Viñales sluit eerste dag op Motorland Aragón als snelste af, Yamaha 1-2-3

26
Maverick Viñales - Motorland Aragón | foto© motogp.com

Maverick Viñales was vrijdagmiddag ook in de tweede vrije training voor de MotoGP klasse op Motorland Aragón het snelst en sluit daarmee de eerste dag op het Spaanse circuit als snelste af voor Yamaha coureurs Fabio Quartararó en Franco Morbidelli.

Vrijdagmiddag om 14:10 uur gingen de lichten op groen voor de tweede vrije training voor de MotoGP klasse op Motorland Aragón. De zon scheen fel boven het Spaanse circuit en vergeleken met de sessie in de ochtend was het met een buitentemperatuur van 16°C en een asfalttemperatuur van zo’n 23°C een stuk aangenamer.

Dit was dan ook te zien aan de banden die er in deze sessie gebruikt werden. In FP1 reden alle coureurs met de soft-compound achterband, nu werd er door een aantal coureurs al geëxperimenteerd met de medium-compound voorband. Met name voor de KTM coureurs is dit volgens hen van cruciaal belang voor hun machine.

Voor Brad Binder ging het echter mis toen hij met een nieuwe set medium-compound banden de baan op ging. In zijn eerste ronde uit de pits verloor de Zuid-Afrikaan geheel onverwacht de voorkant van zijn KTM RC16 bij het ingaan van bocht 14 en kwam hij hard ten val. Binder zelf leek ongedeerd maar de machine was flink beschadigd.

De Yamaha coureurs begonnen net in FP1 zeer sterk aan de sessie en hadden al meteen weer de eerste drie plaatsen in handen. Het blijkt dat de banden met de YZR-M1 snel op temperatuur komen waardoor de coureurs meteen kunnen pushen voor snelle rondetijden.

Een flinke crash was er ook voor Stefan Bradl. De Duitser schoof zijn Honda RC213V onderuit bij het ingaan van bocht 12 maar wist deze wel zelf weer terug te brengen naar de pitbox.

Met zo’n tien minuten op de klok gingen alle coureurs de baan op met een nieuwe set soft-compound banden om een snelle rondetijd te kunnen rijden. In deze FP2 sessie waren de omstandigheden gunstig – waarschijnlijk zullen ze dat zaterdagochtend niet zijn met de lage temperaturen – waardoor het cruciaal was om in de top tien te eindigen wat recht geeft op rechtstreekse deelname aan Q2.

Uiteindelijk waren het opnieuw de Yamaha’s die veruit het sterkst bleken te zijn op Motorland Aragón. Maverick Viñales reed met een 1’47.771 de snelste rondetijd van de dag voor Petronas Yamaha SRT coureurs Fabio Quartararó en Franco Morbidelli. Joan Mir kwam naar de vierde tijd maar verloor bijna drie tienden op Morbidelli. Cal Crutchlow, nog steeds kampend met zijn geblesseerde arm, kwam naar een keurige vijfde rondetijd voor de broertjes Aleix en Pol Espargaró. Daarachter eindigden Alex Márquez, Takaaki Nakagami en Alex Rins in de top tien en is de kans behoorlijk groot dat dit de tien coureurs zijn die rechtstreeks door mogen naar Q2.

Johann Zarco kwam in de slotfase ten val, het was zijn tweede crash van de dag. Ditmaal ging de Fransman onderuit in bocht 2 en was hij hierdoor zichtbaar aangeslagen. Verder was het ook voor de andere Ducati coureurs geen goede dag. Geen enkele Ducati eindigde in de top tien en de eerste Desmocedici GP20 was Andrea Dovizioso op de dertiende plaats.

Uit voorzorg heeft de organisatie besloten om de FP3 sessies een half uur later dan op het oorspronkelijke schema van start te laten gaan. MotoGP FP1 werd vanochtend ook al een half uur uitgesteld vanwege de zeer lage temperaturen.

De derde vrije training voor de MotoGP klasse gaat zaterdagochtend om 10:25 uur van start. De vierde vrije training met aansluitend beide kwalificatiesessies begint om 13:30 uur.

 

Handige links Gran Premio Michelin de Aragón 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
FotoverslagBent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar office@racesport.nl kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App