Op het Losail International Circuit in Qatar gaan zondagmiddag om 18:00 uur de lichten op groen voor de eerste MotoGP race van het seizoen. Hieronder lees je een aantal statistieken en leuke wetenswaardigheden voorafgaand aan de wedstrijd.

Maverick Viñales heeft zich voor de zevende keer in de koningsklasse op pole gekwalificeerd (gelijk aan Andrea Dovizioso, Tadayuki Okada en Teuvo Lansivuori) en voor de 18e keer in zijn Grand Prix carrière. Dit is zijn eerste back-to-back pole sinds Misano en Aragon in 2017.


Dit is de eerste back-to-back poleposition voor Yamaha sinds Johann Zarco in Frankrijk en Valentino Rossi in Italië vorig jaar.


Andrea Dovizioso heeft zich als tweede gekwalificeerd, wat zijn beste kwalificatieresultaat is sinds hij vorig jaar ook tweede werd in Aragon. Dovizioso is de laatste vier jaar als eerste of tweede geëindigd in Losail, inclusief een overwinning in 2018.


Marc Marquez, die in 2014 zijn enige MotoGP race in Losail won in 2014 (destijds vanaf de pole), completeert de eerste rij op de startgrid. Sinds Valencia in 2017 heeft Marquez zich altijd gekwalificeerd binnen de top zes. Hij was twee jaar geleden in Losail ook derde op de grid waarna hij uiteindelijk in de race als vierde de finish passeerde.


De tweede startrij wordt aangevoerd door Jack Miller, zijn beste kwalificatieresultaat sinds hij vorig seizoen derde was tijdens de kwalificatie van de Japanse Grand Prix.


Fabio Quartararo maakt dit weekend zijn debuut in de koningsklasse en is op de vijfde plaats de hoogst gekwalificeerde debutant – en de tweede Yamaha-coureur op de grid.


Cal Crutchlow, die zich via QP1 moest kwalificeren, heeft zich als zesde gekwalificeerd.


Franco Morbidelli kwalificeerde zich als achtste op de startgrid, wat zijn beste kwalificatieresultaat is sinds hij actief is in de MotoGP klasse.


De derde startrij wordt gecompleteerd door Takaaki Nakagami. Het is voor de Japanner – die zich net als Crutchlow ook via QP1 kwalificeerde – ook zijn beste kwalificatieresultaat is sinds hij naar de MotoGP klasse overstapte.


De best geklasseerde Suzuki-coureur is Alex Rins op de tiende plaats. Rins kwam vorig seizoen in Losail ten val in de MotoGP race.


Joan Mir, die ook zijn debuut maakt in de koningsklasse, heeft zich als elfde geplaatst op de startgrid. Twee jaar geleden won Mir de Moto3 race in Qatar – het was destijds zijn tweede Grand Prix overwinning.


Aleix Espargaró kwalificeerde zich als twaalfde, het beste resultaat op de startgrid voor een Aprilia coureur in de koningsklasse in Qatar sinds Jeremy McWilliams in 2004 ook als twaalfde eindigde (nadat Valentino Rossi en Max Biaggi destijds een penalty kregen).


Valentino Rossi, die voor de tweede achtereenvolgende keer – na Valencia vorig jaar – uitkwam in QP 1 uitkwam kwalificeerde zich als veertiende. Dit is zijn slechtste kwalificatieresultaat is sinds hij zestiende was – ook in Valencia. Rossi’s slechtste startpositie in Losail sinds 2004, toen hij vanaf de laatste plaats op de grid moest starten na het krijgen van een penalty.


Na een crash in QP1 start Jorge Lorenzo vanaf de vijftiende plaats op de startgrid, wat zijn slechtste kwalificatieresultaat is sinds hij in 2017 zestiende werd in Australië in en zijn slechtste in Losail in de koningsklasse. Lorenzo is wel de meest succesvolle coureur op de startgrid in Qatar. De Spanjaard behaalde er zes overwinningen (3 x MotoGP, 2 x 250cc, 1 x 125cc).

 


Handige links VisitQatar Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag – donderdag
Fotoverslag – vrijdag
Fotoverslag – zaterdag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App