Voorkom autodiefstal en bescherm je voertuig met deze tips

38
car

Autodiefstal en auto-inbraak blijft een ernstig probleem, vooral bij bepaalde voertuigtypen en -merken. Specifieke soorten voertuigen, zoals de bestelwagen of de lichte vracht, zijn geliefde doelwitten. Dat komt doordat deze voertuigen vaak kostbare gereedschappen en machines bevatten. En dat zijn zaken die criminelen eenvoudig voor veel geld kunnen verkopen. Daarnaast zijn ook bepaalde premiummerken opvallend vaak het slachtoffer van dieven. Dit vanwege hun waarde en vraag op de zwarte markt. Gelukkig zijn er meerdere manieren om je voertuig te beveiligen tegen diefstal of inbraak.

Tips voor basispreventie
In de eerste plaats kun je zelf al het een en ander doen om autodiefstal of auto-inbraak te voorkomen. Waar je parkeert, doet er bijvoorbeeld toe. Parkeer dus altijd op goed verlichte en bij voorkeur bewaakte parkeerplaatsen. Vermijd afgelegen en duistere plekken waar dieven ongestoord hun gang kunnen gaan. Thuis is een afgesloten garage de veiligste optie.Laat ook geen dure apparaten en machines zichtbaar in de auto achter of blindeer de ramen. Fysieke afschrikmiddelen helpen natuurlijk ook, zoals een stuurslot of een versnellingspookslot. Dergelijke zaken maken het dieven moeilijker en ontmoedigen ze om een poging tot diefstal te wagen. Verder kunnen stickers die aangeven dat je auto beveiligd is met een alarm of volgsysteem zeker nuttig zijn. Zelfs als het bluf is, denkt een dief liever twee keer na.

Zorg er bovendien voor dat je auto altijd afgesloten is, ook als je deze maar voor een korte tijd verlaat. En installeer zeker een dashcam met parkeermodus die opnames maakt bij detectie van beweging. Dit is een vrij goedkoop apparaat dat toch afschrikkend kan werken. Overweeg ook het graveren van je VIN (voertuigidentificatienummer) op de autoruiten, wat het voor dieven moeilijker maakt om de gestolen auto te verkopen.

Investeer in geavanceerde beveiligingssystemen
Zeker bij waardevolle voertuigen is het aan te raden om te investeren in extra beveiliging. Dit is zelfs iets dat door sommige verzekeraars wordt geëist. Alles begint natuurlijk met een geavanceerd alarmsysteem. Moderne autoalarmen bieden verschillende beveiligingsfuncties, zoals bewegingssensoren, hellingshoekdetectie en luide sirenes. Kies voor een systeem dat automatisch de hulpdiensten waarschuwt bij een inbraakpoging. Onder meer het DVS 90-alarmsysteem met een bewegingssensor, centrale unit, twee handzenders, noodstroomsirenes en een ruitmodule is een goede keuze. Dit systeem wordt vaak gebruikt ter beveiliging van Volkswagens.

Verder bestaan er ook GPS-volgsystemen. Dergelijke systemen stellen je in staat om je voertuig te lokaliseren als het wordt gestolen. Sommige systemen bieden zelfs de mogelijkheid om de auto op afstand uit te schakelen. Er bestaan tegenwoordig zelfs voertuigen met slimme sleuteltechnologie en startonderbrekers. Deze voertuigen zijn dan moeilijker te stelen, omdat de motor onmogelijk gestart kan worden zonder de juiste sleutel.

Verzekering als laatste reddingslijn
Zelfs met een goed alarmsysteem blijft het aan te raden om je auto te verzekeren tegen diefstal. Een volledige cascoverzekering (allrisk) is aan te raden voor duurdere auto’s. Deze verzekering dekt diefstal, ook als je voertuig niet wordt teruggevonden of beschadigd is. Sommige verzekeraars bieden bovendien aanvullende dekkingen, zoals vervangend vervoer of dekking van persoonlijke bezittingen die in de auto waren achtergelaten. Informeer hiernaar, maar wees je tegelijkertijd bewust van de voorwaarden en uitsluitingen in de polis.Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instagram |  Twitter | Threads | YouTube          Vrijwillige bijdrage     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.