Of er dit seizoen nog gereden gaat worden is nog steeds de vraag. Maar als het 2020 MotoGP seizoen van start gaat dan staan er volgens uitgelekte informatie vooralsnog 12 Grand Prix weekenden op het programma in slechts 4 landen; 1x Tsjechië, 2x Italië, 2x Oostenrijk en maar liefst 7x in Spanje.

Vanwege de uitbraak van het coronavirus zijn de eerste 10 Grand Prix weekenden van dit seizoen uitgesteld, verplaatst of zelfs al in zijn geheel afgelast. Dat Dorna Sports achter de schermen keihard werkt om het seizoen zo snel als mogelijk van start te kunnen laten gaan is voor velen al geen geheim meer.

Zo werd er afgelopen week bekend dat de Spaanse rechtenhouder van het MotoGP wereldkampioenschap inmiddels al overeenstemming heeft bereikt met de lokale overheid van Andalusië en de gemeente Jerez om een Grand Prix – weliswaar zonder publiek en met een zeer streng protocol – te organiseren in het weekend van 17 t/m 19 juli op Circuito Angel Nieto de Jerez. Het plan moet echter de komende weken nog wel goedgekeurd worden door de Spaanse overheid.

Lees ook: Andalusië geeft groen licht voor start MotoGP seizoen in Jerez
Lees ook: De (her)start van het MotoGP seizoen: Nog een aantal flinke uitdagingen

Waren de plannen tot voor kort nog dat het kampioenschap vervolgens het circuit van Brno, de Red Bull Ring, twee circuits in Italië en vervolgens nog twee circuits in Spanje (Catalunya en Aragon) aan zou doen. Op al deze circuits zouden dan er dan allemaal twee Grand Prix’s georganiseerd worden gedurende twee opeenvolgende weekenden. Gedurende het verloop van deze Europese reeks zou er vervolgens gekeken worden of er eind november & begin december nog een aantal overzeese Grand Prix weekenden aan de kalender toegevoegd kunnen gaan worden.

Het huidige plan voorziet in 14 dagen quarantaine voor alle 1300 mensen die tijdens een Grand Prix weekend op het circuit en in de paddock worden toegelaten. Alle aanwezigen dienen voor vertrek thuis een negatieve coronatest te overleggen die bij aankomst op het circuit niet ouder mag zijn dan vier dagen. Vervolgens zullen alle aanwezigen tijdens het Grand Prix weekend (bij aankomst en vertrek) nogmaals twee keer een Covid-19 test moeten ondergaan.

Inmiddels is er de nodige informatie uitgelekt en lijken de plannen alweer anders dan een week geleden. Zoals het er nu voor staat zal men na twee GP weekenden in Jerez doorreizen naar Brno (al wordt deze GP inmiddels ook al weer in twijfel getrokken) waar de derde ronde verreden zal worden. Vervolgens vinden de vierde en vijfde ronde plaats op de Red Bull Ring. Na Oostenrijk keert men terug naar Spanje waar op het Circuit Barcelona – de Catalunya de zesde ronde plaats zal vinden.

In september staat vervolgens het Misano World Circuit op de agenda. Op het circuit aan de Adriatische kust in Italië is het de bedoeling dat hier de achtste en negende ronde plaats zullen vinden.

Na het Italiaanse uitstapje zou men dan terug willen keren naar Spanje waar op Motorland Aragon de negende en tiende ronde worden verreden. De MotoGP karavaan zal vervolgens Spanje niet meer verlaten, dit aangezien de twee laatste Grand Prix weekenden ter afsluiting van het kampioenschap in Valencia op de nieuwe voorlopige 2020 kalender prijken.

De kans dat er na Valencia nog buiten Europa gereden gaat worden lijken met de dag kleiner te worden. Met andere woorden, het 2020 MotoGP wereldkampioenschap zal – indien er gereden zal gaan worden – zich beperken tot slechts 4 landen; 1x Tsjechië, 2x Italië,  2x Oostenrijk en maar liefst 7x Spanje.

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App