De FIM en Dorna hebben een eerste voorlopige startlijst met de vaste deelnemers aan het 2020 FIM Superbike World Championship bekend gemaakt. Met 6 Ducati, 5 Yamaha, 5 Kawasaki, 4 Honda en 2 BMW-motoren staan er voorlopig 22 coureurs op de deelnemerslijst voor het komende seizoen.

Vijfvoudig WorldSBK-kampioen Jonathan Rea blijft ook in 2020 het Kawasaki Racing Team trouw maar de Brit krijgt na het vertrek van Leon Haslam in Alex Lowes wel een nieuwe snelle teamgenoot.

De nummer twee van het afgelopen seizoen, Alvaró Bautista, daarentegen stapte na afloop van 2019 wel in een geheel nieuw avontuur. De voormalig MotoGP coureur stapte over van Ducati naar het komende seizoen in het kampioenschap debuterende Honda fabrieksteam (HRC). De Spanjaard zal samen met de van Kawasaki overgekomen Leon Haslam van start gaan op de volledig nieuwe 2020 Honda CBR1000RR.

Na het vertrek van Bautista vertrouwt Ducati komend seizoen op de ervaring van Chaz Davies in combinatie met regerend British Superbike kampioen Scott Redding.

Nederlander Michael van der Mark kreeg na het vertrek van Alex Lowes naar Kawasaki in Toprak Razgatlioglu een nieuwe teamgenoot. Het Pata Yamaha WorldSBK Official Team duo zal dit seizoen aan de start verschijnen op het nieuwe 2020 model van de Yamaha YZF R1.

Het vierde officiële fabrieksteam in het kampioenschap, het BMW Motorrad WorldSBK Team nam na afloop van het 2019 seizoen afscheid van de Duitser Markus Reiterberger. Eugene Laverty werd als nieuwkomer en als teamgenoot van Tom Sykes verwelkomd.

Met zes machines is Ducati komend seizoen het motormerk met het grootste aantal machines op de grid. Naast het al genoemde Aruba.it Racing- Ducati duo Davies en Redding zullen ook Leon Camier (Barni Racing Team), Michael Ruben Rinaldi (Team GOeleven), Leandro Mercado (Motocorsa Racing) en Sylvain Barrier (Brixx Performance) op een Ducati aan de start verschijnen.

Kawasaki Puccetti Racing, dat Razgatlioglu naar Yamaha zag vertrekken, trok de Spanjaard Xavi Forés aan, die daarmee na een jaar afwezigheid weer terugkeert in het kampioenschap. Orelac Racing Verdnatura zag Leandro Mercado na afloop van het seizoen vertrekken. De Chileen en huidige Spaanse Superbike-kampioen, Maximilian Scheib, neemt de plaats binnen het team over van de Argentijn.

Het GRT Yamaha WorldSBK Junior Team zal in 2020 twee nieuwkomers verwelkomen: World Supersport runner-up Federico Caricasulo en de Amerikaan Garrett Gerloff.

Het Nederlandse Ten Kate Racing Yamaha zal in 2020 opnieuw met Loris Baz aan de start verschijnen. Het in Nieuwleusen gevestigde team, dat afgelopen seizoen een aantal veelbelovende resultaten wist te behalen met de Fransman, zag onlangs af van het inschrijven van een tweede coureur vanwege het nog steeds niet getekende contract met een nieuwe titelsponsor.

Wat betreft het ontbreken van een titelsponsor, dit geldt ook voor Pedercini Racing. Voor het Italiaanse familieteam leek het afgelopen jaar met de komst van titelsponsor Global Service Solutions een langgekoesterde wens in vervulling te gaan. Grootste plannen werden er gemaakt; de komst van een nieuwe hospitality, de bouw van een nieuwe werkplaats, een tweemansteam in zowel de WorldSSP 300, WorldSSP als ook in de WorldSBK klasse. Helaas viel onlangs het kaartenhuis als een plumppudding in elkaar nadat bekend werd dat de titelsponsor betrokken was in een onderzoek van de Italiaanse justitie en belastingdienst. Inmiddels is Global Service Solutions ex-sponsor en vecht Pedercini ervoor om zijn team en bedrijf staande te houden. Inmiddels zijn nagenoeg alle plannen van de baan – geen 300 en 600 team – en zal men zich beperken tot de deelname in de Superbike klasse met slechts één coureur. Ondanks dat de naam nog als TBA op de lijst vermeld is zal dit zo goed als zeker zijn met de Spanjaard Jordi Torres.

Naast de al reeds genoemde sponsorperikelen geldt dit ook voor het tweede Honda team, MIE Racing. Voor dit project nam men afscheid van Althea Racing voor het facilitaire deel van het team en ging men in zee met een nieuwe partner. Veel omtrent dit team is er nog niet bekend, alleen dat de Japanner Takumi Takahashi één van de twee coureurs zal zijn. Wie de tweede rijder zal worden is nog niet bekend, hierover hoopt men in een later stadium meer duidelijkheid te kunnen geven.

Onderstaand de volledige startlijst:
Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar office@racesport.nl kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App