Voormalig MotoGP en WorldSBK coureur Pierfrancesco Chili lijdt aan Parkinson

156
pierfrancesco-chili
Pierfrancesco Chili | foto© worldsbk.com

Voormalig Grand Prix en World Superbike coureur Pierfrancesco Chili lijdt aan de ziekte van Parkinson. Dit nieuws maakte de inmiddels 56-jarige Italiaan eerder deze week zelf wereldkundig in een gesprek met het Italiaanse Moto.it.

Pierfrancesco – bij de fans beter bekend al Frankie – Chili was in de jaren tachtig en negentig één van de meest populaire en gerespecteerde coureurs. Met name in zijn World Superbike tijd kon de Italiaan rekenen op een grote fan schare. Na het seizoen 20006 nam Chili afscheid als actief coureur, niet geheel vrijwillig maar mede veroorzaakt door een lange blessure als gevolg van een zware crash tijdens een test.

Na zijn actieve wegrace carrière nam Chili samen met zijn vrouw het bedrijf van zijn schoonouders – een eetgelegenheid aan het strand nabij het Misano World Circuit Marco Simoncelli. Tijdens de raceweekenden is het voor veel fans nog steeds een vaste traditie om een bezoek te brengen aan het restaurant van hun voormalige held.

Eerder deze week bereikt ons slecht nieuws uit Italië. In een gesprek met Moto.it onthulde Chili namelijk dat hij de ziekte van Parkinson heeft.

Frankie Chili: “Mijn handen begonnen steeds erger te schudden en te trillen, dus ging ik naar de dokter. De eerste twee artsen stelden me gerust, maar een derde arts vertrouwde het niet en kwam uiteindelijk met de juiste diagnose, ik heb Parkinson. Ik weet het inmiddels al bijna twee jaar. Dat was een harde klap. Maar ik ben een racer en zolang een racer leeft blijft ie opstaan. Het menselijk lichaam eigenlijk niet anders dan een motor. Als een motor slechte trillingen heeft, breng je hem naar een garage. Als een persoon trilt, gaat hij naar de dokter. ‘

Het vermoeden bestaat dat Parkinson wordt veroorzaakt door klappen op het hoofd of hersenschuddingen. Chili zelf wil daar echter niets van weten en blijft positief in het leven staan. Hij gebruik medicatie en daarmee kan hij het trillen vooralsnog onder controle houden.

 Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App