VR46 Racing: Toegezegde euro’s uit Saoedi-Arabië blijven uit, plan B lijkt noodzakelijk

18379
valentino-rossi
Valentino Rossi | foto© motogp.com

De financiering van het nieuwe VR46 Racing MotoGP Team gaat meer en meer op een slecht uitgevoerd toneelstuk lijken. De Saoedi-Arabische holding “Tanal Entertainment Sport & Media” kondigde al een aantal maanden terug haar samenwerking aan met het nieuwe VR46 Racing MotoGP project, maar tot op de dag van vandaag lijken het allemaal loze beloften, laat staan dat er sprake is van een toezegging of overboeking van het ‘toegezegde’ budget.

Het verhaal is zo langzamerhand wel bekend. VR46 Racing maakt in 2022 haar debuut als team in de MotoGP klasse. Naast dat het bedrijf van Valentino Rossi hiervoor een vijfjarige deal sloot met Dorna om als Independent Team actief te zijn in de koningsklasse, een driejarige deal sloot met Ducati voor het leveren van twee MotoGP machines ging men hiervoor een samenwerking aan met Tanal Entertainment Sport & Media, de holdingmaatschappij van ZKH Prins Abdulaziz bin Abullah Al Saud van Saudi-Arabië, die voor het nodige budget zou zorgen en de komende vijf jaar oliegigant Aramco als titelsponsor aanbracht.

Een pracht verhaal, maar na maanden lijkt het er steeds meer op dat alles mooier is voorgespiegeld dat het in werkelijkheid is. Het Saoedische staatsoliebedrijf Aramco wil tot op heden nog niet publiekelijk weten dat het in de toekomst als titelsponsor van het team zal optreden en van de gemaakte afspraken lijkt tot op heden nog maar weinig terecht te zijn gekomen.

Een week geleden organiseerde de Saoedische prins Abdulaziz bin Abdullah Al Saud, die verantwoordelijk is voor Tanal, een videomeeting met een aantal geselecteerde Italiaanse motorsportjournalisten, een meeting waarin hij hen verzekerde dat de beloofde betalingen officieel zullen worden goedgekeurd tijdens een vergadering op woensdag 25 augustus. Het zou hierbij gaan om een ​​bedrag van 18 miljoen dollar welke de komende vijf jaar jaarlijks overgemaakt gaat worden voor het nieuwe MotoGP project van ‘the Doctor’.

Donderdag in Silverstone werd echter duidelijk dat de zaak voor de zoveelste keer is uitgesteld en nu weer verplaatst is naar 31 augustus aanstaande. Inmiddels is het ook duidelijk geworden dat er achter de schermen door de mensen van VR46 Racing al hard gewerkt wordt aan een plan B.

Op donderdag voorafgaand aan de Monster Energy British Grand Prix maakte Valentino Rossi tijdens zijn media debrief wel een aantal zaken duidelijk, maar eenieder kon uit de woorden van de negenvoudig wereldkampioen opmaken dat de zaken op dit moment niet helemaal volgens plan verlopen.

Valentino Rossi: “Ik ben niet degene die de laatste details over dit project hier vandaag op gaat helderen, want ik heb momenteel andere dingen te doen. Uccio en de anderen werken eraan, ik weet gewoon dat het werk aan ons MotoGP team gestaag vordert. Maar je moet niet mij, maar mijn mensen naar de details vragen. Hoe dan ook, links of rechtsom, op de één of andere manier gaat het lukken en komend seizoen zal er sowieso een VR46 Racing MotoGP team op de grid verschijnen.”

Dat alles niet volgens plan loopt is inmiddels meer dan duidelijk, dat er tot op heden nog geen enkele toezegging is nagekomen is ook geen geheim meer, laat staan dat er al sprake is van enige betaling van het toegezegd sponsorbudget van 18 miljoen per jaar. De dag dat men niet anders kan dan plan B in werking te stellen lijkt steeds dichterbij te komen. Of de ontstane problemen ook verband houden met het feit dat het de afgelopen paar weken wel verdacht stil is omtrent de keuze van de tweede coureur voor het team, naast de inmiddels bevestigde Luca Marini, is niet bekend maar lijkt wel heel aannemelijk.Handige links Monster Energy British Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter