Scott Deroue gaat beginnen aan zijn derde seizoen in de World Supersport 300 klasse. Vorig seizoen was de MTM Kawasaki Racing rijder heel dichtbij de wereldtitel. Dit jaar gaat Deroue voor revanche. In een vraaggesprek vertelt de 23-jarige coureur over zijn ambities en voorbereiding op het seizoen 2019.

Je seizoen 2018 eindigde zeer dramatisch. In de laatste race op Magny Cours, toen je wereldtitel kon ruiken, viel je uit met technische problemen. Hoe lang heb je hier last van gehad?

‘Ik ben er toch wel twee weken echt ziek van geweest, maar uiteindelijk wordt je daar ook niet beter van. Na die twee weken ben ik gewoon weer aan de slag gegaan voor het komende jaar. Natuurlijk hebben we met het team wel gesproken over wat er fout is gegaan. Het belangrijkste is om met een positieve blik en met vertrouwen vooruit te kijken, want in 2019 hebben we een nieuwe kans om wereldkampioen te worden.’

Geeft dit zure einde van 2018 je extra motivatie voor 2019?

‘Als ik wereldkampioen was geworden dan had ik dit jaar ook in de WorldSSP 300 gereden, want de contracten waren al getekend en dan had ik dezelfde motivatie gehad als nu. De uitslagen van een jaar eerder is iedereen al snel vergeten. Het gaat om het komende jaar en daarin wil ik presteren. Dan maakt het niet uit hoe je het jaar ervoor geëindigd bent.’

Je gaat je derde seizoen rijden in de WorldSSP 300. Wanneer gaan we jou zien in de WorldSSP 600?

‘Ik kreeg afgelopen jaar niet de juiste kans om over te stappen. Ik race liever vooraan in de WorldSSP 300, dan in de middenmoot van de WorldSSP 600. Ik wacht gewoon op een goede kans en wanneer die voorbij komt pak ik die met beide handen aan. Maar komend seizoen focussen we ons volledig op een goed resultaat in de WorldSSP 300, zodat ik hopelijk een goede plek kan bemachtigen in de WorldSSP 600 voor 2020.’

Het is tevens je derde jaar bij MTM Kawasaki Racing. Waarom is dit team en Scott een goede combinatie?

‘Vanaf het eerste moment verliep de samenwerking goed. Het zijn rustige en professionele mensen en dat past goed bij mij. Ludo, Frank, Xeno en Nick, het zijn allemaal toppers! Ondanks dat we vorig jaar wat pech hebben gehad, heb ik er alle vertrouwen in dat we komend seizoen heel goed kunnen presteren.’

Je hebt de eerste test achter de rug. Is deze Kawasaki Ninja 400 anders dan vorig jaar?

‘De motor is niet veel anders. We hebben nu wel de mogelijkheid om dingen te testen, waar je tijdens het raceweekend geen tijd voor hebt. Tijdens een evenement heb je maar weinig rijtijd en dan ga je niet veel proberen. We hebben tijdens de tests in Almeria en Valencia veel dingen geleerd, die we komend seizoen kunnen gebruiken.’

En hoe was het gevoel op de motor?

‘Het gevoel was goed, maar er is ook nog werk te doen. Yamaha komt met een nieuwe motor en de regels zijn iets aangepast, dus we weten dat we hard moeten werken om weer competitief te zijn. Deze Kawasaki is een goede motor, maar we moeten tijdens de komende test in Aragon de laatste puntjes op de ‘i’ gaan zetten, voordat het seizoen echt gaat beginnen.’

De WorldSSP 300 heeft een nieuw format met maar liefst 50 rijders. Wat vind je hiervan?

‘Ik vind dit wel goede ontwikkeling. Het is ook mooi om meer tegenstanders te hebben. Wanneer je nu wint, dan kan je zeggen dat je 49 rijders hebt verslagen. Daarnaast krijgen we ook meer rijtijd dan vorig jaar en dat is sowieso een pluspunt.’

Is jouw seizoen alleen geslaagd met een wereldtitel?

‘Dat vind ik moeilijk om te zeggen. In 2017 en 2018 werd ik allebei derde, maar daar had ik beide keren een totaal ander gevoel bij. In 2017 was ik wel blij met deze plek, omdat we geen makkelijk jaar hadden. Vorig jaar was ik natuurlijk niet tevreden. Het ligt er gewoon aan hoe het seizoen verloopt. Wanneer ik bijvoorbeeld heel goede races rijd, maar er zijn twee coureurs echt beter dan mij, dan kan het misschien wel zo zijn dat ik toch tevreden ben over het seizoen. Maar natuurlijk is het doel om het maximale eruit te halen!’

Het WorldSSP 300 seizoen gaat dit jaar van start tijdens de eerste Europese ronde van het World Superbike kampioenschap welke verreden wordt van 05 t/m 07 april op het Motorland Aragon Circuit in Spanje.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App