Walraven met nieuw ronderecord naar vier zeges op de Varsselring

26
nigel-walraven
Nigel Walraven | foto© Racesport.nl - Henk Teerink

Nigel Walraven is met vier overwinningen de grote winnaar geworden van de internationale wegraces in Hengelo GLD. Walraven wist tevens het ronderecord af te pakken van Arie Vos. Mathhieu Lagrive (IRRC Supersport), de sensatie Thijs Peeters (BeNeCup Supersport) en Bennie Streuer met Gerard Daalhuizen (ONK/BK Zijspannen) wisten allen twee overwinningen te scoren tijdens het evenement op de Varsselring dat verreden werd onder tropische temperaturen.

IRRC Superbike: Dubbele winst en nieuw ronderecord voor Walraven
Polesitter Nigel Walraven was ook het snelste weg in de eerste wedstrijd. Walraven kreeg Jonathan Goetschy achter zich aan, die vanaf de tweede startrij sterk was vertrokken. Walraven wist gelijk een groot gat te slaan. Goetschy had niet het tempo om voor het podium te strijden en zakte al snel terug naar een zesde plaats. Walraven reed in de race over negen ronden onbedreigd naar de overwinning. Danny Webb wist de strijd om de tweede plaats te winnen en omdat Walraven een gastrijder is, pakte de Brit de volle punten voor het kampioenschap. Erno Kostamo leek op weg naar de derde plaats, maar zakte in de laatste ronde terug naar een vijfde positie. Didier Grams profiteerde en pakte de derde plaats voor Marek Cerveny. Johan Fredriks kreeg bij het ingaan van de tweede ronde al technische problemen. Joey den Besten wist vanaf een vijftiende startplaats veel posities te winnen en verloor in de slotfase het duel met Lukas Maurer voor de negende plaats. Den Besten eindigde bij zijn officiële debuut in het IRRC Superbike als tiende op zijn thuiscircuit. Nadieh Schoots werd negentiende en Rob van Eijs eenendertigste.

Walraven had zondag maar één doel voor ogen op de Varsselring en dat was het ronderecord van Arie Vos van 2014 uit de boeken rijden. In de eerste BeNeCup-wedstrijd (lees later in het verslag) was Walraven er al dichtbij, maar in de tweede manche wist hij een nieuw ronderecord te rijden in Hengelo GLD. Walraven reed een 1:45.480 en won daarmee ook de tweede IRRC Superbike wedstrijd van de dag. Grams reed in de beginfase in tweede positie, maar de Duitser had tijdens de dag veel last van remproblemen zo ook in deze race. Grams moest rechtdoor, zakte ver terug en finishte uiteindelijk als tiende. Webb wist opnieuw een tweede plaats te scoren en pakte daarmee de volle buit qua punten. Kostamo wist in de laatste ronde Cerveny te kloppen voor de laatste podiumplaats. Fredriks vocht in de groep voor de vijfde plaats en kwam als zevende over de eindstreep. Den Besten reed een positieve wedstrijd, waarbij zijn rondetijden steeds verder omlaag gingen. De Kawasaki-rijder werd negende. Schoots eindigde als achttiende en Van Eijs als dertigste.

IRRC Supersport: Lagrive wint in spannende races met veel spektakel
De eerste manche van de IRRC Supersport leverde een spannende wedstrijd op. Vier rijders vormden een kopgroep; Pierre-Yves Bian, Kevin van Leuven, Matthieu Lagrive en Laurent Hoffmann. De coureurs wisselden regelmatig van positie en er waren mooie inhaalacties te zien in onder andere de Molenbocht. De groep viel in de zesde ronde uit elkaar toen Hoffmann, Bian en Van Leuven naast elkaar op de laatste bocht afgingen. Bij het uitkomen kwam Bian ten val en moest Van Leuven uitwijken. Lagrive profiteerde optimaal en won de eerste race van het seizoen voor Hoffmann. Van Leuven kreeg door het incident Thomas Walther in zijn nek, maar hij wist hem wel voor te blijven en mocht als derde rijder mee naar het podium. Thijs Peeters finishte achter Christian Schmitz als zesde in de eerste race. Ilja Caljouw kwam als zestiende over de finish na zijn problemen en slechte startpositie uit de trainingen. Omdat Van Leuven en Peeters gastrijders zijn en geen punten kunnen scoren, pakte Caljouw nog wel een aantal punten voor het kampioenschap.

Een dramatisch begin was er voor Bian in de tweede manche. De polesitter moest met technische problemen zijn Yamaha van de grid afduwen en kon niet starten. Van Leuven wist de leiding te pakken, maar hij crashte bij het ingaan van de tweede ronde. Er volgde een mooi duel tussen Lagrive en Hoffmann tot in de laatste ronde. De Belg Hoffmann kwam buiten de baan, waardoor hij de strijd voor de overwinning moest staken. Lagrive won zijn tweede wedstrijd van de dag. Peeters reed een sterke race en wist zich vanaf een achtste positie steeds verder naar voren te werken. De rijder uit Borculo wist in het tweede deel van de race Walther te passeren en werd daarmee derde. Walther en Lukas Mauer werden vierde en vijfde. Caljouw was duidelijk beter onderweg in de tweede manche en werd daarin negende.

ONK/BK Zijspannen: Streuer en Daalhuizen behouden ongeslagen status
Bennie Streuer en Gerard Daalhuizen waren oppermachtig in de eerste race van de ONK/BK Zijspannen en wisten met een grote voorsprong te winnen. Ryan en Callum Crowe, een combinatie vanuit Isle Man, hadden een hele goede start en gingen als tweede de eerste haakse hoek in. In de eerste ronde werden zij gepasseerd door John Smits en Gunter Verbrugge. Smits en Verbrugge reden vervolgens de tweede plaats naar huis. Crowe-Crowe vochten met Wiggert Kranenburg en Jermaine van Middegaal voor de derde plaats. Beide combinaties moesten in de loop van de race opgeven met technische problemen. Hilbert Talens en Werner Wiegers wisten hierdoor een mooie podiumplaats voor zich op te eisen.

Kranenburg-Van Middegaal konden vanwege het kapotte motorblok niet van start gaan in de tweede manche. Een soortgelijk probleem kenden Kees Endeveld en Jeroen Remmé al in de trainingen en zij reden niet in de races op de Varsselring. Ook in de tweede race stond er geen maat op Streuer met Daalhuizen. Smits en Verbrugge konden in deze manche wel beter partij geven, maar konden niet in de buurt blijven van Streuer-Daalhuizen. Crowe-Crowe wisten in deze manche wel te finishen en een keurige derde plaats voor zich op te eisen. Talens met Wiegers werden in deze race vierde.

BeNeCup Superbike: Walraven de beste, podium voor Den Besten in Race 1
Ook in de BeNeCup Superbike was Nigel Walraven niet te stoppen. Walraven was op jacht naar het absolute ronderecord op de Varsselring van Arie Vos, die hij in de eerste manche met 0.077 seconde wist te benaderen. Diverse IRRC-rijders kozen ervoor om in deze wedstrijd niet van start te gaan. Achter de winnaar Walraven reed Joey den Besten naar een mooie tweede plaats. Den Besten vond gedurende de races steeds beter zijn tempo op de Kawasaki van Performance Racing Achterhoek. Mike Cleutjens was op weg om het Nederlandse podium compleet te maken. Door een remfout in de laatste ronde zakte hij naar de vijfde plaats. Davy Maes werd derde, gevolgd door Jan Kopponen. Marcel Zuurbier en Michael Hofman vochten een mooi duel uit voor de achtste plaats, die na een uitstapje over het gras van Hofman in de laatste ronde werd gewonnen door Zuurbier. Bertus Folkertsma werd elfde

Bij de start van de tweede race had Walraven ondertussen het ronderecord op zak (lees verslag IRRC). Walraven wist ook bij de vierde race van de dag van start tot finish aan de leiding en werd zo de grote man van het evenement. Erno Kostamo wist Didier Grams te verslaan voor de tweede plaats. Fredriks bewaarde zijn beste race van de dag tot het laatst. Fredriks deed lang mee voor het podium, maar moest in de slotfase toch genoegen nemen met een vierde plaats. Den Besten reed een eenzame wedstrijd en werd vijfde voor Cleutjens. Folkertsma werd in deze race veertiende en finishte twee posities voor Zuurbier.

BeNeCup Supersport: Peeters verrast met dubbele zege bij debuut op de Varsselring
Thijs Peeters zorgde misschien wel voor de grootste verrassing op de Varsselring. Peeters maakte dit weekend zijn debuut op een stratencircuit, maar hij leek zich ogenschijnlijk makkelijk aan te passen. Peeters wist in de eerste race niemand minder dan de ervaren Laurent Hoffmann te kloppen en de wedstrijd op zijn naam te schrijven. De Zwitser John Piloud werd derde. Ilja Caljouw wist in een sterke opmars in de laatste ronde de vierde plaats veilig te stellen ten koste van Tom Kohnen. Michael Hofman was de derde Nederlander in de top-zes.

In de tweede race zagen we hetzelfde beeld. Peeters was niet te stoppen en Hoffmann reed in tweede positie. Peeters wist daardoor zijn prachtige racedag af te sluiten met een grote glimlach op de hoogste trede van het podium. Christian Schmitz vocht met Kohnen voor de laatste podiumplaats, een duel dat door Schmitz werd gewonnen. Caljouw werd in deze race zesde achter Piloud. Hofman reed in de beginfase in vijfde positie, maar zakte in de loop van de race terug naar een tiende plaats.

Winst voor Hagen (NK Classics), Noel-Sachhettini (Camathias Cup) en Luke Notton (2-stroke)
In de NK Classics wist Jan Frank Bakker zaterdagmiddag de eerste race te winnen. In de tweede manche op zondag viel hij in de eerste ronde al uit met technische problemen. Ernst Hagen kwam na negen ronden als eerste over de eindstreep. Ton Groot en Geoffrey Vreugdenhil werd net als in de eerste race tweede en derde. In de tweede race van het weekend voor Camathias Cup kwamen Bruno Noel en Germain Sachhettini. In de tweetaktklasse wist de Brit Luke Notten met zijn 350cc Yamaha met een grote voorsprong te winnen. Gerard Rike wist Richard Peers-Jones te kloppen voor de tweede plaats. Tasia Rodink kwam als vierde over de eindstreep en zij werd daarmee de eerste rijder in de 125cc klasse. Al met al kan de organisator Hamove zeer tevreden zijn over het evenement die verreden werden met prachtig weer, volle startvelden en goed gevulde tribunes.

 

Handige links Internationale wegraces Hengelo:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag