Walraven opnieuw ongenaakbaar in tweede NK SuperCup 1000 van het seizoen

232
nk-supercup
NK SuperCup 1000 podium Assen | foto© Racesport.nl - Jan Timmerman

Nigel Walraven heeft zaterdagmiddag op het TT Circuit Assen ook de tweede NK SuperCup 1000 wedstrijd van het seizoen op zijn naam geschreven. De Suzuki coureur was in de twaalf ronden tellende wedstrijd het snelst voor Cliff Kloots en Danny van der Sluis.

Op een zwaar bewolkt met af en toe een regenbui werd zaterdag op het TT Circuit Assen de tweede OW Cup ronde van het seizoen verreden. Voor de NK SuperCup 1000 coureurs stonden er twee kwalificaties en een wedstrijd op het programma.

Kwalificaties
In de eerste kwalificatie was het Nigel Walraven die met een snelste rondetijd van 1’41.6969 het rapst was en de voorlopige pole voor zich opeiste. Cliff Kloots wist het dichtst in de buurt van de Suzuki coureur te blijven en noteerde de tweede rondetijd gevolgd door Danny van der Sluis, Rinze Luimstra en Renzo van Emmerik.

Tijdens de tweede kwalificatie wist Walraven er nog een schepje bovenop te doen en zijn eigen snelste rondetijd aan te scherpen tot een tijd van 1’41.550. Kloots noteerde opnieuw de tweede tijd terwijl Van Emmerik de derde tijd liet noteren voor Van der Sluis en Luimstra.

Walraven stelde hiermee zijn tweede pole van het seizoen veilig voor Kloots, Van Emmerik, Van der Sluis en Luimstra die als enige van de top vijf zijn eigen snelste tijd uit de eerste kwalificatie niet aan wist te scherpen.

Race
Terwijl de NK SuperCup 1000 coureurs een half uur voor de wedstrijd angstvallig naar de lucht keken, er af en toe een regendruppel naar beneden kwam was het bij de start droog. Helaas voor Willem Kerkvliet was zijn race al over voordat deze begonnen was, Kerkvliet viel in de opwarmronde stil in de Strubben met als gevolg geen wedstrijd. Iets dat ook Kevin Groeneveld overkwam, hij parkeerde zijn machine na de warm-up ronde met een technisch probleem in de pitstraat.

Bij de start was het Walraven die de leiding nam voor Kloots, Van Emmerik, Van der Sluis en Luimstra. Maar bij de eerste doorkomst was het Van der Sluis die ten koste van Van Emmerik naar de derde plaats kwam terwijl even later ook Luimstra Van Emmerik passeerde.

Terwijl Walraven en Kloots afstand wisten te nemen van de rest van het veld maakte de wedstrijdleiding bekend dat de op dat moment op de zesde plaats rijdende Toine Gierkink een jumpstart had gemaakt en daardoor een tijdstraf van 20 seconden aan zijn broek kreeg.

Na vijf ronden waren het nog steeds Walraven en Kloots die het veld aanvoerden terwijl Van der Sluis op zeven seconde volgde op de derde plaats en Van Emmerik en Luimstra op tien seconden van het leidende tweetal als vierde en vijfde doorkwamen.

Walraven wist vervolgens afstand te nemen van de op de tweede plaats rijdende Kloots terwijl Van der Sluis op de derde plaats rijdend steeds meer de adem in de nek ging voelen van Van Emmerik en Luimstra.

Voor Michel Visser kwam er halverwege de twaalf ronden tellende race vroegtijdig een einde aan de wedstrijd vanwege een technisch probleem.

De leidende positie van Walraven kwam in het tweede deel van de race geen moment meer in gevaar en na zijn winst in de eerste wedstrijd was de Suzuki coureur ook in deze tweede race van het seizoen ongenaakbaar.

De strijd voor de tweede plaats was daarentegen tot aan de laatste meters spannend. Een op zijn tanden bijtende Kloots – de Yamaha coureur ondervond nog veel hinder van bij een eerdere – zag in de slotfase Van der Sluis ronde na ronde dichterbij komen. De ervaren Kloots wist de jonge aanstormende Van der Sluis echter nog net achter zich te houden en zo als tweede te finishen voor Van der Sluis die met de derde plaats zijn tweede podium wist te scoren in even zoveel races in de klasse.

Van Emmerik en Luimstra maakten er achter de top drie ook een spannende strijd van voor de vierde en vijfde plaats. Ondanks dat Luimstra in de laatste ronde nog een aanval deed was het Van Emmerik die als vierde eindigde en Luimstra na zijn pech tijdens het eerste OW Cup weekend als vijfde eindigde.

De strijd voor de zesde plaats was op de baan een leuk schouwspel, Gierkink trok hierbij aan het langste eind maar zoals al eerder vermeld kreeg de Suzuki coureur een tijdstraf van 20 seconden waardoor deze zesde plaats ging naar Alexander Klaassen voor Frank Wilting, Maik Kemerik, Jeroen Rensel en Yme-Jan Hofstee.

De als zesde over de finish gekomen Gierkink eindigde ondanks zijn jumpstart en de daarbij behorende tijdstraf van 20 seconden nog als veertiende.