Wie gaat er zondag in Portimão vandoor met de Moto3 wereldtitel?

64
albert-arenas
V.l.n.r. Ai Ogura, Albert Arenas en Tony Arbolino | foto© motogp.com

Albert Arenas, Ai Ogura en Tony Arbolino zijn de drie nog overgebleven kandidaten voor de 2020 Moto3 wereldtitel. Eén van deze drie heren mag zich zondagmiddag in Portimâo de nieuwe wereldkampioen noemen in de lichtste klasse van het MotoGP wereldkampioenschap.

Met 170 WK punten achter zijn naam begint Albert Arenas vrijdagochtend in Portimâo als leider in de tussenstand van het kampioenschap aan de Grande Prémio MEO de Portugal, het finale weekend van 2020. De Spanjaard zal er tijdens de laatste race van het seizoen echter nog wel een keer goed voor moeten gaan zitten want Ai Ogura en Tony Arbolino geven zich met respectievelijk 162 en 159 gescoorde WK-punten nog niet gewonnen.

Donderdagmiddag voorafgaand aan het finaleweekend in Portimâo sprak het drietal met de media over hun verwachtingen en kansen op het binnenhalen van de 2020 Moto3 wereldtitel.

Albert Arenas: “Het seizoen begon voor ons goed met winst in Qatar. Toen volgde de lockdown, een moeilijke periode waarin niemand wist wanneer en of we überhaupt wel opnieuw zouden beginnen. Opnieuw beginnen met winst was vervolgens zeker een goede motivatie, die ook werd gevolgd door de nodige pech en tegenslagen. Maar ondanks alles voeren we met nog slechts één race te gaan het kampioenschap aan: we zijn sterk, we hebben ons veel verbeterd en we kunnen niet wachten om aan het weekend te beginnen. Het wordt een geweldige uitdaging voor iedereen, aangezien we hier allemaal opnieuw moeten beginnen, we zullen zien wie het verschil kan maken. Over mijn rivalen, Ai is heel constant en staat heel vaak op het juiste moment op de juiste plek. Aan de andere kant, Tony is snel, hoewel niet altijd constant in de finale maar dat veranderde ineens in Valencia. ”

Ai Ogura: “We hebben sinds het begin van het jaar uitstekend werk geleverd met het team. We hebben verschillende podiumklasseringen weten te behalen, maar nog steeds geen overwinning. Ik denk nog steeds niet aan het kampioenschap, waar ik vooral naar streef is mijn eerste overwinning in deze klasse. We moeten gewoon geconcentreerd blijven, alles geven en het seizoen op de beste manier zien af te sluiten. Wat betreft mijn rivalen, ze zijn allemaal erg snel. Albert is sterk en Tony is erg snel.”

Tony Arbolino: “Het doel is altijd hetzelfde, namelijk om de race te winnen. We zullen ook dit weekend in elke situatie competitief moeten zijn. We werken er hard aan om ervoor te zorgen dat alles in orde is, we komen met veel energie en motivatie hier in Portimâo aan na het succes van afgelopen weekend in Valencia. Ik kan aan de titel denken, maar ik moet me vooral concentreren op het winnen van de race. Maar al voor de race in Qatar verwachtte ik al dat Albert en ik dit seizoen heel snel zouden zijn … Ik kan niet wachten om hier te racen, ik was hier in 2015 en 2016 al eens, ik herinner me nog dat ik toen veel plezier had.”

Vanwege het feit dat er voor het eerst in Portimâo gereden wordt krijgen ook de Moto3 coureur vrijdag extra trainingstijd. Vrijdagochtend om 10:00 uur begint voor de lichtste klasse van het MotoGP actie in Portimâo, zondagmiddag om 12:00 uur staat de race op het programma en niet veel later zullen we weten wie van de drie bovengenoemde namen met de 2020 Moto3 titel aan de haal gaat.