Het 2019 IDM-seizoen gaat half mei van start op de Eurospeedway Lausitzring. Voor het eerst sinds vele jaren zal dat zijn zonder Wilbers-BMW, het team van Benny Wilbers heeft zich namelijk voorlopig teruggetrokken vanwege de late levering van de nieuwe BMW materialen.

Wilbers-BMW is samen met het alpha Racing Van Zon BMW Team in het prestigieuze Intenationale Duitse wegracekampioenschap actief als officieel team voor het motormerk BMW. Vanwege deze officiële status hebben beide teams de verplichting om met het nieuwste materiaal van de Duitse motorenfabrikant aan de start te verschijnen.

Nu BMW voor dit seizoen met een nieuwe 2019 versie van de S1000RRR op de markt komt betekent dit automatisch dat Wilbers deze ook moet inzetten als machine in het IDM. De productie blijkt echter de nodige vertraging te hebben opgelopen waardoor Wilbers tot op heden nog niet kan beschikken over voldoende materiaal.

Naast het feit dat er nog niet twee volledige machines opgebouwd kunnen worden kan er dus ook nog niet getraind worden. Van een goede voorbereiding is dus geen sprake, een reden voor Wilbers om zich voorlopig terug te trekken als team,

Benny Wilbers: ”We betreuren deze beslissing, een beslissing die zeker niet makkelijk was om te nemen zo kort voor de start van het seizoen. Er zijn verschillende factoren die doorslaggevend zijn geweest voor dit besluit. Ten eerste de enorme vertraging tijdens de bouw van onze nieuwe bedrijfspand en de daaruit voortvloeiende vertraagde productiestart van onze eigen veringsproducten. Maar de belangrijkste reden is de late levering van de nieuwe BMW S1000RRR 2019 en de daarbij behorende speciale onderdelen voor het gebruik in de IDM Superbike. We hebben met BMW de afspraak dat we met het nieuwste materiaal van start gaan, we kunnen het ons dus niet veroorloven om de eerste raceweekenden de 2018 machines te gebruiken, maar we kunnen het ons ook niet veroorloven om van start te gaan terwijl we de boel niet voor elkaar hebben. Kortom, we doen het goed of we doen het niet. Zo’n beslissing nemen doe je niet zomaar, maar na lang beraad was dit de enige en beste optie. Zodra we de materialen voor elkaar hebben, zodra we denken dat we er klaar voor zijn dan zullen we er weer staan. Wanneer dit is, geen idee maar hopelijk zo snel mogelijk.”

Deze beslissing komt echter hard aan bij Bastien Mackels, de beoogde Wilbers-BMW coureur voor 2019 en de nummer twee in de eindstand van het 2018 IDM Superbike kampioenschap. Helemaal omdat de Belg onlangs een aanbod om van start te gaan in de Le Mans 24H World Endurance wedstrijd naast zich neerlegde, dit om zich volledig te kunnen concentreren op de voorbereidingen voor de start van het nieuwe IDM seizoen. Mackels zal wel aan het team verbonden blijven als testcoureur en klaarstaan als Wilbers-BMW terugkeert in het kampioenschap.

Voor zover bekend heeft het alpha Racing Van Zon BMW team ondanks de late levering van de nieuwe 2019 BMW S1000RRR geen problemen en zullen Ilya Mikhalchik en Julian Puffe er beiden vanaf de eerste race van het seizoen op de Lausitzring gewoon bij zijn.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App