Wilhelmus voor Bryan Schouten op Eurospeedway Lausitz

52
schouten
Bryan Schouten (51) op weg naar de overwinning | foto© actiefoto.eu

Bryan Schouten is zaterdagavond op de Lausitzring winnaar geworden van de eerste IDM Superstock 600 race van het weekend. De MVR Racing coureur was in een bizarre wedstrijd het snelst voor Christian Stange en Marc Buchner.

Terwijl het op de Lausitzring al schemerig begon te worden begon het even na zessen zaterdagmiddag ook nog eens te regenen vlak voor de start van de eerste IDM Superstock 600 race van het weekend.

De regen zette in eerste instantie niet echt door en de wedstrijd werd dan ook gewoon volgens het programma gestart. De coureurs waren nog maar goed en wel van start toen het echter opnieuw licht begon te regenen, maar volgens de wedstrijdleiding net niet voldoende om de race stil te leggen. De rondetijden liepen vervolgens zo ongeveer vijftien seconden per ronde op en er was vervolgens geen peil op te trekken in welke positie de coureurs de volgende ronde door zouden komen.

Natuurlijk werd er met name gekeken naar de twee snelste mannen uit de kwalificatie en in de tussenstand van het kampioenschap Christian Stange en Bryan Schouten. Nadat het tweetal op een gegeven moment teruggezakt was naar rond de achtste en negende plaats werd de regen weer minder en gingen de rondetijden vervolgens weer zo’n drie seconden per ronde naar beneden.

SchoutenSchouten kreeg vervolgens in de gaten dat hij er als de kippen bij moest zijn in het geval dat de wedstrijdleiding na de negende ronde de wedstrijd (minimaal tweederde van de race) vroegtijdig zou afvlaggen en het resultaat van de voorgaande ronde als uitslag zou tellen.

Schouten zette aan en wist meteen een gaatje te slaan op de rest van het veld. Stange zag het gevaar en probeerde vervolgens uit alle macht de Nederlander te achterhalen. De leider in de tussenstand van het kampioenschap wist Schouten tot op ongeveer een seconde te naderen maar het bleek uiteindelijk net niet voldoende om een aanval te kunnen doen.

 

Na veertien ronden was het dan ook Schouten die als eerste de finish passeerde, 1,319 seconde voor Stange die dus tweede werd en daarmee zijn leidende positie in de tussenstand van het kampioenschap met vijf punten zag slinken tot vier punten.

Marc Buchner won achter de twee hoofdrolspelers op ruim acht seconden de strijd voor de derde plaats voor Thomas Gradinger en Janusch Prokop.

Voor Danny van der Sluis, dit weekend als gastrijder aanwezig op de Lausitzring, was de wedstrijd al na twee ronden over. De coureur uit Staphorst kende het hele weekend al veel problemen met de set-up, na een aantal flinke aanpassingen eerder op de dag werd er na de korte warm-up besloten om terug te keren naar de oorspronkelijke afstelling. Dit bleek echter totaal verkeerd uit te pakken waardoor er niets anders opzat dan de Honda na twee ronden in de pitstraat te parkeren en het voor gezien te houden onder de moeilijke omstandigheden. In de slotfase kwam de CVDS Racing Team coureur nog wel weer de baan op om het vervolgens even later definitief voor gezien te houden.