Winst voor Mikhalchik en Reeves, Race 2 IDM Supersport en Superbike gecancelled in Zolder

252
Pepijn Bijsterbosch (55) en Ricardo Brink (4) met elkaar in gevecht in de eerste IDM Superbike race | Foto credit: Tiny Kolsters

Veel chaos tijdens de racedag bij het IDM in Zolder. Nadat Ilya Mikhalchik de eerste IDM Superbike race op zijn naam had geschreven, ontstond er tijdens de IDM Zijspannen een groot oliespoor waardoor uiteindelijk de tweede IDM Superbike en IDM Supersport wedstrijd werd afgelast.

IDM Superbike Race 1: Mikhalchik verslaat teamgenoot, Nederlanders net naast het podium
De eerste startrij werd gevorm door Ilya Mikhalchik, Julian Puffe en Ricardo Brink. Voor Brink was het de eerste keer dat hij zich op de eerste startrij wist te kwalificeren. Pepijn Bijsterbosch mocht vanaf de vijfde startplaats aan de eerste race beginnen. Erwan Nigon had een goede start vanaf de tweede startrij en ging achter Puffe als tweede de eerste bocht in. Mikhalchik reed derde voor Brink en Bijsterbosch. Bij het ingaan van de tweede ronde ging Tim Stadtmuller met een highsider onderuit in de eerste bocht, waarbij hij kort naast de baan bleef liggen. Daardoor kwam er de rode vlag en vervolgens een herstart over dertien ronden. Deze keer was Mikhalchik als eerste weg voor Nigon, Puffe, Bijsterbosch en Brink.

Puffe ging in de openingsronde voorbij aan Nigon. De Fransman viel vervolgens in de tweede ronde terug naar de achtste plaats en in de derde ronde ging het helemaal mis toen hij met Maximilian Weihe onderuit ging. Beide coureurs bleven ongedeerd. Puffe wist vervolgens langzaamaan het gat naar teamgenoot Mikhalchik te dichten en ging hem exact halverwege de race te passeren. Mikhalchik gaf niet op en bleef in het achterwiel zitten. In de voorlaatste ronde kwam de regerend kampioen terug, een inhaalactie die voldoende was om de wedstrijd te winnen. Voor de derde plaats was het ook spannend; Bijsterbosch, Brink en gastrijder Dominik Vincon reden de hele race in deze volgorde kort achter elkaar. De beslissing viel in de laatste ronde. Bijsterbosch ging in het gevecht iets wijd, waardoor Brink wat klem kwam te zitten en Vincon kon profiteren door de derde plaats op te eisen. De Nederlanders misten daardoor het podium. Bijsterbosch werd vierde en Brink vijfde. Toni Finsterbusch, Alessandro Polita, Jan Mohr, Marc Neumann en Daniel Kartheininger maakten de top-tien compleet.

IDM Zijspannen Race 2: Tweede plaatsen voor Team Streuer en Smits Racing
De overwinning in de eerste race van zaterdag was gegaan naar Tim Reeves met Mark Wilkes. John Smits en Gunter Verbrugge waren het snelste in de trainingen, maar in het gevecht om de kop raakten zij het span van Reeves-Wilkes en daardoor vielen zij terug naar de vijfde plaats (2e 1000cc). Ook was er een podium in de eerste race voor Bennie Streuer en Kevin Rouseau (3e 600cc). Zondag aan het begin van de middag begon de tweede race. In de eerste ronde was echter een crash met Reeves-Wilkes, Rutz-Bosch en Vermeule-Bouius waardoor de rode vlag kwam. Bij de herstart over acht ronden was Reeves-Wilkes wel weer van de partij, maar de andere twee combinaties niet.

Smits-Verbrugge pakten kopstart voor Nussbaum-Hirschi. Deze twee spannen vochten in de openingsfase samen met Roscher-Burkard voor de winst in de 1000cc klasse. Roscher-Burkard gingen voorbij Nussbaum-Hirschi, die op hun beurt het tempo niet konden volgen. Smits-Verbrugge konden in de slotfase niet voorkomen Roscher-Burkard ook hen passeerden. De winst in de 1000cc ging daardoor naar Roschers-Burkard, voor Smits-Verbrugge en Nussbaum-Hirschi.

In de 600cc categorie ging de winst opnieuw naar Reeves-Wilkes. Het Engelse team kwam ook voor alle 1000cc combinaties over de eindstreep. Daarachter reden Streuer-Rousseau ook een sterke race en wisten zij Schlosser-Fries voor te blijven in het gevecht om de tweede plaats. Sattler-Neubert haakten ook lang aan bij de strijd, maar zij behoorden in de slotfase tot de uitvallers.

Hilbert Talens en Frank Claeys waren de derde Nederlandse combinatie op de eindstreep, waarmee ze zesde werden van de 1000cc spannen. Rogier Weekers en Remco Moes finishten zo’n vijftien seconden achter Talens-Claeys als zevende van de 1000cc spannen. Ilse de Haas en Ferry Segers mochten in de tweede race wel van start, nadat ze zich niet wist te kwalificeren bij de eerste vierentwintig voor de eerste race. De Haas-Seger kwamen als zesde 600cc combinatie over de eindstreep. Wiggert Kranenburg en Jermaine van Middegaal (1000cc) kwamen niet aan de finish.

Race 2 IDM Supersport 600 & IDM Superbike afgelast vanwege groot oliespoor
Vervolgens was het de beurt aan de IDM Supersport rijders op zich op stellen voor hun tweede race van het weekend. In de race van de Zijspannen was er op meerdere plaatsen op de baan een oliespoor ontstaan en in de sighting lap bleek dat de IDM Supersport rijders daar veel hinder van ondervonden. Toen de rijders arriveerden op de grid ging Wayne Tessels ook nog eens onderuit bij het uitkomen van de laatste bocht. Na deze crash kwam er vervolgens ook olie vrij uit de motor van Tessels, waardoor er een extra spoor ontstond. De rijders gaven aan dat er op veel plaatsen op de baan nog olie lag door de voorgaande race, voornamelijk de eerste twee bochten vormden het probleem. De organisatie besloot om de rijders van de grid te halen, zodat de baan nader geïnspecteerd kon worden. Vervolgens werd er besloten om een warm up te laten verrijden van vijf ronden om te kijken hoe de baan erbij lag. Toen de rijders terugkwamen gaven zij aan dat er op veel listige plaatsen op de baan nog olie lag. De rijders gaven aan dat het niet verantwoord was om te gaan rijden en hierdoor werd besloten om de tweede IDM Supersport race te cancellen. Het probleem was tevens dat er in Zolder gereden mag worden tot 18:00 uur en niet veel later werd dan ook bekend dat de overige wedstrijden, waaronder de tweede IDM Superbike race, niet verreden zou gaan worden.