Winst voor Steeman, Merckelbagh, Enderlein en Team Reeves in Most

207
Victor Steeman won dit weekend tweemaal tijdens het IDM in Most | Foto credit: Tiny Kolsters

Victor Steeman wint ook de tweede IDM Supersport 300 race in Most. Max Enderlein scoorde zondag een dubbele overwinning in de IDM Supersport, terwijl Milan Merckelbagh tweemaal eerste werd in de Superstock 600 categorie. Team Reeves was opnieuw het sterkste in de IDM Zijspannen.

Het was voornamelijk nat tijdens de zaterdag in Most toen de kwalificaties en de eerste races in de IDM Supersport 300 en IDM Zijspannen werden verreden. Zondag was het droog en zonnig toen er voor de IDM Supersport 600 twee races en voor de 300 categorie en de Zijspannen één race op het programma stond.

IDM Supersport 600 Race 1: Enderlein eerste, Kroeze zesde en Merckelbagh wint in Superstock 600

Marc Buchner, Tom Toparis en Luca Grunwald vertrokken vanaf de eerste startrij. Milan Merckelbagh had een sterke kwalificatie gereden in de opdrogende omstandigheden en mocht als vijfde aan de race beginnen. Kampioenschapsleider Max Enderlein mocht vanaf de zesde startplaats vertrekken. Na de start wisten Toparis, Buchner en Enderlein weg te rijden bij de concurrentie. Enderlein nam al snel de leiding over van Toparis en bepaalde het tempo. Halverwege de race moest Toparis langzaam lossen. Buchner kon lang volgen, maar kon uiteindelijk ook niet op tegen Enderlein, die de eerste race wist te winnen. Buchner finishte als tweede. Toparis werd in de slotfase achterhaald door Martin Vugrinec. De Kroaat wist in de laatste ronde voorbij te gaan aan de Australiër en pakte zo de laatste podiumplaats. Grunwald finishte als vijfde. Sander Kroeze reed een sterke inhaalrace vanaf de veertiende startplaats, die eindigde met zesde plaats in de uitslag. Wayne Tessels eindigde achter Kroeze als zevende. Merckelbagh kwam als elfde over de eindstreep, waarmee hij de winnaar werd in de IDM Superstock 600 klasse. De overige Nederlanders; Vasco van der Valk, Kevin Mijwaart en Joep Overbeeke crashten in de eerste race. Guus Boes rijdt de races niet in Most, omdat hij vrijdag met de fiets ten val kwam en daarbij zijn beide polsen blesseerde.

IDM Supersport 600 Race 2: Enderlein op weg naar IDM titel na tweede winst in Most

In de tweede race was hetzelfde beeld vooraan. Enderlein deed het kopwerk en Buchner volgt, maar kan in de aanval gaan. Na veertien ronden was Enderlein opnieuw als eerste aan de eindstreep. De regerend kampioen vergroot daarmee zijn leidende positie in het klassement naar 73 punten. Met nog 100 punten te verdelen is Enderlein al dichtbij prolongatie van zijn titel. Buchner werd twee en Vugrinec werd opnieuw derde. De Kroaat neemt daarmee de tweede plaats over in het kampioenschap van Toparis, die achter Grunwald als vijfde finishte.

Kroeze had vanaf de veertiende plaats een hele goede start en kwam als vijfde door na de eerste ronde. Bij het ingaan van de tweede ronde verremde de MGM Yamaha coureur zich in de eerste chicane, waardoor hij via de safety road moest nemen en als elfde weer de baan op kwam. Kroeze wist daarna weer naar een zesde plaats te rijden, waardoor op dezelfde plaats finishte als in de eerste race. Tessels finishte achter Daniel Rubin als achtste. Merckelbagh werd met een dertiende plaats opnieuw de winnaar in de IDM Superstock 600 categorie. Van der Valk moest vanaf de vijfentwintigste startplaats aan de race beginnen. Van der Valk had zich opgewerkt naar een elfde plaats, toen hij zich drie ronden in de slotfase verremde voor de eerste bocht. De organisatie vond dat hij daar voordeel bij had gehad en daardoor kreeg hij een tijdstraf van dertig seconden. Van der Valk werd daardoor drieëntwintigste in de einduitslag, twee plaatsen achter Overbeeke. Overbeeke werd met zijn uitslag zevende in de Superstock 600 categorie Mijwaart ging na zijn crash in de eerste race niet van start in de tweede manche.

IDM Supersport 300 Race 2: Steeman wint opnieuw, Licciardi doet goede zaken

De eerste race op een opdrogende baan werd zaterdag gewonnen door Victor Steeman. Walid Khan leverde een knappe prestatie door bij zijn terugkeer tweede te worden en zo gelijk het volle puntentotaal te pakken voor het IDM, omdat Steeman als gastrijder deelneemt aan het evenement.  De Nederlanders waren ook sterk vertegenwoordigt in de wedstrijd, want na bij de eerste doorkomst reden er maar liefst zes binnen de top-tien. Echter waren er meerdere rijders die een jumpstart hadden gemaakt. Zowel Colin Velthuizen als Dunnik moesten door de pitstraat voor een ride through penalty, waardoor hun kansen op een goede uitslag verkeken waren.

Aan kop wisten Steeman en Toni Erhard weg te rijden, beiden uitkomend op een KTM. In de slotfase wist Steeman iets weg te rijden van zijn Duitse teamgenoot en won zo zijn tweede race van het weekend. Erhard pakte op plaats twee het volle puntentotaal voor het IDM kampioenschap. Daarachter vochten Licciardi en Walid Khan voor de derde plaats. Licciardi werd derde en deed zeer goede zaken voor de titelstrijd, omdat zijn naast belager Dunnik na zijn bezoek aan de pitstraat elfde werd. Khan werd vierde voor de andere Nederlander Dunnik en Van der Voort. Voor de 14-jarige Van der Voort betekende dit zijn beste resultaat in het IDM. Dunnik werd dus na een inhaalrace nog elfde, een plaats voor Roy Voermans. Velthuizen wist zich nog weer op te werken naar een veertiende plaats en Mieke Abbink werd vijftiende. Corine Brandhorst kwam als drieëndertigste over de finish. Licciardi heeft nu een voorsprong van 23 punten op Dunnik in het kampioenschap.

IDM Zijspannen Race 2: Opnieuw overwinningen voor Reeves-Wilkes (600cc) en Roscher-Burkark (1000cc)

Het raceweekend in Most werd afgesloten met de tweede race van de Zijspannen. Vrijdag was er zwaar ongeluk in deze klasse van de combinatie van Michael Ouger en Sebastien Seret. Het span crashte op hoge snelheid op het rechte stuk. Beide mannen werd afgevoerd naar het ziekenhuis en voornamelijk Ouger was er ernstig aan toe. Vandaag werd bekend dat beide mannen gelukkig buiten levensgevaar zijn.

Tim Reeves en Mark Wilkes hadden de eerste race gewonnen. In de 1000cc klasse ging de winst zaterdag naar Mike Roscher met Anna Burkard. In de tweede race op zondag waren de winnaars hetzelfde, waardoor Reeves-Wilkes nu alle acht races in 2019 nog gewonnen hebben. Josef Sattler en Uwe Neubert werden tweede in de 600cc categorie. Ilse de Haas en Ferry Segers werden zevende in 600cc categorie.

John Smits en Gunter Verbrugge reden in de beginfase aan de leiding van de 1000cc, maar in de slotfase vielen ze terug naar de vierde plaats. De winst ging dus opnieuw naar Roscher-Burkard. Hilbert Talens werd met zijn 16-jarige bakkenist Luca Schmidt zesde net voor Wout Vermeule met Jarno Bouius. Rogier Weekers en Remco Moes finishten als achtste 1000cc combinatie en Jord Klok werd met zijn Duitse bakkenist Kevin Kolsch negende. Wiggert Kranenburg en Jermaine van Middegaal vielen uit.

Het verslag over de IDM Superbike wedstrijden is te lezen in een ander artikel op Racesport. De volgende ronde van het IDM kampioenschap is ‪van 6 t/m 8 september op het TT Circuit Assen.