De gebroeders Birchall vertrekken zaterdag in Le Mans vanaf de pole tijdens de eerste race meetellend voor het 2019 FIM Sidecar World Championship. Bennie Streuer en Ilse de Haas kwalificeerden zich ondanks technische problemen als zesde. Kees Endeveld en Jeroen Remme noteerden in de kwalificaties de tiende rondetijd.

Op het circuit van Le Mans wordt dit weekend in het bijprogramma van de bekende Le Mans 24H Moto World Endurance wedstrijd de openingsrace verreden van het FIM Sidecar World Championship.

Vrijdag stonden de twee kwalificaties op het programma terwijl zaterdagmiddag om 12:00 uur de lichten op groen gaan voor de eerste race van het seizoen. Aan de start dit weekend een vijftiental combinaties waaronder twee Nederlandse duo’s. Zo zien we dit weekend Bennie Streuer aan de start verschijnen met zijn vriendin Ilse de Haas als bakkenist, dit nadat Streuer’s vaste bakkenist Kevin Rousseau van deelname af moest zien vanwege een schouderblessure. Naast Team Streuer staat ook het Drugsadvies Sidecarshop Racing duo Kees Endeveld & Jeroen Remme aan de start, deze combinatie zal dit seizoen ook als vaste deelnemer aan de start verschijnen in het FIM Sidecar World Championship.

Vrijdagochtend tijdens de eerste kwalificatie was het Team Birchal Racing (Ben – en Tom Birchall) die de snelste rondetijd op de klok wist te zetten en met een snelste ronde van 1’44.801 de voorlopige pole voor zich opeiste. De tweede rondetijd in deze eerste sessie was er voor Team Berlin Express (Tim Reeves en Mark Wilkes) gevolgd door Team Schlosser (Markus Schlosser en Marcel Fries) en Team Streuer terwijl Drugsadvies Sidecarshop Racing de tiende rondetijd op de klok wist te zetten.

Na afloop was Streuer echter niet helemaal tevreden vanwege een klein technisch probleem (olie probleem) terwijl Endeveld tevreden terug kon kijken op zijn eerste sessie, dit aangezien men voor het eerst kennis maakte met nieuwe banden en men meteen hun eigen persoonlijke snelste rondetijd op het Franse circuit aan wist te scherpen.

drugsadvies-sidecarshop

Drugsadvies Sidecarshop Racing (20) – Le Mans | foto© Mark Walters

Aan het einde van de middag stond de tweede kwalificatie op het programma. In deze sessie was het opnieuw de Birchall Racing combinatie die het snelst rondging. Birchall wist zijn eigen snelste rondetijd uit de ochtend sessie aan te scherpen tot een snelste ronde van 1’44.448 en daarmee in deze sessie maar liefst 1,280 seconde sneller rond te gaan dan 44-Racing (Pekka Päivärinta en Jussi Verävainen) die deze tweede sessie de tweede rondetijd liet noteren voor Team Schlosser, Christie Engineering Services (Sam- en Adam Christie) en Gustoil Sidecar Racing Team (Lukas Wyssen en Thomas Hofer).

Kees Endeveld en Jeroen Remme sloten de tweede kwalificatie af met de negende rondetijd, dit ondanks dat Endeveld zijn missie om zijn eigen snelste rondetijd uit de eerste sessie aan te scherpen zag mislukken vanwege een gebrek aan grip. Dat Endeveld alles uit de kast had gehaald bleek na afloop, hij had namelijk de blaren in zijn hand vanwege het harde pushen.

Voor Bennie Streuer en Ilse de Haas waren de druiven in deze sessie echter nog zuurder. Het verliefde Drentse stel kreeg namelijk opnieuw te maken met technische problemen. Kon er in de eerste kwalificatie echter nog een vierde rondetijd op de klok gezet worden, in de tweede kwalificatie kwam het duo al in hun eerste ronde stil te staan vanwege een probleem met het watersysteem waardoor men geen rondetijd op de klok wist te zetten en men gedwongen werd de gehele sessie vanaf de zijlijn te bekijken.

Naast Streuer kreeg ook Reeves in deze kwalificatie te maken met tegenslag, het schakelmechanisme brak af. Ondanks dat men in de pitstraat hulp kreeg van een World Endurance Team en men daar gebruik kon maken van een lasapparaat om de schade te herstellen konden er slechts vier ronden gereden worden met als gevolg een teleurstellende twaalfde rondetijd.

Startopstelling
Na het snelst te zijn geweest in beide kwalificaties vertrekt Birchall Racing zaterdag vanaf de pole voor Team Berlin Express, Team Schlosser, 44-Racing en Christie Engineering Services.

Teams Streuer moet mede door de technische problemen genoegen nemen met de zesde startplaats terwijl de tweede Nederlandse combinatie, Drugsadvies Sidecarshop Racing deze eerste race van het seizoen vanaf de tiende plaats op de grid zal aanvangen.

De Franse combinatie Auto-Moto Terca (Phillippe Le Bail en Serge Leveau) zal voor hun thuispubliek dit weekend helemaal niet meer in actie. De combinatie moest al afzien van deelname aan de kwalificaties aangezien hun span donderdag tijdens de vrije training in vlammen opging. Ondanks diverse pogingen om nog te herstellen wat er te herstellen viel is het nu duidelijk dat men ook zaterdag niet van start zal gaan in de race.

 

Handige links FIM Sidecar World Championship Le Mans 24H:

Tijdschema en volledige uitslagen

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App