Wordt 2020 het laatste MotoGP seizoen van Cal Crutchlow?

8
cal-crutchlow
Cal Crutchlow | foto© motogp.com

Cal Crutchlow is sinds het seizoen 2011 actief als coureur in de MotoGP klasse. Zijn huidige contract bij Honda loopt aan het einde van volgend seizoen af, ondanks dat de huidige LCR Honda Castrol coureur al met zijn werkgever gesproken heeft over een nieuw MotoGP contract gaat de Brit er vooralsnog vanuit dat 2020 zijn laatste seizoen zal worden als actief coureur.

Cal Crutchlow debuteerde in het seizoen 2011 als Monster Yamaha Tech3 coureur in de MotoGP klasse. Na drie seizoenen op een Yamaha actief te zijn geweest maakte de inmiddels 33-jarige Crutchlow in 2014 de overstap naar Ducati. Dit werd echter geen succes, ondanks een tweejarig contract hield Crutchlow het na één seizoen al voor gezien bij de Italiaanse motorenfabrikant.

Voor het seizoen 2015 tekende Crutchlow vervolgens een overeenkomst bij het LCR Honda Team. De eerste twee seizoenen stond de Brit onder contract bij het team van Lucio Checchinello om vervolgens een contract te tekenen rechtstreeks bij HRC. Na een eerste tweejarig Honda contract verlengde Crutchlow aan het einde van 2018 zijn HRC-contract nogmaals met twee seizoenen waarmee zijn huidige contract doorloopt tot aan het einde van het seizoen 2020.

Zoals bekend hebben nagenoeg alle huidige MotoGP toppers nog een doorlopen contract tot aan het einde van het volgende seizoen op zak. Dit seizoen zijn er dan ook nagenoeg geen transferperikelen in de koningsklasse, maar dat komend jaar heel anders zijn. Naast o.a. Marc Marquez, Jorge Lorenzo, Andrea Dovizioso, Danilo Petrucci, Valentino Rossi, Maverick Viñales, Joan Mir, Alex Rins zal ook Crutchlow opnieuw contractbesprekingen moeten voeren indien hij in 2021 actief wil blijven als MotoGP coureur.

Met zijn thuiswedstrijd op het circuit van Silverstone voor de boeg sprak de Britse tv-zender BT Sport uitgebreid met de LCR Honda Castrol coureur. Tijdens dit gesprek kwam vanzelfsprekend ook zijn toekomst ter sprake, waarbij Crutchlow werd herinnerd aan zijn uitspraken die hij deed ten tijde van het tekenen van zijn huidige contract en waarbij hij destijds liet weten dat dit weleens zijn laatste MotoGP contract zou kunnen zijn.

Cal Crutchlow: “Het is best wel lastig, want fysiek gezien denk ik dat dit mijn laatste MotoGP contract zal zijn. Mentaal is het geen enkel probleem en zou ik wel eeuwig door kunnen gaan met racen, maar dat gaat niet gebeuren. Na mijn blessure van vorig jaar – Crutchlow liep tijdens de Australische Grand Prix bij een crash een gecompliceerde enkelbreuk op die hem de rest van het seizoen langs de kant hield – en de andere blessures waarmee ik in mijn carrière al mee te kampen heb gehad wordt het steeds lastiger om fysiek in orde te zijn en te blijven.”

“Ik ben nog steeds op en top gemotiveerd en mijn passie en gevoel voor de sport is er nog steeds. Ik wil nog steeds competitief zijn en de honger om races te winnen is er nog steeds. Het is echter wel zo dat, mocht ik op een ochtend wakker worden en niet meer de motivatie hebben om de racefiets te pakken en te gaan trainen dan zal ik niet schromen om te zeggen dat het genoeg is geweest. Het is in mijn ogen te riskant om deze sport te beoefenen als je er niet alles voor wilt doen en kunt laten. Maar dat gevoel heb ik nog niet en nog niet gehad. Aan de andere kant, ik ben nog steeds snel. Zo ben ik dit jaar tot nu toe op elk circuit nog sneller dan vorig jaar. Maar het is natuurlijk wel zo, ik word er echter niet jonger op en als mijn huidige contract afloopt ben ik 35. Ik kan nog een nieuw contract tekenen bij Honda, daar ben ik van overtuigd en daar hebben zelfs al gesprekken over gevoerd. We zullen de komende maanden zien hoe het allemaal verder gaat, ik heb er hoe dan ook van genoten. We hebben mooie en minder mooie momenten gehad, maar ik weet van mezelf dat ik me altijd voor de volle 100% heb ingezet. Nogmaals, op dit moment weet ik nog niet of er nog een nieuw contract komt, dat hangt helemaal af van hoe het de resterende wedstrijden van dit seizoen en het volgend jaar zal gaan.”

Het is bekend dat we Crutchlow, mocht hij zijn huidige contract niet verlengen, in 2021 niet in een andere wegraceklasse aan de start zullen zien verschijnen. Dit kwam niet ter sprake in het gesprek met BT Sport, maar de Brit heeft dit in het verleden al vele malen en heel nadrukkelijk kenbaar gemaakt.

 

Handige links GoPro British Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App