Wordt de 90e editie van de Dutch TT verreden zonder publiek?

80
motul-tt-assen
Motul TT Assen 2019 | foto© TT Circuit Assen

Eind juni staat de 90e editie van de Dutch TT op het programma. De kans dat het evenement vanwege de uitbraak van het coronavirus volgens planning door zal gaan lijkt zo goed als uitgesloten. Maar kan de 2020 editie van de Nederlandse ronde van het MotoGP wereldkampioenschap op zondag 28 juni verreden worden zonder publiek?

De eerste acht Grand Prix weekenden van het seizoen werden al uitgesteld of verplaatst en eerder deze week werd bekend werd dat ook de negende Grand Prix van het seizoen op de Sachsenring niet door kan gaan vanwege de nieuwe door de Duitse overheid opgelegde beperkingen. Met deze wetenschap is de 90e editie van de Dutch TT in theorie nu de openingswedstrijd van het seizoen geworden.

De kans dat de Nederlandse ronde van het MotoGP wereldkampioenschap gewoon volgens plan van 26 t/m 28 juni op het TT Circuit Assen verreden zal worden lijkt echter zo goed als uitgesloten gezien de huidige situatie.

Dorna Sports werkt achter de schermen momenteel echter aan een plan om het kampioenschap zo snel als mogelijk te kunnen (her)starten, zo mogelijk zonder publiek, zonder (VIP) gasten, zonder hospitality units, zonder management vertegenwoordigers en grotendeels zonder media (alleen tv).

De teams hebben hierover inmiddels een mail ontvangen van de IRTA, een mail waarin men op de hoogte is gebracht van bovengenoemd idee en waarin men gevraagd is om het minimale aantal medewerkers door te geven dat benodigd is om een wedstrijd te kunnen rijden. Man kan hierbij echter niet een onbeperkt aantal medewerkers opgeven, zo heeft Dorna o.a. aangegeven dat een Moto3 en Moto2 team maximaal 12 namen in mag vullen (voor een team met twee rijders). Tevens werd de teams gevraagd waar de benodigde medewerkers vandaan komen en vanuit welk land ze eventueel hun reis naar de desbetreffende Grand Prix zullen aanvaarden. Op basis van deze gegevens kan Dorna de overheid een totaalbeeld aanleveren waarop men vervolgens een beslissing kan baseren.

De Duitse overheid heeft inmiddels aangegeven dat er voor 1 september 2020 sowieso geen Grand Prix in het land georganiseerd zal worden en het Sachsenring circuit heeft dan ook al aangegeven dat men sowieso naar een alternatieve datum op zoek zal gaan.

Dit houdt in dat de Dutch TT nu de eerste Grand Prix op de kalender is. Het TT-bestuur heeft echter nog geen beslissing genomen over het wel of niet doorgaan van het evenement. Het TT-bestuur volgt hierin de regels van de RIVM en de Nederlandse overheid. Op dit moment is de regel dat er tot 1 juni aanstaande in Nederland geen grootschalige evenementen georganiseerd mogen worden. Dinsdag 21 april aanstaande komt de Nederlandse overheid samen om te praten over het vervolg van de op dit moment geldende beperkingen waarna men een week later (28-04) de nieuwe regels bekend zal maken.

Nu hebben we de afgelopen week al van premier Rutte kunnen horen dat de kans op een ruime versoepeling van de huidige regels er voorlopig nog niet in zal zitten. Sterker nog, inmiddels zijn er al de nodige berichten uitgelekt en lijkt Nederland de Duitse regels aangaande het organiseren van evenementen over te nemen, met andere woorden……tot 01 september zal het ook in Nederland niet toegestaan zijn om evenementen te organiseren

Mochten deze regels op 28 april officieel aangekondigd worden dat lijkt het uitgesloten dat de 90e editie van de Dutch TT volgens de gebruikelijke planning en met ruim 100.000 toeschouwers op de tribunes en taluds door zal gaan. Of het vervolgens wel kan volgens de nieuwe plannen van Dorna – zonder publiek etc. – is en blijft vooralsnog een hele grote vraag.

[poll id=”9″]Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App