Jonathan Rea heeft zaterdagmiddag in Misano de eerste World Superbike race van het weekend op zijn naam geschreven. De Kawasaki kwam als eerste over de finish voor teamgenoot Tom Sykes. Op drie seconden van het Britse duo wist Michael van der Mark als derde de eindstreep te passeren.

Bij de start was het Jonathan Rea die als leider de eerste bocht indook voor Tom Sykes, Davide Giugliano, Nicky Hayden en Michael van der Mark. In de tweede bocht gaat het vervolgens fout voor Lorenzo Savadori, de Italiaan schoof onderuit en zag daarmee een goede klassering meteen in rook opgaan.

Rea en Sykes bleven vervolgens de eerste ronden het veld aanvoeren met in hun kielzog Giugliano die vervolgens in de derde ronde ronduit schoof, iets dat even later ook Hayden overkomt.

Door deze twee schuivers was het na vier ronden nog steeds Rea aan de leiding gevolgd door Sykes en op enige afstand op de derde plaats rijdend Van der Mark die op zijn beurt een gaatje had weten te slaan op de op de vierde plaats rijdende Alex Lowes en de als vijfde doorkomende Jordi Torres.

Rea en Sykes bleven vervolgens ronde na ronde meer afstand nemen van de rest van het veld terwijl Van der Mark alles uit de kast moest halen om de aanstormende Lowes niet dichterbij te laten komen.

Achter de eerste vijf ontstond vervolgens een stevige strijd voor de zesde plaats tussen Forés, Chaz Davies, Anthony Weest, Niccolò Canepa, Markus Reiterberger en Roman Ramos.

In de tiende ronde was het Lowes die in zijn jacht op Van der Mark in de fout ging en deze fout moest bekopen met een verlies van maar liefst acht posities.

Terwijl Rea halverwege de race nog steeds aan de leiding reed voor teamgenoot en Van der Mark op ruim drie seconden van het tweetal als derde doorkwam moest Torres op de vierde plaats rijdend al bijna tien seconden prijsgeven op het leidende Kawasaki duo.

De Spanjaard kreeg daarnaast ook nog eens bezoek aan het achterwiel van Davies, die na een iets mindere kwalificatie in de eerste ronde vanwege de crash van Savadori ook nog eens terugviel naar de twintigste plaats bij de eerste doorkomst maar dus sterk terugkwam. Met nog acht ronden te gaan was het dan ook de Brit die als vierde doorkwam voor de BMW coureur.

In de zestiende ronde leek Sykes zijn eerste echte aanval te willen doen op zijn nog steeds aan de leiding rijdende teamgenoot, Rea gaf echter geen krimp maar het werd wel duidelijk dat de wedstrijd nog niet gelopen was.

Van der Mark leek in de slotfase duidelijk te kiezen voor de derde plaats maar het was Davies die wel met grote stappen dichterbij kwam. De Nederlander zette in de laatste ronden echter nog een keer aan om vervolgens nog weer dichterbij de twee Kawasaki’s te komen, maar ondanks dit bleek Davies tevens het verschil naar de Nederlander toch nog steeds een beetje te verkleinen.

Met nog twee ronden te gaan was het nog steeds Rea aan de leiding voor Sykes, op drie seconden gevolgd door Van der Mark en op vijf seconden door de aanstormende Davies terwijl Forés op dat moment zijn race vroegtijdig zag eindigen.

Wat Sykes ook probeerde, Rea wist stand te houden al wist Sykes het vanuit de laatste bocht naar de finish nog wel heel erg spannend te maken door naast Rea te komen. Een dappere poging van Sykes die uiteindelijk 0,090 seconde te kort kwam.

Van der Mark kwam op drie seconden als derde over de finish, een prestatie van formaat van de Nederlander die vooraf al niet onder stoelen en banken stak dat hij dit weekend echt weer op het podium wilde eindigen. Het was de vijfde podiumfinish voor de Honda WorldSBK Team coureur dit seizoen.

Davies werd vierde voor Torres, Reiterberger, Canepa, Camier en Ramos.

West kwam als tiende over de finish en zorgde daarmee opnieuw voor meer dan tevreden gezichten binnen het Pedercini Kawasaki Team.

Tussenstand kampioenschap:
Na zijn overwinning in deze race gaat Rea nu aan de leiding met 318 punten gevolgd door Sykes met 257 punten en Davies met 244 punten. Door zijn derde plaats en een veertiende plaats van Giugliano staat Van der Mark nu weer vierde met 157 punten. Giugliano en Hayden nemen de vijfde en zesde plaats in met respectievelijk 149 en 136 punten.