Woensdag 22 en donderdag 23 januari is het circuit van Jerez gastheer van de eerste gezamenlijke WorldSBK en WorldSSP test van 2020. Diverse teams zijn naar het Zuid Spaanse circuit afgereisd om hun voorbereidingen op het nieuwe seizoen, dat eind februari op het Phillip Island Grand Prix Circuit in Australië van start gaat, te vervolgen.

Na een lange winterstop, waarin de World Superbike en World Supersport coureurs hebben genoten van een welverdiende vakantie, is het woensdag weer tijd om het harde werk thuis in de werkplaatsen uit te proberen en het testwerk ter voorbereiding op het komende seizoen te vervolgen. Het Circuito de Jerez – Angel Nieto staat de komende twee dagen dan ook in het teken van de eerste gezamenlijke krachtmeting van 2020.

Veel belangstelling gaat er de komende twee dagen uit naar het nieuwe Team HRC, het nieuwe officiële Honda fabrieksteam dat dit seizoen met Alvaró Bautista en Leon Haslam zal debuteren in het op productiemachines gebaseerde wereldkampioenschap. De komende twee dagen zullen Bautista en Haslam namelijk voor het eerst gezamenlijk in actie komen met de rest van het WorldSBK veld, dit nadat Honda besloot voor de verplichte winterstop uitsluitend een tweetal testen af te werken achter gesloten deuren. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen, helemaal omdat diverse bronnen de afgelopen weken wisten te melden dat zowel Bautista als ook Haslam tijdens één van de twee testen achter gesloten deuren in Portimâo beiden onder het bestaande ronderecord wisten te duiken.

Het Kawasaki Racing Team WorldSBK zal met Jonathan Rea en zijn nieuwe teamgenoot Alex Lowes aanwezig zijn. Het tweetal was, tijdens voorgaande WorldSBK test voorafgaand aan de winterstop in Jerez, respectievelijk eerste en vierde, waarbij Rea het snelst was en bijna een volle seconde sneller was dan de nummer twee.

Het Pata Yamaha WorldSBK Official Team zal tijdens deze eerste krachtmeting van 2020 aanwezig zijn met Nederlander Michael van der Mark en zijn nieuwe teamgenoot Toprak Razgatlioglu. Van der Mark voerde in november in Jerez lange tijd de lijst aan, reed tijdens deze test maar liefst 177 ronden en eindigde uiteindelijk als derde. Ook zijn nieuwe teamgenoot Razgatlioglu schitterde tijdens deze test, nadat hij gedurende de openingsdag de lijst aanvoerde om vervolgens tijdens de tweede dag een aantal plaatsen prijs te moeten geven en de test uiteindelijk als zevende afsloot.

Het ARUBA.IT – Racing Ducati team komt woensdag en donderdag in actie met Chaz Davies en nieuwkomer Scott Redding. Voor de winterstop was Redding met de vijfde rondetijd de best geklasseerde Ducati coureur, de verwachtingen zijn dan ook hooggespannen wat betreft de prestaties van de WorldSBK debutant als regerend British Superbike kampioen.

Tom Sykes en Eugene Laverty, die tijdens de laatste test voor de winterstop in Jerez respectievelijk de zesde en tiende rondetijd lieten noteren, zullen in de kleuren van het BMW Motorrad WorldSBK Team hun voorbereidingen op het nieuwe seizoen voort gaan zetten. Voor Laverty, wordt het woensdag en donderdag pas zijn tweede optreden op de voor hem nieuwe BMW S 1000 RR, de Noord-Ier zal deze test dan ook opnieuw willen gebruiken om meer ervaring op te doen op de machine van de Duitse motorenfabrikant.

Independent Teams
Ten Kate Racing Yamaha is met Loris Baz aan boord van de in Nieuwleusen geprepareerde Yamaha YZF-R1een geduchte concurrent voor de officiële fabrieksteams. De Fransman was de vorige keer in Jerez een opvallende verschijning, hij eindigde namelijk op dag twee als tweede en stond voor het grootste deel van de test binnen de top vijf. Met 181 afgelegde ronden is Baz een man om op te letten gedurende de komende twee testdagen.

Het GRT Yamaha WorldSBK Junior Team is aanwezig met Federico Caricasulo en Garrett Gerloff terwijl het Barni Racing Team op zoek moest naar een vervanger tijdens deze test aangezien Leon Camier nog onvoldoende hersteld is van zijn eind december uitgevoerde schouder operatie. Sandro Cortese vervangt hem de komende twee dagen.

Team GoEleven is met Michael Ruben Rinaldi in Jerez aanwezig. Dit is Rinaldi’s eerste test met het team in de voorbereiding op het 2020 seizoen. Het Motocorsa Racing team komt in actie met hun nieuwe aanwinst Leandro Mercado. Brixx Performance verschijnt op de baan met de Fransman Sylvain Barrier terwijl de Chileen Maximilien Scheib zijn debuut zal maken in de kleuren van Orelac Racing VerdNatura.

World Supersport
Andrea Locatelli (BARDAHL Evan Bros. WorldSSP Team), Randy Krummenacher en Federico Fuligni (MV AGUSTA Reparto Corse), Steven Odendaal (EAB Ten Kate Racing – Yamaha), Jaimie van Sikkelerus (MPM Routz Racing Team), Loris Cresson (OXXO Yamaha Team Toth), Jules Cluzel en Corentin Perolari (GMT94 YAMAHA) en Manuel Gonzalez (Kawasaki ParkinGO Team) zijn de inmiddels bevestigde WorldSSP coureurs die de komende twee dagen aanwezig zullen zijn.

Het weer
Zowel woensdag als ook donderdag gaan de lichten om 11:00 uur in Jerez op groen en is het circuit tot 18:00 uur doorlopend geopend voor de actie op de baan. Er zullen derhalve geen aparte sessies voor de twee categorieën verreden worden maar men zal tegelijk op de baan aanwezig zijn. De weersvoorspellingen voor de eerste dag in Jerez voorspellen echter weinig goeds. Koud, regen en een harde wind zouden nog wel eens roet in het eten kunnen gaan gooien. Een saillant detail op dinsdag was echter dat zowel Rea als ook Lowes al op de baan te vinden waren, apart en vreemd maar aangezien de baan de komende twee dagen door Kawasaki is afgehuurd en de rest van de teams deze onderhuren van hun collega team zal men hierover wel speciale afspraken gemaakt hebben. Of zullen Rea en Lowes de weersvoorspellingen al extra gecheckt hebben, gedacht hebben als we woensdag niet kunnen rijden dan hebben we deze kilometers al vast in the pocket!!

Volg alle actie vanuit Jerez de komende twee dagen via www.racesport.nl

 

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App