Jonathan Rea heeft maandag op het circuit van Jerez de snelste rondetijd op de klok gezet tijdens de eerste dag van de tweedaagse WorldSBK test. WorldSBK debutant Alvaro Bautista noteerde de tweede rondetijd, Chaz Davies werd derde terwijl Nederlander Michael van der Mark deze eerste dag afsloot met de zevende rondetijd achter zijn naam.

Nadat de Moto2 en MotoE coureurs de afgelopen drie dagen te vinden waren op het circuit van Jerez was het maandag de beurt aan de WorldSBK coureurs. Acht WorldSBK en vier WorldSSP begonnen op het Zuid Spaanse circuit aan hun eerste dag van de in totaal twee dagen tellende laatste wintertest voor de verplichte winterstop.

Vele ogen waren maandagochtend gericht op het debuut van Alvaro Bautista op de Aruba.it Racing – Ducati en de terugkeer van Marco Melandri bij Yamaha. Veel actie was er echter niet toen de lichten maandagochtend op groen gingen, de eerder op de dag gevallen regen zorgde namelijk voor een nog deels natte baan.

Even voor het middaguur kwam de actie echter op gang en kon er tot 18:00 uur onder goede omstandigheden getest worden. Ondanks dat de baan nog niet geheel droog was kwam Marco Melandri als eerste coureur naar buiten, de komend seizoen voor het GRT Yamaha uitkomende Italiaan wilde zoveel mogelijk tijd besteden aan het wennen aan de voor hem nieuwe Yamaha.

 

Gedurende de dag was het Jonathan Rea die de meeste tijd bovenaan de lijst was te vinden en in eerste dag ruim sneller was dan de rest van het veld. In de slotfase van de dag gingen de rondetijden echter nogmaals flink naar beneden. Bij het vallen van de finishvlag om 18:00 uur was het echter nog steeds de regerend wereldkampioen die het snelst was. De Kawasaki coureur noteerde een snelste ronde van 1’39.657 voor Bautista die dus een snelle leerling bleek door als enige naast Rea onder de 1’40 grens te duiken en met een rondetijd van 1’39.979 de tweede tijd van de dag voor zich op te eisen.

alvaro-bautista

Alvaro Bautista | foto© AB19 Facebook

Bautista’s teamgenoot Chaz Davies sloot de eerste dag af met de derde rondetijd achter zijn naam gevolgd door Pata Yamaha Official WorldSBK Team coureur Alex Lowes, Rea’s nieuwe teamgenoot Leon Haslam, Melandri, Nederlander Michael van der Mark en WorldSBK debutant en Melandri’s teamgenoot bij GRT Yamaha Sandro Cortese.

Nadat Bo Bendsneyder de voorgaande dagen niet volledig fit was tijdens de driedaagse Moto2 test in Jerez bleek vandaag ook Michael van der Mark niet geheel pijnvrij te zijn begonnen aan deze tweedaagse test. De Yamaha coureur ondervond tot zijn eigen ongenoegen nog de nodige hinder van zijn in Qatar opgelopen polsblessure. Echt pushen en op de limiet rijden zat er daarom nog niet in voor de Rotterdammer.

WorldSSP
Van de vier aanwezige WorldSSP coureurs was het de Italiaan Raffaele de Rosa die met een rondetijd van 1’43.3030 het snelst was voor Hikari Okubo, Lucas Mahias en Ayrton Badovini.

Rondetijden WorldSBK Jerez Test maandag:

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App