Alvaro Bautista, Michael van der Mark en Markus Reiterberger kwalificeerden zich zaterdag op het TT Circuit Assen allen op de eerste startrij voor de eerste te verrijden WorldSBK race van de Motul Dutch Round. De race kwam er echter niet vanwege de uitzonderlijke weersomstandigheden op het moment dat de wedstrijd op het programma stond.

Een oud gezegd luidt; april doet wat het wil, en dat bleek zaterdagmiddag op het TT Circuit Assen. Op het moment dat de eerste WorldSBK race op het punt van beginnen stond begon het te sneeuwen in Assen. De wedstrijdleiding besloot de start van de race in eerste instantie nog uit te stellen, maar tijdens ook een tweede poging dwarrelden de sneeuwvlokken weer neer op het Drentse circuit.

Dit keer werd de race niet uitgesteld maar definitief afgelast voor de zaterdag. De 21 ronden tellende race zal nu zondagochtend verreden worden i.p.v. de dit jaar nieuw ingevoerde 10 ronden tellende Superpole race.

Indien de weergoden de WorldSBK paddock zondag beter gezind zijn krijgt het publiek zondag dus twee 21 ronden tellende WorldSBK race voorgeschoteld.

Onderstaand de reacties van de drie coureurs die zondagochtend vanaf de eerste startrij aan de race mogen beginnen.

Álvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) – P1: “Over vandaag ben ik echt tevreden, want door de verandering die we na de eerste dag hebben aangebracht heb ik weer een goed gevoel met de motor gevonden, ook al was het vanmorgen zo koud en dit zorgde voor een paar problemen voor ons. In de Superpole kwalificatie hebben we een goede stap voorwaarts gezet met de racebanden, ook al merkte ik helaas niet veel verschil toen ik op de kwalificatieband naar buiten ging. Gelukkig kon ik, toen de rode vlag tevoorschijn kwam, mijn beste tijd op het juiste moment vasthouden!  Het spijt me dat de race van vandaag niet door kon gaan, maar de omstandigheden waren verre van optimaal en het risico was simpelweg te groot. Eens kijken of we morgen beter weer krijgen, zodat we vanaf pole twee goede races kunnen rijden!”

Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Team) P2: “De kwalificatie ging perfect, het gevoel met de motor was goed en het liep allemaal perfect. We moeten blij zijn met de tweede plaats, het beste kwalificatieresultaat voor Yamaha dit seizoen. Echter is het ook zo dat de rode vlag voor mij wel op een heel ongelegen moment kwam, ik was op weg naar een nog betere rondetijd en we waren echt heel dichtbij de pole. Helaas kon de race niet doorgaan vanwege de weersomstandigheden. Dit was de enige juiste beslissing ondanks dat ik niets liever wilde dan racen. Hulde en respect voor het publiek dat ze allemaal bleven. Hopelijk kunnen we ze morgen trakteren op twee spannende races.”

Markus Reiterberger (BMW Motorrad WorldSBK Team): “Ik voelde me het hele weekend heel erg goed. Ik ben het team dankbaar dat we zoveel vooruitgang hebben geboekt. De derde plaats in Superpole kwalificatie was geweldig, want ik ben nog nooit vanaf de eerste rij aan de race begonnen. We hebben voor de derde trainingssessie maar een paar wijzigingen aangebracht, omdat het zo koud was. De luchttemperatuur was soms nul graden Celsius of lager, terwijl de temperatuur op het circuit slechts drie graden was. Het ging heel goed en ik was de vierde snelste. We begonnen Superpole op racebanden en de eerste zes ronden waren erg goed. Daarna zijn we heel vroeg op de kwalificatiebanden naar buiten gegaan en dat werkte uiteindelijk in mijn voordeel. Toen de sessie werd onderbroken, was ik verzekerd van de derde plaats op de eerste rij. Het afgelasten van de race was jammer voor de fans hier, maar ik was eerlijk gezegd erg blij met de beslissing. De circuitomstandigheden waren verre van ideaal en het zou niet zonder risico zijn geweest om onder deze omstandigheden een race te rijden.”

De eerste WorldSBK race staat zondagochtend om 11:00 uur op het programma, de lichten voor de tweede race van de dag zullen ‘ijs en weder dienende’ om klokslag 14:00 uur op groen gaan.

 

 

Handige links Motul Dutch Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag donderdag
Fotoverslag vrijdag
Fotoverslag zaterdag

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App