Carrasco winnares WorldSSP 300 race Pata Italian Round

153
ana-carrasco
Ana Carrasco - Imola | foto© worldsbk.com

Ana Carrasco heeft zondagmiddag op het Autodromo Enzo e Dino Ferrari in Imola de WorldSSP 300 race op haar naam geschreven. De Spaanse jongedame was oppermachtig in een wedstrijd die gekenmerkt werd door een groot aantal valpartijen. Glenn van Straalen werd op de negende plaats de best geklasseerde Nederlander.

Na opnieuw een aantal bewogen dagen, ten eerste werd donderdagmiddag bekend dat de uitslag van de WorldSSP 300 race in Assen ongewijzigd blijft en de uitslag definitief is, er de afgelopen twee dagen nog steeds veel commotie was omtrent de nieuwe reglementen vanaf dit weekend (KTM en Kawasaki moeten 800 toeren inleveren en Yamaha 100) werden tot overmaat van ramp zaterdagmiddag ook nog eens 10 van de 12 deelnemers aan de Superpole 2 kwalificatie bestraft middels een penalty. Nadat een aantal coureurs 3 en een aantal coureurs zelfs 9 startplaatsen teruggezet werden ten opzichte van hun oorspronkelijke startpositie was de chaos compleet. Ondanks alle commotie gingen zondagmiddag om14:20 uur alle 39 coureurs gewoon van start.

Bij de start van de race was het de Spaanse jongedame Ana Carrasco die vanaf de pole meteen de leiding nam en na de eerste ronde als leider doorkwam met een voorsprong van 2 seconden op de op de tweede plaats rijdende Robert Schotman terwijl Scott Deroue en Koen Meuffels op een zevende en tiende plaats rijdend er ook goed bijzaten.

Terwijl het in de eerste ronden al een paar keer flink misging en er de nodige crashes te bekennen waren was het Carrasco die de leiding in handen hield terwijl Schotman en Manuel Gonzalez met z’n tweeën de achtervolging in zetten.

Lan duurde deze achtervolging niet, Schotman en Gonzalez raakten elkaar op het rechte stuk waardoor beiden ten val kwamen en men voortijdig een einde zag komen aan hun race.

Carrasco had na vijf ronden haar leidende positie uit weten te breiden naar meer dan vijf seconden op een achtervolgende groep van vijf coureurs terwijl het aantal crashes verder naar achteren in het veld bijna niet meer bij te houden was – ook Meuffels zag in de tweede groep rijdend zijn race al vroegtijdig eindigen in het gravel.

In de zevende ronde ging Deroue in de fout, de coureur uit Nijkerenveen werd in de laatste chicane geraakt waardoor hij niets anders kon dan rechtdoor te rijden. Na weer terug op de baan te zijn gekomen sloot Deroue weer achter de groep aan. De wedstrijdleiding kwam echter meteen met de mededeling dat de actie van Derou ‘under investigation’ was.

Met nog drie ronden te gaan was het nog steeds Carrasco die onbedreigd aan de leiding ging en haar voorsprong op de tweede groep uit had weten te breiden tot meer dan 12 seconden. Door diverse schermutselingen bestond de tweede groep inmiddels uit 7 coureurs.

Na 11 ronden was het dan ook Carrasco die haar Kawasaki als eerste over de finish stuurde en als winnares werd afgevlagd. Een opzienbarende zege gezien de voorsprong van bijna 14 seconden, en dat in een 300cc standaard klasse waar alle machines gelijk dienen te zijn.

Deroue leek vervolgens goede kans te maken op de tweede plaats door in de laatste ronde de leiding in handen te hebben van de achtervolgende groep. Helaas kwam het niet zover nadat de Nederlander de controle over de voorkant verloor en zijn race in het zicht van de finish zag stranden in het gravel.

Borja Sanchez werd hierdoor tweede voor Kevin Sabatucci – laatstgenoemde kwam eigenlijk als tweede over de finish maar kreeg een penalty vanwege het afsnijden van de chicane – Kevin Sabatucci, de winnaar van de vorige race in Assen Luca Grünwald, Galang Hendra Pratama, Jan-Ole Jahnig, Maria Herrera en Mika Perez.

Glenn van Straalen was vervolgens het snelst van de derde groep en finishte als negende terwijl Walid Khan de top tien afsloot.

Dennis Koopman greep met de veertiende plaats zijn eerste twee WK punten terwijl Ryan Vos en Joep Overbeeke in deze wedstrijd als 21e en 22e de finishvlag passeerden.

Tussenstand kampioenschap
Door haar winst in de wedstrijd neemt Carrasco de leiding in het kampioenschap over van Nederlander Deroue die door zijn crash geen punten scoorde. Carrasco gaat aan de leiding met 48 punten gevolgd door Grünwald met 45 en Deroue die nu derde staat met 36 punten.

Van Straalen bezet de vierde plaats met 36 punten terwijl Meuffels met 25 punten zesde staat en Khan met 22 punten de negende plaats op deze lijst inneemt.

Update: Na afloop van de race werd bekend dat Schotman per helikopter is overgebracht naar het ziekenhuis van Imola. De Nederlander zou diverse verwondingen aan zijn rug hebben opgelopen maar bij kennis zijn.