Yonny Hernandez komt in 2018 volgens eigen zeggen uit als coureur in het World Superbike kampioenschap. Deze uitspraak deed de Columbiaan zaterdagmiddag in het Italiaanse Verona waar hij tijdens de Moto Expo gepresenteerd werd als coureur voor Team Pedercini.

Zaterdagmiddag vond op de Verona Moto Expo in Italië de teampresentatie plaats van Team Pedercinin. Het Italiaanse Superbike team, dat al vele jaren als Kawasaki privé team actief is in het op productiemachine gebaseerde wereldkampioenschap, zal in 2018 met één coureur aan de start verschijnen in de hoofdcategorie van het WorldSBK. Team Pedercini heeft daarbij de beschikking over een nieuwe 2018 Kawasaki ZX-10R machine, een machine die zaterdagmiddag onthuld werd en voorzien is van startnummer 68.

Startnummer 68 is al jaren het vertrouwde startnummer van de Yonny Hernandez. Natuurlijk waren voorafgaand en tijdens de presentatie vele ogen gericht op de Columbiaan die een dag eerder nadrukkelijk in verband werd gebracht met een terugkeer in de MotoGP klasse als vervanger van Jonas Folger binnen het Monster Yamaha Tech3 Team.

Nog voordat Hernandez op het podium verscheen liet teambaas Lucio Pedercini er echter geen gras over groeien, maaide het gras meteen maar voor de voeten weg van de aanwezige media door duidelijkheid te geven over de situatie.

“Yonny heeft inderdaad een akkoord met Yamaha Tech3 om deel te nemen aan de Sepang MotoGP-test van 28 t/m 30 januari, maar er is geen enkele twijfel of onduidelijkheid over zijn deelname aan het World Superbike kampioenschap. Het is een geweldige kans voor onze nieuwe coureur, we zijn erg blij dat hij de kans krijgt om terug te keren op een MotoGP machine, ook al is het slechts eenmalig.”

Pedercini heeft er dan ook alle vertrouwen in dat de samenwerking met Hernandez tot mooie resultaten kan leiden en dat de ervaren Columbiaan het team naar een hoger niveau kan brengen.

“Yonny is een zeer sterke coureur, hij heeft het talent en ik denk dat als hij de motor goed kent hij zeer competitief zal zijn. Ik heb daar alle vertrouwen in en ik denk dat we met het pakket dat we dit seizoen tot onze beschikking hebben het de rest van het veld af en toe best lastig kunnen maken.”

Vervolgens verscheen Hernandez op het podium, en ook de Columbiaan liet weten blij te zijn om weer te gaan racen nadat het seizoen 2017 niet verlopen was zoals hij vooraf gepland had – halverwege het seizoen verliet Hernandez het AGR Moto2 team waarna hij niet meer in actie kwam – en uit te kijken naar zijn debuut in het WorldSBK.

“Ik ben blij dat ik komend seizoen in het World Superbike Championship van start kan gaan – ik rij in 2018 dus in het WorldSBK – en dat ook nog eens op een bewezen sterke fiets. Ik weet dat het niveau in het kampioenschap hoog is en dat er op het scherpst van de snede gereden en zeer hard wordt gevochten. Met de nieuwe technische reglementen zullen de verschillen kleiner worden, dus het is belangrijk dat ik de fiets zo snel mogelijk ken. Ik heb al de kans gehad om een test te doen en ik denk dat we komend seizoen geweldig werk kunnen doen in het kampioenschap”.

Vervolgens kregen zowel Pedercini als ook Hernandez natuurlijk de nodige vragen omtrent de ontstane situatie omtrent de interesse van Hervé Poncharal en het deelnemen aan de MotoGP test in Sepang. Waren zowel Pedercini als ook Hernandez in eerste instantie stellig in hun mening en ervan overtuigd dat het beperkt zou blijven bij een eenmalig optreden, Pedercini liet zich echter na afloop van het officiële gedeelte tegenover de aanwezige Italiaanse journalisten verleiden tot een toch wel enigszins opmerkelijke uitspraak:

“Mocht Yonny de mogelijkheid krijgen om komend seizoen terug te keren naar de MotoGP dan heeft hij dat verdiend. In dat geval hebben we een plan B klaar. Wat dat is, daar kan ik nog niets over zeggen.”

Drukke weken
Hernandez zal de Team Pedercini Kawasaki op 23-24 januari opnieuw testen in het Spaanse Jerez, vervolgens zal hij afreizen naar Sepang waar van 28 t/m 30 januari de eerste officië MotoGP test van het seizoen wordt verreden en hij samen met Johann Zarco de Monster Yamaha Tech3 machines zal testen om vervolgens meteen door te reizen naar Australië voor de laatste WorldSBK test (19-20 februari) met Team Pedercini en de openingsronde van het 2018 FIM Superbike Kampioenschap welke vanaf vrijdag 23 t/m zondag 25 februari verreden wordt op het Phillip Island Grand Prix circuit.

 

Ondanks dat in de huidige racerij een contract tegenwoordig niet alles meer zegt, een leugen om bestwil vele teambazen, managers en beslissers niet geheel vreemd is moeten we er vooralsnog van uitgaan dat het Monster Yamaha Tech3 Team komend seizoen niet met een Fransman en een Columbiaan aan de start zal staan tijdens de eerste Grand Prix van het seizoen in Qatar. Echter zeg nooit nooit, de toekomst zal het uitwijzen.