Over ruim een week strijkt het World Superbike circus neer op het TT Circuit Assen. Woensdagmiddag tijdens de pré-event persconferentie kwamen o.a. de Nederlandse deelnemers aan het woord. Maar liefst twaalf landgenoten zullen hun opwachting maken in één van de vaste klasses van het World Superbike kampioenschap.

Als eerste werden woensdagmiddag tijdens de pré-event persconferentie Michael van der Mark en Red Bull Honda World Superbike teammanager Ronald ten Kate naar voren geroepen. Ondanks dat Van der Mark na afloop van het vorige seizoen na zes jaar afscheid nam als coureur van het door Ten Kate gerunde Honda World Superbike Team bleken beide heren nog altijd goed samen door een deur te kunnen.

Van der Mark stak dan ook niet onder stoelen of banken dat hij zes fantastische jaren gekend heeft in dienst van Honda. Ondanks deze prettige samenwerking en het samen behalen van een groot aantal successen was de Rotterdammer toe aan een nieuwe uitdaging, een uitdaging die hij gevonden heeft bij het Pata Yamaha Official WorldSBK Team.

De overstap van de Honda naar de Yamaha zorgde tijdens de eerste wintertesten en de eerste paar wedstrijden van het seizoen toch wel voor de nodige aanpassingsproblemen, problemen die de Nederlander naar eigen zeggen inmiddels aardig onder de knie heeft. Tijdens de laatste verreden wedstrijden in Aragon wist Van der Mark het verschil met de voorste mannen opnieuw te verkleinen en met twee vijfde plaatsen zijn zelfvertrouwen een flinke boost te geven.

De Rotterdammer begint volgend week dan ook vol vertrouwen aan zijn thuiswedstrijd op het TT Circuit Assen waar hij het publiek opnieuw op de banken hoopt te krijgen. Aangezien het Asser publiek altijd voor net dat kleine beetje extra zorgt gaat Van der Mark dan ook voor niets minder dan twee podiumplaatsen.

Voor Ronald ten Kate en het Red Bull Honda World Superbike Team begon het seizoen ook met de nodige tegenslagen. Pas enkele dagen voor de laatste Europese wintertest en het verschepen van de materialen voor de laatste test en twee overzeese wedstrijdweekenden in Australië en Thailand kwam de nieuwe Honda CBR1000RR Fireblade pas binnen. Ondanks dat de mannen uit Nieuwleusen tien wereldtitels achter hun naam hebben staan bleek het zelfs voor hun onmogelijk om binnen een paar dagen een Honda straatmotor om te toveren tot een winnende World Superbike machine.

Nicky Hayden en Stefan Bradl wisten tot nu toe dit seizoen dan ook nog geen potten te breken, maar als we Ronald ten Kate mogen geloven komt daar binnenkort verandering in. Het team heeft namelijk afgelopen week een succesvolle test afgewerkt in Portugal, een test waar men opnieuw een stap in de goede richting heeft gezet.

Natuurlijk wilden de aanwezigen woensdag in Assen een voorspelling horen van Ten Kate, nuchter als altijd liet de Red Bull Honda World Superbike manager weten dat er nog geen wonderen verwacht mogen worden in Assen, dat men tijdens deze thuiswedstrijd zeker nog geen overwinning of een zekere podiumplaats mag verwachten. Een plaats bij de eerste vijf van  Hayden of Bradl is mogelijk, maar wie weet wat de weergoden in petto hebben….ja en als het volgende week zaterdag of zondag nat is dan is alles mogelijk volgens de teambaas uit Nieuwleusen.

Next Round: TT Circuit Assen

.

WorldSSP
Rob Hartog en Jaimie van Sikkelerus zijn dit seizoen de twee vaste deelnemers in de 600cc klasse van het World Superbike kampioenschap. Hartog scoorde tijdens zijn eerste wedstrijd in Aragon met een twaalfde plaats meteen WK punten, iets dat de Team Hartog-Jenik-Against Cancer coureur een flinke boost gaf wat betreft het zelfvertrouwen. Hartog hoopt er volgende week tijdens zijn thuiswedstrijd nog een schepje bovenop te kunnen doen en misschien zelfs wel voor een top tien klassering te kunnen gaan.

Van Sikkelerus kende in Aragon een moeilijk eerste wedstrijdweekend. De MvR Racing coureur raakte in de beginfase van de race even buiten de baan waardoor een goede klassering verloren ging en er uiteindelijk niet meer in zat dan een vierentwintigste plaats. In Assen hoopt Van Sikkelerus echter op minder pech en een stap voorwaarts te kunnen maken.

Naast Hartog en Van Sikkelerus zal ook Vasco van der Valk in Assen middels een wildcard aan de start verschijnen. Voor de coureur uit Amersfoort wordt het zijn debuut in de World Supersport klasse, een grote stap voor het jonge talent aangezien hij aan het einde van 2016 pas voor het eerst op een Supersport machine stapte. Gezien zijn goede prestaties werd hij voor dit seizoen opgenomen in het SWPN / Stichting Zorgeloos Kind Team dat samen met Van der Valk van start zal gaan in de Supersport klasse van het IDM. Ook voor Van der Valk, die net teruggekeerd was van een test in Spanje, wordt het zijn eerste wedstrijd van het seizoen. Het maken van kilometers en wedstrijdervaring opdoen tussen de snelle WK mannen zijn de tweede belangrijkste doelen voor de Yamaha coureur, waarbij hij naar eigen zeggen tevreden zal zijn met een klassering bij de eerste twintig.

WorldSSP300
Nieuw dit seizoen is de World Supersport 300 klasse, een klasse waarin Nederland met Scott Deroue, Robert Schotman en Ruben Doorakkers goed vertegenwoordigd is. Het drietal zal in Assen gezelschap krijgen van Finn de Bruin en Glenn van Straalen die beiden een wildcard hebben toegewezen gekregen.

Met name Deroue zal komende week vol vertrouwen af reizen naar Assen, de coureur uit Nijkerkerveen wist namelijk de eerste wedstrijd in Aragon als winnaar af te sluiten door het rapst te zijn van een kopgroep van vier rijders. Ook Schotman – niet aanwezig tijdens de pré-event persconferentie – maakte in Aragon lange tijd deel uit van deze kopgroep totdat een klein foutje in de voorlaatste ronde een flinke streep door de rekening zette van de coureur uit Dordrecht. Zowel Deroue als Schotman mogen in Assen dan ook tot de grote favorieten voor de zege genoemd worden.

Ook de jonge Doorakkers kende in Aragon een goed weekend. De zoon van voormalig Grand Prix coureur Cees Doorakkers wist zich gedurende het weekend constant te verbeteren, een klein foutje in de race zorgde echter voor een DNF. Doorakkers is vastberaden om in Assen van zich te doen laten spreken en zijn eerste WK punten te scoren.

Ook Van Straalen blaakt van het zelfvertrouwen, de pas 16 jarige coureur wist namelijk een aantal dagen geleden voor een enorme stunt te zorgen door tijdens de eerste NK SuperCup 600 wedstrijd van het seizoen in Assen brutaalweg de overwinning te grijpen en o.a. de World Supersport coureurs Hartog en Van Sikkelerus, die als tweede en derde eindigden, achter zich te houden. Van Straalen zal in Assen aan de start verschijnen op een door Ten Kate Racing Products geprepareerde en door Vos Oss Motoren beschikbaar gestelde Honda machine.

Finn de Bruin, die afgelopen weekend in het Franse Croix en Ternois met een derde plaats zijn eerste podium wist te scoren in de Nederlandse Yamaha R3 Cup, maakt zich vooralsnog de meeste zorgen over het op tijd technisch gereed krijgen van zijn Yamaha R3 machine in WorldSSP uitvoering. De vooruitzichten zijn echter dat het allemaal op tijd gaat lukken en De Bruin is dan ook vastberaden om een flink partijtje mee te blazen in Assen.

STK1000
Wayne Tessels is dit seizoen de enige vaste Nederlandse deelnemer in de sterk bezette STK 1000 klasse. Na een moeilijke start van het eerste wedstrijdweekend in Aragon reed de Agro On-Benjan-Kawasaki op zondag een sterke race op het Spaanse circuit door vanaf een negentiende plaats op de grid als elfde de finish te passeren.

Naast Tessels zullen ook Danny de Boer en Pepijn Bijsterbosch middels een wildcard aan de start verschijen. Opvallend is dat De Boer en Bijsterbosch na afloop van het vorige seizoen van machine en team gewisseld zijn. Zo maakte regerend IDM Superstock 1000 kampioen De Boer na afloop van vorig seizoen de overstap van het SWPN / Stichting Zorgeloos Kind Team naar het Van Zon-Remeha-BMW Team terwijl Bijsterbosch de omgekeerde weg volgde. Voor beide normaalgesproken in het IDM uitkomende coureurs zal het hun eerste wedstrijd worden op hun nieuwe machines.

Bijprogramma
Naast de vaste WorldSBK categorieën is er in Assen ook een bijprogramma waarin de ADAC NEC Moto3 en ADAC Junior Cup klasse (aangevuld met de Nederlandse KTM RC390 Cup) actief zullen zijn. In beide klasses zullen ook een groot aantal Nederlandse coureurs hun opwachting maken.

 

Handige links Acerbis Dutch Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag