Jonathan Rea heeft zondag de tweede WorldSBK wedstrijd van de Geico US round op zijn naam geschreven. De Kawasaki coureur kwam op de Mazda Raceway Laguna Seca na vijfentwintig ronden als winnaar over de finish voor Tom Sykes en Chaz Davies. Michael van der Mark passeerde als tiende de eindstreep.

Vanaf de eerste plaats op de grid was het Marco Melandri die meteen na de start de leiding nam maar niet veel later was het de vanaf de derde rij op de startgrid die de leiding over wist te nemen en na de eerste ronde als leider doorkwam voor Melandri en Jonathan Rea terwijl Michael van der Mark vanaf de vijfde plaats op de grid na de eerste ronde de tiende plaats innam.

Even later was het Melandri die een foutje maakte en terugviel naar de negende plaats terwijl Rea vooraan het veld de leiding over wist te nemen van teamgenoot Sykes.

De twee Kawasaki coureurs wisten meteen een gaatje te slaan op de rest van het veld waar Xavi Forés de derde plaats innam voor Chaz Davies, Jordi Torres de al weer naar de zesde plaats gekomen Melandri en Leandro Mercado.

Al in de derde ronde werd duidelijk dat ook deze wedstrijd een zware en moeilijke opgave zou worden voor Van der Mark, de Nederlander viel steeds verder terug om na vijf ronden als dertiende door te komen.

Op dat moment was de wedstrijd al over voor Raffaela de Rosa, de Italiaan kwam ten val.

In de zesde ronde wist Davies Forés te passeren en naar de derde plaats te komen, de twee Kawasaki coureurs hadden op dat moment echter al een gat weten te slaan van bijna vier seconden.

Een ronde later was het De Rosa’s teamgenoot Torres die dezelfde fout maakte en onderuit schoof terwijl Leon Camier in dezelfde ronde zijn MV Agusta met een mechanisch probleem langs de kant moest parkeren.

Na tien van de vijfentwintig ronden tellende wedstrijd was het Rea die de leiding nog steeds in handen had. Sykes volgde op twee seconden terwijl Davies op bijna vijf seconden van de leider als derde doorkwam.

Van der Mark leek zich op dat moment in de wedstrijd enigszins te herpakken. De Nederlander kwam na de crashes en de tegenslag van De Rosa, Torres en Camier weliswaar als tiende door waar hij een verbeten strijd uitvocht met Stefan Bradl en teamgenoot Alex Lowes.

Wat Sykes en Davies ook probeerden, Rea gaf aan de leiding rijdend geen krimp en na twintig verreden ronden was de situatie vooraan het veld nog exact gelijk. Rea aan de leiding gevolgd op bijna vier seconden door teamgenoot Sykes en op bijna zes seconden gevolg door de winnaar van de eerste wedstrijd Davies.

Melandri had zich inmiddels wel goed weten te herstellen van zijn fout in de beginfase, de bezette al weer de vierde plaats voor Forés, Eugene Laverty, Mercado, Savadori en de drie kemphanen Lowes, Van der Mark en Bradl die elkaar geen duimbreed toegaven.

De leidende positie van Rea kwam in de laatste vijf ronden geen moment meer in gevaar en de Kawasaki coureur passeerde na vijfentwintig ronden dan ook als winnaar de finishlijn. Achter Rea moest Sykes in de slotfase nog alle zeilen bijzetten om Davies achter zich te houden. Bij het ingaan van de laatste ronde leek Davies te buigen en genoegen te nemen met de derde plaats, Sykes werd dus tweede terwijl Davies achter het Kawasaki duo genoegen moest nemen met de laatste podiumplaats.

Melandri kwam eenzaam rijdend op zeventien seconden als vierde over de finish gevolgd door Forés, Laverty, Mercado, Savadori en Lowes die negende werd na de strijd met Van der Mark en Bradl in zijn voordeel te beslissen.

Van der Mark sloot een moeilijk en moeizaam Amerikaans weekend af met de tiende plaats terwijl Bradl na een leuke strijd met de twee Pata Yamaha Official WorldSBK Team coureurs genoegen moest nemen met de elfde plaats.

Randy Krummenacher en Bradl’s teamgenoot Jake Gagne maakten er in de slotfase een spannend duel van voor de twee laatste plaatsen in de punten. De Zwitser wist dit duel in zijn voordeel te beslissen en kwam als veertiende over de finish voor de Amerikaan die steeds nadrukkelijker genoemd wordt als vaste rijder voor het Red Bull Honda WorldSBK Team voor de rest van het seizoen.

Tussenstand kampioenschap
Na zijn winst gaat Rea nu aan de leiding met 341 punten gevolgd door teamgenoot Sykes met 282 punten en Davies met 226 punten. Van der Mark verlaat Amerika met 129 WK punten achter zijn naam, een puntenaantal waarmee hij als zevende de zomerstop ingaat.

 

Handige links Geico US Round Laguna Seca:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag