Kenan bedankt!!!

132
kenan-sofuoglu
Kenan Sofuoglu | foto© Kawasaki Racing

Afgelopen zondag tijdens de Pata Italian Round op het Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari di Imola nam vijfvoudig World Supersport kampioen Kenan Sofuoglu afscheid als actief coureur.

In het seizoen 2016 behaalde Kenan Sofuoglu zijn vijfde en laatste wereldtitel die werd zekergesteld op het Circuito de Jerez. Na een intense strijd met teamgenoot Randy Krummenacher bleek de Turkse coureur uiteindelijk het sterkst. Met zeven poles, negen podiums en zes overwinningen in de twaalf races dat seizoen was Sofuoglu dominant en kon hij met recht een WorldSSP legende worden genoemd. De 33-jarige coureur liet tot aan het einde van zijn carrière zien hoe gebrand hij was om goede resultaten te behalen.

In 2017 miste Sofuoglu de eerste twee races van het seizoen nadat hij enkele blessures had opgelopen, maar keerde terug voor de derde race op MotorLand Aragón. Echter ging het hier ook mis doordat de Kawasaki-coureur betrokken was bij een crash en wederom geen punten wist te scoren. Vervolgens won Sofuoglu de volgende vier races en finishte alleen buiten het podium wanneer hij betrokken was bij een crash. De valpartij die uiteindelijk beslissend bleek voor zijn carrière was die op Magny Cours waarbij hij zijn heup op drie plaatsen brak.

Sofuoglu zou 12 weken moeten revalideren maar reed vijf weken later alweer tijdens de laatste race van het seizoen in Qatar voor een poging om Lucas Mahias van de wereldtitel te af te houden. Dit resulteerde voor een absolute legendarische status waarmee hij met 43 overwinningen, 85 podiums en vijf wereldtitels afscheid neemt als actief coureur.

Afgelopen raceweekend in Imola reed Sofuoglu de vrije trainingen en kwalificatie om vervolgens zondag na de opwarmronde zijn Kawasaki de pitstraat in te sturen en zich zodoende aan de belofte aan zijn moeder , familie en de Turkse president Erdogan te houden om niet meer deel te nemen aan een race. Sofuoglu zal nog de komende tijd nog wel regelmatig te zien zijn als coach van onder andere Toprak Razgatlioglu en diverse andere jonge Turkse coureurs waaronder de talentvolle Turkse tweeling Deniz en Can Oncu die o.a. actief zijn in de Red Bull MotoGP Rookies Cup.

Kenan, namens de gehele Racesport.nl redactie bedankt voor de prachtige jaren, de mooie momenten, de onbetaalbare herinneringen, je vriendschap en je sympathie voor de website racesport.nl.