Kenan Sofuoglu leverde afgelopen weekend in Qatar een bijna onmenselijke prestatie door slechts vijf weken na zijn drievoudige bekkenbreuk als derde te eindigen in de laatste WorldSSP wedstrijd van het seizoen. Zonder slag of stoot en zonder risico’s ging het echter allemaal niet.

Vijf weken nadat Kenan Sofuoglu een drievoudige breuk aan zijn heup had opgelopen bij een crash op het Circuit van Magny Cours reisde hij vorige week maar met één doel af naar Qatar; het winnen van de laatste World Supersport wedstrijd van het seizoen.

Bij aankomst in Qatar had de Kawasaki Puccetti Racing coureur echter eerst nog een flinke horde te nemen aangezien hij vooraf een verplichte medische keuring moest ondergaan en de circuitarts groen licht moest geven voor deelname aan het weekend.

Tijdens deze eerste medische keuring kreeg Sofuoglu weliswaar groen licht alleen de circuitarts twijfelde en verzocht Sofuoglu direct na afloop van de eerste vrije training terug te komen voor een tweede medische check. Tijdens deze controle besloot de circuitarts dat het niet verantwoord was om verder te rijden en de rest van het weekend in actie te komen.

Na deze tweede medische keuring ontstond er vervolgens een flinke discussie tussen Sofuoglu en de mensen van de Clinica Mobile.

“Het klopt inderdaad dat we een flinke discussie hebben gevoerd op donderdag tijdens de tweede medische keuring,” liet Sofuoglu na afloop van het weekend weten. “Maar de artsen hadden gelijk, ik reageerde op dat moment te emotioneel omdat ik koste wat kost de race wilde rijden. Twee weken na mijn crash in Magny Cours stond ik al weer op mijn benen, de drie weken daarna heb ik hard gewerkt om ervoor te zorgen dat ik in Qatar kon zijn. Tijdens de eerste vrije training noteerde ik de zevende rondetijd en de arts vertelde me vervolgens dat het niet verantwoord was om te rijden. Ik antwoordde dat ze niet zomaar een besluit konden nemen en ik heb op dat moment nogmaals benadrukt dat ik klaar was voor het rijden van een race. Er volgde een stevige discussie, waarna ik vervolgens opnieuw een medische check moest ondergaan, dit keer in het bijzijn van een FIM arts. Ik heb deze arts ook mijn situatie uitgelegd waarna alle artsen overleg hebben gehad. De uitkomst was dat ze me eigenlijk niet konden laten rijden maar dat men wel begrip had voor mijn situatie; dat ik naar Qatar was gekomen omdat ik nog wereldkampioen kon worden. Vervolgens hebben ze me verteld dat ze me niet tegen zouden houden. Daarbij hebben ze me wel verteld dat als ik opnieuw op mijn bekken zou vallen dat men mij dan niet meer zou kunnen behandelen. Ze hebben me zelfs verteld dat ik bij een eventuele crash mijn leven zou kunnen verliezen op het circuit. Dat maakte me wel bang, maar ik wilde niet opgeven. Ik beloofde ze dat ik voorzichtig zou rijden, en dat heb ik gedaan. Iedereen heeft kunnen zien hoe voorzichtig ik was in de beginfase van de race. Ik heb een heel groot risico genomen en veel druk op de artsen heb uitgeoefend om me toch te laten rijden.”

Ondanks een voorzichtig begin van de race – Sofuoglu kwam de eerste ronden op de achtste plaats rijdend door – wist de vijfvoudig World Supersport kampioen uiteindelijk als derde te eindigen. Niet voldoende om zijn zesde wereldtitel in de wacht te slepen, maar wel voldoende om de race af te sluiten met de snelste race-ronde, een nieuw ronde-record en de tweede plaats in de eindstand van het kampioenschap.

“Aan het begin van de race was het erg moeilijk met alle rijders om me heen,’ aldus een blije en opgeluchte Sofuoglu na afloop van de race. “Toen de rust een beetje wederkeerde in de race en iedereen ‘normaal’ begon te rijden wist ik een aantal rijders te passeren en kon ik zeer goede rondetijden op de klok zetten. Ik kwam bijna bij de kopgroep, maar Federico Caricasulo reed zeer agressief. We wisten uiteindelijk op het podium te finishen, een ronde-record te noteren en als tweede te eindigen in het kampioenschap. Ik ben eerlijk gezegd erg blij, want we hebben het kampioenschap hier in Qatar niet verloren, maar we hebben het kampioenschap verloren tijdens de races waarin we niet konden starten. Alle wedstrijden waarin ik dit jaar de finish haalde eindigden we op het podium. Ik kan alleen maar blij zijn en mijn dank uitspreken aan alle artsen die mij dit weekend gesteund hebben.”

 

Handige links Acerbis Qatar Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag
Video