Michael van der Mark: ‘Absoluut juiste beslissing om race 2 te cancellen’

79
michael-van-der-mark
Michael van der Mark - Losail warm-up | foto© Yamaha racing

Er kwam zaterdagavond in Qatar voor Michael van der Mark ongewild een iets eerder einde aan het 2018 WorldSBK seizoen. De tweede WorldSBK race van de Pirelli Qatar Round werd namelijk vlak voor aanvang afgelast, een terechte beslissing van de wedstrijdleiding volgens de Pata Yamaha Official WorldSBK Team coureur.

Michael van der Mark kan terugkijken op een meer dan geslaagd 2018 World Superbike seizoen. Met twee overwinningen, 10 podiums, 333 gescoorde WK punten en een derde plaats in de eindstand was het zijn meest succesvolle seizoen tot nu in de klasse en werden alle voorafgaande aan het seizoen gestelde doelen behaald.

De afloop van het seizoen was zaterdag echter een andere waar Van der Mark en zijn Pata Yamaha Official WorldSBK Team op gehoopt hadden. Het seizoen eindigde namelijk in de pitbox, dit omdat noodweer eerder op de dag in Qatar ertoe leidde dat de afsluitende race van het seizoen vlak voor de start werd afgelast vanwege de nog te slechte en te gevaarlijke baancondities.

Natuurlijk had de Nederlander, die zelfs nog een (hele) kleine kans had om de tweede plaats in het kampioenschap binnen te halen, zaterdagavond niets liever gewild dan racen en het seizoen op een andere manier af willen sluiten.

Ondanks deze teleurstelling en toch wel bijzondere afloop kijkt Van der Mark terug op een prachtig seizoen en kon hij zich helemaal vinden in het besluit van de wedstrijdleiding:

Michael van der Mark: “Het was absoluut de juiste beslissing om Race 2 hier in Qatar te cancelen. Ons kampioenschap was al beslist en de omstandigheden op het circuit werden niet beter, met name in bocht 15 was veel stilstaand water op de baan. Het is jammer om het seizoen in de pitbox te beëindigen, maar de veiligheid staat voorop. We hebben aan het begin van het jaar enkele doelen gesteld: te strijden voor podiums, te strijden voor een overwinning en in de top-5 in het kampioenschap eindigen. We hebben dat allemaal bereikt en nog veel meer en ik ben erg blij met de derde plek. Het team kan trots zijn op hun prestaties dit jaar, omdat ze veel verbeterd hebben en beide rijders races hebben laten winnen. Nu moeten we op zoek naar verdere verbeteringen, zodat we in 2019 nog sterker terugkomen.“

Lang stil zitten is er voor Van der Mark echter niet bij, al in november vertrekt de Nederlander met het Pata Yamaha Official WorldSBK Team naar Spanje voor de eerste wintertest ter voorbereiding op het komende seizoen.