Sandi wint op Magny-Cours, Reiterberger pakt laatste STK1000 titel ooit

148
markus-reiterberger
Markus Reiterberger - 2018 STK1000 kampioen | foto© worldsbk.com

Federico Sandi heeft op zondagmiddag de laatste STK1000 race ooit gewonnen op Magny-Cours. De Italiaan was de leider van start tot finish en behaalde zijn eerste zege voor Roberto Tamburini. De gevierde man was echter Markus Reiterberger, de Duitser wist met de derde plaats het kampioenschap binnen te slepen.

Zondagochtend om 11:40 uur ging de allerlaatste Superstock 1000 race ooit van start op het Circuit de Nevers Magny-Cours. De omstandigheden waren gunstig met veel zon en warme temperaturen.

Markus Reiterberger was de grote favoriet om de laatste STK1000 titel in de wacht te slepen met 18 punten voorsprong op Roberto Tamburini en 19 punten op Maximilian Scheib.

Het was Federico Sandi die vanaf pole position als leider de eerste bocht in ging voor Alessandro Delbianco en Markus Reiterberger. De Italiaan was zichtbaar sneller dan de achtervolgers aangezien hij in de openingsronden al een gat wist te slaan van ruim een seconde.

Reiterberger viel in de beginfase een aantal plaatsen terug maar wist zich weer te herstellen en Delbianco te passeren voor de tweede plaats. Titelconcurrenten Tamburini en Scheib zaten daarachter op de vierde en vijfde plaats en boden dus geen gevaar voor de Duitser rijdend voor het alpha-Racing Van Zon BMW team.

Sandi wist zijn leidende positie vast te houden met een marge van een ruime seconde voor Reiterberger. Anderhalve seconde daarachter reed Tamburini waardoor de Duitser absoluut geen fout mocht maken aangezien een nul-score voor hem en een tweede plaats voor de Italiaan genoeg zou zijn voor het kampioenschap. Daar enkele seconden achter voerden Scheib en Delbianco een felle strijd voor de vierde plaats waarbij ze elkaar op meerdere plaatsen op het Franse circuit passeerden.

Met vier ronden te gaan ging Scheib echter de fout in en ging hij onderuit bij het insturen voor de laatste chicane voor start / finish. De Chileen schoof hierbij zijn Aprilia RSV4 zo ongeveer pit lane in maar bleef zelf ongedeerd.

In de slotfase had Reiterberger het gat weten te dichten en probeerde aan te vallen bij Sandi. Echter ging hier hierbij bijna volledig mis voor de Duitser aangezien hij bij het ingaan van bocht 16 bijna de voorkant van zijn machine verloor en daardoor rechtdoor schoot. Hij kon blijven zitten maar leverde hierdoor de tweede plaats in aan Tamburini.

Tamburini probeerde in de laatste ronde Sandi nog aan te vallen maar kwam net iets tekort waardoor Sandi zijn eerste STK1000 overwinning behaalde in de laatste STK1000 race. Tamburini finishte als tweede maar het was Reiterberger die de titel in de wacht sleepte door als derde over de streep te komen. De Duitser vierde zijn feestje voor de Franse fans en beloonde hen met een flinke burnout. Reiterberger zal de boeken in gaan als de laatste Superstock 1000 kampioen ooit. Verder waren het Marino, Vitali, Delbianco, Vionnet, Bühn, Salvadori en Ruiu in de top tien.