Jonathan Rea heeft zondag op het Chang International Circuit ook de vierde WorldSBK race van het seizoen gewonnen. De Kawasaki coureur was het snelst in een herstarte race voor teamgenoot Tom Sykes en Marco Melandri. Michael van der Mark ging niet van start na de herstart vanwege een technisch probleem aan zijn Yamaha R1.

Met bijna 40.000 Thaise fans op de tribunes, een baantemperatuur van ruim 60 graden, een eerste startrij met Marco Melandri, Michael van der Mark en Alex Lowes  gingen zondagochtend om 10:00 uur (NL tijd) twintig World Superbike coureurs van start voor de tweede race van de Motul Thai Round.

Bij de start was het de vanaf de pole gestarte Melandri die de leiding nam terwijl Michael van der Mark een dramatische start kende en terugviel van de tweede naar de twaalfde plaats.

Bij de eerste doorkomst was het Melandri voor teamgenoot Chaz Davies, de vanaf de negende plaats op de grid gestarte Jonathan Rea en Lowes terwijl Van der Mark als tiende doorkwam.

In de derde ronde ging het mis voor Davies, de op de tweede plaats rijdende Ducati coureur remde iets te laat in een poging de leiding over te nemen van teamgenoot Melandri. De Brit raakte de controle over de voorkant daarbij kwijt met een schuiver tot gevolg. Ondanks dat de Brit zijn machine nog wel op kon pakken en zijn race kon vervolgen was een goede klassering hiermee verkeken.

Vooraan het veld zag Melandri in de vierde ronde Rea langszij komen en de leiding over nemen terwijl Lowes en Tom Sykes op ruim een seconde duelleerden voor de derde plaats in de race. Jordi Torres kwam op dat moment als vijfde door gevolgd door Leon Camier.

Een crash van Lorenzo Savadori – een flinke highsider na het opblazen van het Aprilia blok-  in de laatste bocht voor start en finish zorgde een ronde later voor een rode vlag situatie.

Herstart
Na een korte onderbreking werd de race hervat over een nieuwe race over zestien ronden waarbij de nieuwe gridposities gebaseerd werden op de volgorde van doorkomst na de vierde ronde. ( Rea, Melandri, Lowes, Sykes, Camier, Laverty, Torres, Hayden, Van der Mark en Forés)

De race ging echter van start zonder Van der Mark, na de rode vlag situatie constateerden de Pata Yamaha Official WorldSBK Team monteurs een olielekkage aan de Yamaha van de Nederlander. Dit euvel bleek helaas niet op te lossen waardoor de Nederlander niets anders kon doen dan toekijken hoe de rest van het veld van start ging voor een nieuwe race over zestien ronden.

Bij de start was het Rea die de leiding nam voor Melandri, Sykes, Lowes en Laverty. Vooraan het veld wisten Rea, Melandri en Sykes een gaatje te slaan op de rest van het veld op een tweede groep waar Laverty en Lowes flink dueleerden voor de vierde positie in de race.

Voor Davies, gecrasht voor de rode vlag situatie, kwam de herstart zeker niet ongelegen. De Ducati coureur moest weliswaar vanuit het achterveld naar voren komen maar na vier ronden kwam de Brit al weer als achtste door.

In de zesde ronde was de wedstrijd over voor Red Bull Honda World Superbike coureur Stefan Bradl, de Duitser raakte op de plaats waar eerder de rode vlag veroorzaakt werd de voorkant kwijt met een crash tot gevolg.

Halverwege de race was het Rea die opnieuw zijn uitstekende vorm demonstreerde en als leider doorkwam met een voorsprong van bijna twee seconden op de op de tweede plaats rijdende Melandri met even daarachter Sykes en op bijna zeven seconden gevolgd door op een eenzame vierde plaats rijdende Lowes.

Laverty schoof vervolgens in de negende ronde onderuit terwijl de marshalls de zwart & oranje vlag toonden aan Camier vanwege een olielekkage. Iedereen hield vervolgens zijn hart vast of dit goed zou gaan maar de MV Agusta had het snel door en parkeerde zijn machine in de box terwijl Laverty inmiddels zijn Aprilia weer op had gepakt en op grote achterstand als vijftiende doorkwam.

De leidende positie van Rea kwam in het tweede deel van de race geen moment meer in gevaar, sterker nog de regerend World Superbike kampioen wist zijn voorsprong ronde na ronde verder uit te bouwen en na zestien ronde met een voorsprong van ruim vier seconden op de nummer twee als winnaar de finish te passeren.

De nummer twee was echter niet Melandri maar teamgenoot Sykes die een zelfde stunt uithaalde dan tijdens de eerste race op zaterdag. Sykes kwam namelijk in de laatste ronde aan het achterwiel van de Italiaan om hem uiteindelijk in de allerlaatste bocht van de race te passeren.

De vierde plaats werd een prooi voor Lowes gevolgd door Torres en Davies die zich gedurende de race had op weten te werken tot de zesde plaats en daarmee de schade nog enigszins beperkt wist te houden.

Hayden zorgde met de zevende plaats voor de beste klassering van het seizoen voor het zo geplaagde Red Bull Honda World Superbike Team.

Xavi Forés, Roman Ramos en Markus Reiterberger completeerden de top tien in deze race.

Tussenstand kampioenschap
Met zijn ongeslagen status gaat Rea na vier races aan de leiding met 100WK punten voor Davies met 70 punten, Sykes met 62 punten en Lowes die na vier races 49 punten heeft weten te scoren. Van der Mark bezet ondanks zijn DNF in deze race de achtste plaats met 27 WK punten.

 

Handige links Motul Thai Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag