Het is inmiddels al weer ruim een jaar geleden dat Nicky Hayden bij een ongeval met zijn racefiets dodelijk verongelukte. De bestuurder van de auto waarmee de voormalig MotoGP wereldkampioen in aanraking kwam is nu ‘dood door schuld’ ten laste gelegd.

In het voorjaar van 2017 werd de motorsportwereld opgeschrikt door het bericht dat Nicky Hayden bij een ongeluk nabij het Misano World Circuit ernstig gewond was geraakt. Tijdens een trainingsrit met zijn racefiets werd de Amerikaan aangereden door een auto. Enkele dagen na het ongeluk overleed de populaire 2006 MotoGP wereldkampioen aan de verwondingen die hij bij het ongeluk had opgelopen. Hayden blijft bij de motorsportliefhebber altijd in het hart zitten, maar ondanks dat gaat de motorsport ‘gewoon’ door. In Italië zijn na het ongeval verschillende juridisch procedures van start gegaan.

Er spelen momenteel twee zaken voor het Italiaanse gerecht. Allereerst de procedure tegen de Italiaanse bestuurder van de auto waarmee Hayden in aanraking kwam, maar daarnaast ook een civielrechtelijke procedure van de familie Hayden tegen deze man. In de eerstgenoemde procedure is de chauffeur nu schuldig bevonden en wordt hem ‘dood door schuld’ ten laste gelegd. Volgens juridische regels in Italië krijgt hij daarvoor een standaard voorwaardelijke gevangenisstraf van één jaar, wordt hem zijn rijbewijs afgenomen voor een periode van 12 maanden en moet hij de kosten van de gerechtelijke procedure betalen. De zaak zal echter nog een vervolg krijgen.

“Het ongeval een drama voor 2 families geweest,” aldus Pierluigi Autunno, de advocaat van de 31-jarige bestuurder. “Er zijn meerdere verklaringen in deze zaak en het draait uiteindelijk om de vraag waardoor het ongeval nu echt veroorzaakt is, dus we gaan in beroep. Wij denken dat mijn client er alles aan heeft gedaan om het ongeval te voorkomen. We wachten de zaak in vertrouwen af.”

Het belangrijkste gegeven bij de uitspraak die nu is gedaan, is de constatering dat de auto 70 km p/u heeft gereden in een gebied waar 50 km p/u de maximale snelheid is en dat, als hij langzamer zou hebben gereden, het ongeluk waarschijnlijk niet gebeurd zou zijn ondanks dat Hayden voorbij de stopstreep de weg was opgereden. De verwachting is dat de rechter binnen 90 dagen zijn uitspraak nader zal onderbouwen, maar dat daarbij geen extra straf zal worden opgelegd.

Terwijl de procedure nog doorgaat eist de familie Hayden in een civiele procedure een bedrag van maximaal € 6 miljoen als schadevergoeding, het maximale bedrag dat de Italiaanse verzekeringsmaatschappij bij dit soort tragische gebeurtenissen kan en mag uitkeren.

Wordt vervolgd…..


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App