WSBK: Laguna Seca: WSBK Race 2.

61

Ook de tweede Superbike-race op Laguna Seca was er een om in te lijsten. Colin Edwards had na zijn derde plaats in de eerste wedstrijd aangekondigd nu een Òdood of de gladiolen-tactiekÓ te gaan volgen. Het werden uiteindelijk de bloemetjes voor Edwards die deze keer voor Bayliss wist te finishen!

De Texaan was wederom snel weg bij de start maar kon toch niet voorkomen dat Eric Bostrom met zijn Kawasaki als leider de eerste bocht indook. Bij de eerste passage van de “Corkscrew” vloog Ruben Xaus al meteen onderuit. Hij meldde zich even later in de pits en kwam vervolgens met een ronde achterstand weer de baan in.
Tot aan ronde vier wist Bostrom de koppositie vast te houden maar toen stoof Edwards op het rechte stuk voorbij. Met een snelle Bostrom op de tweede plaats leek Edwards een ideale buffer gecreeerd te hebben tussen hemzelf en de achtervolgende groep die uit Bayliss, Hodgson, Haga, Ben Bostrom en Nicky Hayden bestond. Het leek zelfs nog rooskleuriger te worden voor Edwards toen in de vijfde ronde Hodgson Bayliss voorbij stak, maar de wereldkampioen kwam een ronde later alweer als derde door.
Eric Bostrom kon zich tot aan de tiende ronde handhaven op de tweede plaats maar toen wist Bayliss eindelijk een gaatje te vinden om de Amerikaan te passeren. Bostrom kreeg vervolgens Hodgson op zijn dak en halverwege de race ook bijna in zijn achterframe. De Engelsman ramde Bostrom namelijk bijna in de laatste bocht voor start en finish. Haga profiteerde van het voorval en nestelde zich achter Bostrom op de vierde plaats. Lang kon Haga er niet van genieten want Hodgson kwam hem al weer snel voorbij en ook Hayden zag zijn kans schoon. De Honda-coureur ging echter bij zijn inhaalpoging – in weer die laatste bocht voor de finishstreep – onderuit en nam daarbij jammer genoeg Haga mee. De tweede ‘dnf’ dus voor de Japanner die de pits maar inwandelde terwijl Hayden zijn race wist te hervatten.
Aan de kop van het veld jaagde Bayliss nog steeds achter Edwards aan terwijl Hodgson vlak daarachter opnieuw in de aanval ging bij Eric Bostrom. In de 19de ronde was hij dan eindelijk voorbij Bostrom geraakt die daarop ook meteen gas terug nam en zich concentreerde op het binnenslepen van de vierde plaats.
Met nog slechts vier ronden te rijden bereikte de strijd om de koppositie langzaamaan het kookpunt. Bayliss wist uiteindelijk langs Edwards te glippen maar op het start-en-finish-gedeelte sloeg de Amerikaan weer terug. In de inmiddels beruchte, laatste bocht voor het opkomen van dit rechte stuk ging Bayliss in de voorlaatste ronde bijna door een highsider onderuit. Hodgson sloeg meteen toe en pakte de tweede plaats. Bayliss haalde daarop op magistrale wijze Hodgson weer in, waarna Hodgson Bayliss weer wist te verschalken en de Australier daarop andermaal terugsloeg! En dat allemaal in de laatste ronde! Edwards kon van de schermutselingen achter zijn rug optimaal profiteren en verkreeg zo net dat kleine gaatje dat nodig was om de felbegeerde overwinning binnen te halen. Een mooie opsteker voor Edwards die het duidelijk niet bij woorden alleen had gelaten vandaag.
Achter Bayliss en Hodgson finishten achtereenvolgens de beide broertjes Bostrom, Toseland, Chili en Aaron Yates. Doug Chandler en Chris Walker maakten de top tien vol.