WSBK: Race 2 Superbike: Noriyuki Haga zinderende revanche op Troy Corser

81

Zojuist is op het circuit van Brands Hatch de 2e race in de World Superbike klasse verreden. Na de spannende race van eerder vandaag beloofde de 2e race ook voor vuurwerk te gaan zorgen.

De vraag was uiteraard of Alstare Suzuki Corona Extra rijder Troy Corser, die tamelijk onbedreigd aan de leiding gaat in het kampioenschap, opnieuw zijn superioriteit van dit weekend ten toon zou kunnen spreiden en of Noriyuki Haga hem wederom het leven zuur zou maken. Terwijl de teams al op de grid stonden voor de laatste voorbereiding werd op het laatste moment toch motor nr. 1 van Toseland de grid op gereden.
Zouden de in groten getale aanwezige Engelse fans hun jonge Ducati Xerox rijder, James Toseland, dit keer wel aan de finish zien komen? En zou de alom geliefde Pierfrancesco Chili dit keer zijn motorfiets wel op de baan houden?

Corser was goed weg vanaf pole position en wederom had Karl Muggeridge enige problemen bij het verlaten van de grid. Net als in de eerste race kon hij dit direct corrigeren en toch als tweede de eerste bocht in gaan.

Er was nog geen ronde verstreken, of Haga was al weer vanaf zijn 6e startpositie opgerukt naar een 3e plaats. Muggeridge reed op een 2e plaats, maar ging bij het uitkomen van de bocht te vroeg op het gas en werd van zijn motorfiets afgeslingerd. Hierdoor kwam Haga weer op zijn vertrouwde 2e plaats, direct achter Corser terecht. Het ging gelijk weer op het scherpst van de snede en bij de doorkomst door startfinish aan het eind van de 2e ronde gingen ze werkelijk schouder aan schouder richting bocht 1. James Toseland, die zich tijdens race 1 moest terugtrekken in verband met een technisch defect volgde knap op een 3e plaats, gevolgd door zijn teamgenoot Regis Laconis.

In de derde ronde nam Haga direct de leiding over van Corser, maar het bleef weer stuivertje wisselen. Spannende en gewaagde inhaalmanoeuvres wisselden elkaar af. Het publiek keek met ingehouden adem toe. Haga was, na de race van eerder vandaag, overduidelijk erg gebrand op een revanche. Het intense gevecht tussen de twee zorgde ervoor, dat de nummer 3, James Toseland, geen enkele kans had om ook maar iets dichter bij het duo te komen. Hij zag zich gevolgd door Yamaha Motor Italia WSB rijder Andrew Pitt, die inmiddels Laconis voorbij was gegaan. Winston Ten Kate Honda rijder Chris Vermeulen zat daar vlak achter op een 6e plaats.

In ronde 9 reed Haga nog steeds aan de leiding, met in zijn kielzog Corser, die nog geen aanstalten maakte om een aanval op de leidende positie te doen. Chris Vermeulen was inmiddels aan zijn opmars begonnen en kwam, door Pitt en Laconis in te halen op een 4e plaats terecht, op jacht naar de positie van Toseland die hij in de ronde 11 voorbij ging.

Halverwege de race had het leidende duo al een gat van ruim 5 seconden geslagen ten opzichte van de vijf rijders daarachter, Vermeulen, Toseland, Laconis, Chris Walker en Pitt. Yukio Kagayama reed, met zijn drie gebroken ribben, op een 8e plaats aan de leiding van de derde groep rijders.

Inmiddels leek het erop dat Noriyuki Haga, gebrand op een overwinning, toch wat afstand begon te nemen van Troy Corser. Het verschil was ruim een seconde, terwijl het tot op dat moment steeds ongeveer drietiende van een seconde was geweest. Haga nam zelfs de tijd om even over zijn schouder te kijken om te zien waar zijn rivaal zich bevond. Chris Vermeulen, die zich had weten los te rijden van Laconis, slaagde er niet in om dichterbij het leidende duo te komen en reed min of meer in zijn eentje rond. James Toseland was inmiddels teruggezakt naar een 7e plaats. Wellicht weer wat problemen met zijn motorfiets?

Bij het ingaan van ronde 22 waren de eerste drie posities nog als daarvoor. Haga had zijn afstand tot Corser nog iets vergroot. Deze bedroeg nu ruim 2 seconden. Bovendien was de afstand tot Vermeulen inmiddels ruim 7 seconden. Walker bezette de 4e plaats, na Laconis voorbij gegaan te zijn.

In het laatste stadium van de strijd won Corser toch weer wat terrein ten opzichte van Haga, waarmee hij aangaf, ondanks zijn winst in de eerste race, toch niet zondermeer genoegen te willen nemen met de 2e plaats. De twee bleven in een heftig gevecht gewikkeld. Spannend tot op de laatste meter. En in de laatste ronde probeerde hij wanhopig naar een gaatje te zoeken en dat gaatje vond hij. Maar Haga pakte hem terug. In een spannende poging Haga alsnog te passeren maakte Corser een stuurfout, waardoor hij bijna in de grindbak terecht kwam. Hij hield zijn motor overeind en finishte, dankzij een veilige marge ten opzichte van de nummer 3, Chris Vermeulen, toch nog als 2e. Vermeulen dus 3e, gevolgd door Walker, Laconi, Pitt en Toseland.