WSBK: Van Keymeulen pakt winst in Stock 1000 en loopt in op Sofuoglu

46

Bij aanvang van de Superstock 1000 race waren de weersomstandigheden op de Lausitzring compleet anders dan gisteren. De warmte en de zon hadden plaatsgemaakt voor koelere temperaturen. Bovendien had het Õs nachts geregend, waardoor het asfalt op sommige plaatsen nat was, afgewisseld met opgedroogde stukken.

Didier van Keymeulen in voorbereiding op race op Lausitzring

De rijders maakten zich op voor de 14 ronden tellende race. Yamaha Motor Germany rijder Kenan Sofuoglu had een goede start vanaf de pole en ging als eerste de eerste bocht in. In die bocht kreeg het veld gelijk te maken met een valpartij. Vittoria Iannuzzo verloor de controle over zijn motorfiets, kwam ten val en sleepte Sepp Vermonden mee in zijn val. Een en ander had geen gevolgen voor de kop van de wedstrijd.

Na de eerste ronde gingen de twee Yamaha Motor Germany rijders gezamenlijk aan kop, gevolgd door Ormeni Racing rijder Luca Scassa. Dit drietal wist zich al snel los te rijden van de rest van het veld.
De tweede man in het kampioenschap, Massimo Roccoli, kon niet volgen, wat mogelijkheden opende voor de de teamgenoot van Sofuoglu, Didier van Keymeulen, die in het kampioenschap slechts ŽŽn punt achterstand heeft op de Italiaan.

Roccoli wist in de vijfde ronde van de wedstrijd op te rukken naar een vierde plaats in de wedstrijd, maar keek tegen een achterstand van 7 seconden aan ten opzichte van het leidende trio.
EMS Racing rijder Craig Coxhell, die zijn punten hard nodig had om in het klassement in de buurt van Van Keymeulen en Roccoli te komen, zakte halverwege de wedstrijd steeds verder terug en zag zelfs Alessandro Polita en Riccardo Chiarello, die in het klassement, zij het met een veilige marge, achter hem staan, aan zich voorbij komen.

Intussen slaagde Van Keymeulen erin zijn afstand tot Sofuoglu enigszins te verkleinen, terwijl hij Scassa wat verder achter zich liet. Het Yamaha Motor Germany duo leek vastbesloten om samen voor de winst te gaan strijden. Sofuoglu lag zwaar onder druk van zijn teamgenoot, die het gat in de 10e ronde terugbracht tot een halve seconde.

In de 11e ronde grote pech voor de nummer 2 in het klassement, Massimo Roccoli. Hij kwam ten val en lag uit de wedstrijd. Dit opende mogelijkheden voor zowel Van Keymeulen als Coxhell om in het klassement een plaats te stijgen.

Het was duidelijk dat Sofuoglu niet van plan was om de winst van de wedstrijd aan zijn teamgenoot te geven. Hij spoorde zijn Yamaha YZF R1 nog eens extra aan en vergrote de afstand tot de Belg tot meer dan een seconde. Met nog twee ronden te gaan leek de race gereden, hoewel we gisteren tijdens de Superstock 600 race hebben kunnen zien dat de strijd pas gestreden is als de geblokte vlag is gezwaaid.

Dat bleek ook nu weer, toen Sofuoglu in de voorlaatste ronde nog even een ommetje door het gras maakte. Hij kwam toch weer de baan, waarbij hij zijn teamgenoot Van Keymeulen op een haar na miste en vervolgens weer aan de leiding van de wedstrijd ging.

Sofuoglu gaf zijn voorsprong niet meer uit hadden en won de wedstrijd, met een voorsprong van een halve seconde op Didier van Keymeulen. Luca Scassa veroverde de 3e podiumplaats. Echter, na direct na de wedstrijd kreeg Sofuoglu een tijdstraf vanwege zijn eerdergenoemde ommetje, waardoor hij terugviel naar een 6e plaats. Hierdoor ging de winst in de wedstrijd alsnog naar Didier van Keymeulen. Scassa schoof door naar de 2e plaats en Chiarello naar de laatste plaats op het podium.

Ondanks deze toch nog verrassende uitslag behoudt Sofuoglu de leiding in het klassement, maar Van Keymeulen heeft zich achterstand teruggebracht tot 10 punten.

Onze landgenoot Allard Kerkhoven, die was vertrokken vanaf een 25e plaats op de grid, kwam als 16e over de streep.