Het Yamaha Factory Racing Team met in de gelederen Katsuyuki Nakasuga, Alex Lowes en Nederlander Michael van der Mark hebben vrijdag in de Suzuka de snelste rondetijd laten noteren tijdens de kwalificatie van de 2019 editie van de Suzuka 8H. Het Yamaha trio was het snelst voor Kawasaki Racing Team Suzuka 8H ( Leon Haslam, Toprak Razgatlioglu en Jonathan Rea) en Red Bull Honda ( Stefan Bradl, Takumi Takahashi en Ryuichi Kiyonari).

Twee kwalificatietrainingen stonden er vrijdag in Suzuka op het programma, sessie waarin de top tien zich konden plaatsen voor de Top Ten sessie, een kwalificatiesessie waarin alleen de snelste tien teams uit deze kwalificaties gaan strijden voor de tien beste startplaatsen voor de zondag te verrijden en acht uur durende Endurance wedstrijd.

Was het tijdens de vrije trainingen steeds Red Bull Honda dat de tijdlijsten aanvoerde en veruit het snelst was, vrijdag tijdens de twee kwalificaties waren de rollen omgedraaid en was het Yamaha Factory Racing dat met een gemiddelde rondetijd van 2’06.619 de voorlopige pole voor zich opeiste. Opvallend hierbij was dat Katsuyki Nakasuga veruit de snelste coureur was met een rondetijd van 2’05.922 en met name de prestatie van de Japanner ervoor zorgde dat het team uiteindelijk gemiddeld 0,014 seconde sneller was dan het Kawasaki Racing Team Suzuka 8H die na afloop van de kwalificatie de tweede plaats op de lijst innam.

Op iets minder dan een halve seconde noteerde Red Bull Honda de derde rondetijd voor MuSASHi RT HARC-PRO. Honda ( Xavi Forés, Dominique Aegerter en Ryo Mizuno, Yoshimura Suzuki Motul Racing (Sylvain Guintoli, Yujio Kagayama en Kazuki Watanabe), Yart Yamaha ( Nicolo Canepa, Broc Parkes en Marvin Fritz) en FCC TSR Honda France (Josh Hookes, Freddy Foray en Mike di Meglio).

De achtste rondetijd werd op de klok gezet door au.Teluru SAG RT (Kosuke Akiyoshi, Tetsuda Nagashima en Taiga Hada) terwijl met respectievelijk de negende en tiende tijd S-Pulse Dream Racing.Iai (Tommy Bridewell en Bradley Ray) en KYB Moriwaki Racing (Yuki Takahashi, Tomoysoshi Koyama en Troy Herfoss) de laatste twee waren die zich voor de Top Ten wisten te plaatsen.

Nederlanders en Belgen
Op de startlijst zien we naast Van der Mark nog een Nederlander en twee Belgische coureurs. Oorspronkelijk stonden er zelfs drie Belgische coureurs op de lijst maar voor Bram Lambrechts was het prestigieuze Japanse evenement al na een aantal ronden voorbij. Eerder deze week kwam Lambrechts in zijn eerste testsessie op het Japanse circuit lelijk ten val nadat een collega coureur onderuit schoof en hem in zijn val meenam. Lambrechts brak bij deze val zijn sleutelbeen waardoor zijn Japanse avontuur er al op zit alvorens deze goed en wel was begonnen.

Wat betreft de overige landgenoot en zuiderburen, Nigel Walraven staat dit weekend samen met Danny Buchan en Osama Deguchi wederom aan de start met Bollinger Team Switzerland. Het door blessures gehinderde team noteerde tijdens de kwalificatie de eenendertigste rondetijd.

Xavier Simeon, die samen met Florian Alt, Florian Marino uitkomt voor VRD Igol Pierret Experiences noteerden de dertiende rondetijd terwijl Bastien Mackels, die samen met Kevin Denis en Julien Enjolras het Eva RT Webike Tati Team Trickstar vormt, kwalificeerde zich als tweeëndertigste voor de zondag te verrijden race.

Nachtraining
Na afloop van de kwalificaties stond er vrijdagavond in Suzuka ook nog een training in het donker op het programma, de zogenaamde Night Free Practice Session. Hier was het Yart Yamaha die het snelst was voor au.Teluru SAG RT, Yoshimura Suzuki Motul Racing, VRD Igol Pierret Experiences en het Yamaha Factory Racing Team.

Top Ten Trial
In Suzuka wordt er met spanning uitgekeken naar deze sessie en of deze überhaupt zaterdag wel verreden kan worden. De weersvoorspellingen hebben voor zaterdag in Suzuka namelijk weinig goeds in petto. Een naderende tyfoon zal volgens de Japanse meteorologen namelijk zaterdag het Suzuka circuit bereiken, mocht dit werkelijk het geval zijn dan is het nog maar de vraag of deze sessie op een verantwoorde manier verreden kan worden.

Een volledig tijdschema, de volledige uitslagen, een overzicht met waar te volgen op TV en een fotoverslag van de 2019 editie van de Suzuka 8H zijn te vinden via onderstaande links.

 

Handige links 2019 editie Suzuka 8H:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV 
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App