Het Yamaha Factory Racing Team (Katsuyuki Nakasuga, Alex Lowes en Michael van der Mark) zijn zondag winnaar geworden van de 42e editie van de Coca Cola Suzuka 8 Hours. Red Bull Honda (Stefan Bradl, Takumi Takahashi en Ryuichi Kiyonari) en FCC TSR Honda France (Josh Hookes, Freddy Foray en Mike di Meglio) finishten respectievelijke als tweede en derde.

Zondagochtend om 11:30 uur plaatselijke tijd (04:30 uur Nederlandse tijd) gingen in Suzuka de lichten op groen voor de 42e editie van de Coca Cola Suzuka 8 Hours. Nadat de weersomstandigheden – regen en harde wind – zaterdag nog zorgden voor een afgelasting van de Top 10 Trial ging de wedstrijd zondagochtend van start op een volledig droog Japans circuit.

Als snel werd het steeds duidelijker dat de strijd vooraan het veld zal gaan tussen Kawasaki Racing Team Suzuka 8H, het Yamaha Factory Racing Team en Red Bull Honda. Deze drie teams wisselden gedurende de race elkaar regelmatig af aan de kop van het veld, maar in de slotfase was Jonathan Rea die in zijn laatste run op zijn Kawasaki de beslissende klap uitdeelde en afstand wist te nemen van Takumi Takahashi (Red Bull Honda) en Alex Lowes Yamaha Factory Racing Team op afstand wist te zetten.

Toen het echter in de slotfase begon te regenen werd het opnieuw spannend, Rea leek onbedreigd op de zege af te steven terwijl Takahashi op een gegeven moment Lowes langszij zag komen.

In de allerlaatste ronde ging het echter nog mis, Rea kwam met een voorsprong van 20 seconden op Lowes ten val waarna de overwinning alsnog naar het Yamaha Factory Racing Team leek te gaan. De wedstrijdleiding besloot echter de rode vlag te tonen en de wedstrijd vroegtijdig af te breken. Nadat het enige tijd onduidelijk was wie er nu echt gewonnen had kwam voor Katsuyuki Nakasuga, Alex Lowes en Michael van der Mark het verlossende antwoord, zij werden namelijk tot winnaar uitgeroepen voor Red Bull Honda en FCC TSR Honda France (Josh Hookes, Freddy Foray en Mike di Meglio).

 

14. Bollinger Team Switzerland (Nigel Walraven, Danny Buchan en Osama Deguchi)
44. Eva RT Webike Tati Team Trickstar (Bastien Mackels, Kevin Denis en Julien Enjolras)
DNF VRD Igol Pierret Experiences (Xavier Simeon, Florian Alt, Florian Marino)

Opvallend in deze race was wel dat bij Kawasaki uitsluitend Haslam en Rea in actie kwamen en Razgatlioglu binnen bleef en dat bij Red Bull Honda Ryuichi Kiyonari wel met de helm op en pak in de pitbox te zien was maar ook niet in actie kwam.

Wereldkampioen
In de strijd voor de 2018/2019 Endurance World Championship wereldtitel vond er een vergelijkbare ontknoping plaats. Het Suzuki Endurance Racing Team (Vincent Philippe, Etienne Masson en Gregg Black) leken de titel al op zak te hebben zij het niet dat in de laatste vijf minuten van de wedstrijd de Suzuki de geest gaf, door deze tegenslag ging de wereldtitel naar Team Kawasaki France (Jeremy Guarnoni, Erwan Nigon en David Checa).

Nederlands succes was er voor Nigel Walraven. Samen met Danny Buchan en Osama Deguchi greep de Nederlander in de kleuren van Bollinger Team Switzerland de wereldtitel bij de Independent Teams.

UPDATE: Enkele uren na afloop van de race is bekend gemaakt dat niet Yamaha maar Kawasaki heeft gewonnen: Lees………

BREAKING NEWS: Niet Yamaha maar Kawasaki winnaar 2019 editie Suzuka 8H

 

Handige links 2019 editie Suzuka 8H:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV 
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App