Komend weekend wordt op het Phillip Island Grand Prix Circuit in Australië de Yamaha Finance Australian Round verreden, het openingsweekend van het FIM Superbike World Championship. Onderstaand een tiental leuke wetenswaardigheden voorafgaand aan het allereerste wedstrijdweekend van 2020.

1) Phillip Island is het circuit waar de meeste WorldSBK-races zijn verreden tot nu toe: 58. De eerste keer dat het Australische circuit op de kalender stond was in 1990.


2) Ducati heeft maar liefst 65 podiumplaatsen weten te behalen op Phillip Island: dat is de derde hoogste score in de geschiedenis voor een fabrikant op een bepaald circuit. Alleen in Misano (81) en op het TT Circuit Assen (75) wist Ducati er meer te scoren.


3) Kawasaki is in Australië de motorenfabrikant met het meeste aantal Superpole scores: ze behaalden er de laatste vijf jaar de pole. (Ducati volgt met 3 Superpoles in 2006-2008).


4) De meest close-finish in de geschiedenis van het WorldSBK vond plaats in 2010 op Phillip Island in Race 1, Leon Haslam won destijds met 0,004 sec. voorsprong op Michel Fabrizio.


5) De hoogste topsnelheid ooit op Phillip Island is 326,3 km/u, vorig jaar neergezet door Chaz Davies op zijn Ducati Panigale V4 R tijdens de race.


6) De meest succesvolle coureur op Phillip Island is Troy Corser met 7 overwinningen, gevolgd door Troy Bayliss met 6. Onder de huidige coureurs kan Jonathan Rea kans maken op een evenaring of verbetering van deze toppositie, want hij won er reeds 5 keer.


7) Australische coureurs hebben op Phillip Island 23 van de 58 keer hun thuiswedstrijd gewonnen, de laatste overwinning was in 2008 met een dubbelzege van Troy Bayliss. Sindsdien hebben coureurs uit zeven verschillende landen er gewonnen.


8) Troy Corser is met 12 top 3 finishes de recordhouder wat betreft de podiumplaatsen op Phillip Island, maar Jonathan Rea nadert snel: hij heeft er momenteel 10 achter zijn naam staan, allemaal behaald in de 11 wedstrijden die hij hier sinds 2015 op een Kawasaki aan de start verscheen.


9) In alle 32 tot nu toe seizoenen eindigde de uiteindelijke wereldkampioen altijd in de top 5, waarbij Tom Sykes en Jonathan Rea de enige kampioenen waren die hun winnende campagnes begonnen met een vijfde plaats in 2013 en 2018.


10) De Britse coureurs zijn klaar voor een comeback op Phillip Island: ze vestigen het record wat betreft de meeste opeenvolgende overwinningen van een land op dit circuit. Zij voeren de lijst aan met 6 opeenvolgende zeges van 2015 Race 1 tot 2017 Race 2, maar daarna hebben ze niet meer gewonnen, want beide races in 2018 werden gewonnen door Marco Melandri en vorig jaar won Alvaró Bautista alle drie de races op het bekende Australische circuit.


 

Handige links Yamaha Finance Australian Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag
Waar te volgen op TV

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App