De titelkansen van Fabio Quartararo, Maverick Viñales en Franco Morbidelli hangen momenteel aan een zijden draadje, zo is donderdagmiddag in Valencia uitgelekt. De FIM heeft namelijk een onderzoek ingesteld vanwege vermeend gebruik van illegale onderdelen door Yamaha tijdens de openingsronde van dit seizoen in Jerez de la Frontera.

De titelstrijd in het 2020 MotoGP-wereldkampioenschap zou dit weekend tijdens Gran Premio de Europa in Valencia zo maar eens onverwachts buiten de baan en achter de groene tafel beslist kunnen gaan worden. Dit kan er ook nog wel bij, dit past ook nog wel in het plaatje van dit bijzondere MotoGP seizoen horen we jullie nu denken.

Wat is er aan de hand?
Donderdagmiddag werd in de paddock van Circuit Ricardo Tormo in Valencia namelijk duidelijk dat de FIM momenteel bezig is met een onderzoek, een onderzoek waarbij duidelijk moet worden of Yamaha tijdens de openingsronde van het 2020 MotoGP seizoen wel of geen gebruik heeft gemaakt van illegale onderdelen in de Yamaha M1 machines.

Het zou hier gaan om het gebruik van illegale kleppen in de Yamaha M1 machines. Yamaha werd tijdens het evenement in Jerez gedwongen om in te grijpen nadat men te maken kreeg met een aantal technische mankementen aan hun machines. De grote vraag is nu of dit op een legale of illegale wijze is gebeurd.

Yamaha ontdekte voor het probleem met het defecte onderdeel (geproduceerd door een externe partner) in Jerez, toen Maverick Viñales in de kwalificatie zijn motorblok opblies.  Vervolgens kregen dat weekend ook Valentino Rossi en Franco Morbidelli in de race met technisch ongemak te maken.

Als Yamaha schuldig wordt bevonden, en de bewuste onderdelen niet op een geoorloofde wijze zijn gebruikt, dan is het zeer waarschijnlijk dat er straf zal komen. De meest voor de hand liggende straf is dat de betreffende Yamaha coureurs hun behaalde punten in Jerez zullen moeten inleveren. Mocht dit het geval zijn dat zou dit een einde kunnen maken aan de titelkansen van de drie genoemde Yamaha coureurs.

Quartararo bezet momenteel de tweede plaats, 14 punten achter kampioenschapsleider Joan Mir. Vinales staat derde op 19 punten terwijl Morbidelli vierde staat met een achterstand van 25 punten op Mir.

 

Handige links Gran Premio de Europa 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
FotoverslagBent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar office@racesport.nl kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App