Yamaha KicXstart R125 Cup: Czarkowski sluit kampioenschap af in stijl

996
dylan-czarkowski
Dylan Czarkowski | foto© Mariska Grob

Dylan Czarkowski heeft zijn leidende positie in de Yamaha KicXstart R125 Cup verzilverd tijdens de laatste wedstrijd in Assen. Hij sloot het seizoen met winst af op de TT Junior Track en mocht na afloop niet alleen de beker voor de dagzege maar ook voor het kampioenschap en de snelste Rookie in ontvangst nemen.

De laatste twee wedstrijddagen van seizoen 2021 wedren beide op de TT Junior Track in assen verreden. Op zaterdag 25 september won Dylan Czarkowski voor Alex Willemen en Loris Dekkers, maar in het laatste raceweekend zou er op een andere lay-out van het circuit worden gereden. Op zaterdag werden de kwalificaties verreden die de startopstelling voor de races van zondag zouden bepalen. Het was zaak om in de eerste kwalificatie meteen een goede tijd op de klokken te zetten, omdat er regen op komst was. In die kwalificatie was Willemen het snelste. Hij hield Czarkowski en Koen Ligtenberg achter zich. Riccardo Bosgraaf noteerde knap de vierde tijd, een fractie sneller dan Tom van Beek en Rens Miedema en Loris Dekkers. Voor Yens van den Bor had er wellicht meer ingezeten dan een elfde startplaats: zijn Yamaha liep bij een val in de vrije training zo veel schade op, dat de demo-motor van de R125 Cup werd ingezet als donor. De startplaatsen waren na de eerste kwalificatie al bepaald, want zoals verwacht regende het tijdens de tweede kwalificatie. Milan van der Veen ging als snelste rond op de natte baan maar de tijden werden niet meer verbeterd.

Race 1
Op zondagochtend werd er een warming-up verreden in de stromende regen. Het was duidelijk dat de coureurs zich op konden maken voor een tweetal wet races. Met nog 50 punten te verdienen en 39 punten voorsprong op Willemen begon Czarkowski aan de eerste race. Willemen was daarin als snelste weg en sloeg direct een gat op Bosgraaf en Czarkowski. Terwijl Willemen verder uitliep leek Czarkowski voor zekerheid te gaan en zette de aanval op Bosgraaf nog niet in, maar als halverwege de race eerst Dekkers en daarna ook Van der Veen en Ligtenberg richting de top drie komen, neemt Czarkowski de tweede plaats over. Willemen loopt ondertussen verder uit en komt uiteindelijk met zestien seconden voorsprong als winnaar over de finish. Czarkowski wordt tweede en Bosgraaf weet de aanval van Dekkers af te slaan en knap derde te worden. Achter Dekkers werd Van der Veen vijfde voor Ligtenberg en Van den Bor.

Czarkowski verzamelde met zijn tweede plaast voldoende punten om niet meer ingelopen te kunnen worden door Willemen en stelde de kampioenstitel veilig. Met de driekleur werd een ererondje gereden om zijn kampioenschap te vieren.

Race 2
De tweede race had Willemen wederom kopstart maar dit keer zette Czarkowski een tandje bij en halverwege de race nam hij de leiding over. Hij won de race en Willemen reed onbedreigd naar de tweede plaats. Daarachter probeerde Bosgraaf zijn derde plaats te verdedigen maar Van der Veen was dit keer te sterk. Ligtenberg leek op weg naar de vijfde plaats maar die werd nog net afgesnoept door Van den Bor.

In het dagklassement werd Czarkowski eerste en snelste rookie. De tweede plaats was voor Willemen en Bosgraaf mocht na twee sterke races de beker voor de derde plaats in ontvangst nemen. Aansluitend werden de kampioensbekers uitgereikt. Czarkowski kreeg daarbij de grootste beker uitgereikt en mag zichzelf ook Rookie-kampioen noemen. Alec Willemen werd tweede voor Koen Ligtenberg. Hij sluit daarmee 5 jaar R125 Cup op een mooie manier af.

Koen Ligtenberg: “Ik wil nog wel actief blijven in de motorrace, maar ik weet nog niet precies wat. Dit seizoen was alweer mijn vijfde en de start ervan was goed, maar op Staphorst viel ik twee keer uit en daarna was de derde plaats het hoogst haalbare. Ik ben blij dat ik die dit weekend veilig heb kunnen stellen, want regen is niet mijn ding. Vorig jaar werd ik vierde, dit jaar derde, en met de komst van steeds meer jonge en lichte rookies die meteen al erg hard gaan, denk ik dat dit ook het hoogst haalbare was. Ik heb genoten van de R125 Cup en ik zal er volgend seizoen wel nu en dan weer bij zijn, maar dan om mijn jongere broer Sem aan te moedigen!”

Dylan Czarkowski is de winnaar van de Yamaha KicXstart R125 Cup 2021. “Het was wel spannend die eerste race, want Alec was snel en Riccardo reed ook erg goed. Ik moest er toch voorbij toen Loris aan begon te dringen, maar ik wilde per se niet vallen. Gelukkig pakte het goed uit en wat was ik blij toen ik de titel op zak had! De tweede race ben ik er helemaal voor gegaan en zo lukte het ook nog om de dagoverwinning op mijn naam te schrijven, mijn weekend kan niet meer stuk!”