Yamaha KicXstart R125 Cup: De Haan domineert in Veldhoven

407
kevin-de-haan
Kevin de Haan (41) | foto© Mariska Grob

Moest Kevin de Haan bij de voorgaande wedstrijd van de Yamaha KicXstart R125 Cup in Veldhoven nog de winst aan Kay van Steenbergen laten, bij het tweede bezoek aan het kartcircuit liet hij er geen twijfel over dat hij de sterkste was. Hij won overtuigend beide races en verstevigde zijn leidende positie in het kampioenschap.

Het kampioenschap is de tweede helft ingegaan en het lijkt inmiddels duidelijk dat de strijd om de titel tussen De Haan en Van Steenbergen gaat, met als gevaarlijke outsider Luca de Vries. Waar De Haan de openingswedstrijd van het seizoen in Assen overtuigend wist te winnen was Van Steenbergen bij de tweede wedstrijddag in Veldhoven het snelste. Bij de derde wedstrijd in Assen wonnen beide coureurs ieder 1 race, De Haan op het droge asfalt en Van Steenbergen op het natte. Van Steenbergen ontpopte zich tot een uitstekende regenrijder en hoopte dan ook op wet-races in Veldhoven. Daar zag het volgens de weersvoorspellingen tot op het laatste moment ook naar uit, maar niets is zo veranderlijk als het weer in Nederland. Het bleef droog in Veldhoven, en tegen de middag brak zelfs de zon door. De Haan liet in de kwalificaties dan ook meteen zien wat hij in huis heeft. Hij was een halve seconde sneller dan tweede man Koen Ligtenberg, die bij de voorgaande wedstrijd in Veldhoven de laatste podiumplek wist te veroveren. Van Steenbergen noteerde de derde tijd voor Rookies Rio Olofsen en Alec Willemen. Voor Olofsen had er wellicht nog meer ingezeten maar een schuiver maakte een voortijdig einde aan zijn kwalificatie.

Race 1
De coureurs van de eerste startrij hadden alle drie een prima start en behielden hun positie. De Haan verzilverde zijn polepositie en hield Van Steenbergen op kleine afstand. In de laatste ronden wist hij zelfs nog iets uit te lopen en met een kleine maar veilige voorsprong de eerste plaats op te eisen voor van Steenbergen. Kort daarachter werd Ligtenberg derde. Ook Rookie Olofsen kon onbedreigd zijn vierde plaats veilig stellen terwijl achter hem het gevecht tussen de andere Rookies, waaronder Sem Bijman en Alec Willemen gaande was. Willemen kwam steeds dichterbij Bijman maar in de achtste ronde kreeg hij de vijfde plaats in de schoot geworpen door een crash van Bijman, die ongelukkig met zijn kneeslider bleef hangen. Ook Loris Dekkers, die lang de zesde plaats in handen had, viel in de eindfase weg waardoor Julius Martakoesoemah die plaats kon opeisen. Hij werd zesde voor Rick Harthoorn en Rens Miedema. De top tien werd gecompleteerd door Thijs Westenbrink op een negende plaats en Dekkers.

Race 2
In de tweede race wist De Haan nog meer te domineren. Hij zou vanaf begin tot eind leiden en met een voorsprong van maar liefst 6 seconden op van Steenbergen als winnaar over de finish komen. Ligtenberg werd wederom onbedreigd derde. Olofsen wist na een matige start eerst Willemen en vervolgens Bijman te passeren en net zoals in de eerste race de vierde plaats veilig te stellen. Ook Martakoesoemah reed een sterke race. Vooral in de eindfase kon hij nog een tandje bijzetten en wist hij Willemen en Bijman wist te passeren. Hij werd vijfde, terwijl Bijman zesde werd en Willemen terugviel naar een negende plaats. Hij zag de sterk opkomende Harthoorn in de laatste ronde nog net aan zich voorbijgaan en moest ook De Vries voorlaten.

Niet alleen voor het dagklassement maar ook voor het kampioenschap deed De Haan de beste zaken door de volle 50 punten bij te schrijven. Met 40 punten werd Van Steenbergen tweede en Ligtenberg werd op zijn thuiscircuit derde. Luca de Vries behaalde, mede door een crash in de eerste race, slechts 8 punten maar staat nog wel derde in de tussenstand van het kampioenschap. Snelste Rookie in Veldhoven was Rio Olofsen met een vierde plaats, dezelfde plaats als hij inneemt in de tussenstand van het kampioenschap.

Winnaar Kevin de Haan reed twee foutloze races. 

Kevin de Haan: “Met het vooruitzicht dat Kay heel sterk in de regen is, was ik wel blij met de droge omstandigheden, nu heb ik hier met een redelijke voorsprong kunnen winnen. En ik kijk ook al uit naar Staphorst, als semi-permanent circuit heel anders dan alle andere banen.”

Snelste Rookie was Rio Olofsen, die met een vierde plaats een prima resultaat neerzette maar daar aanvankelijk niet zo tevreden mee was.

Rio Olofsen: “In de eerste kwalificatie had ik de derde tijd neergezet en daarna wilde ik juist meer. Maar ik crashte in de laatste kwalificatie en we hebben hard moeten werken om op tijd aan de start van de eerste race te kunnen verschijnen. Gezien de omstandigheden ben ik dan ook tevreden met het behaalde resultaat, maar het kan altijd beter!”

Handige links NK Junior Moto Racing (4) Veldhoven:

Tijdschema en volledige uitslagen
Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.

Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar [email protected] kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App