Yamaha R3 Cup: De Bruin en Mijwaart winnen tijdens Dutch TT

381
mijwaart
Kevin Mijwaart - Assen | foto© Jan Timmerman

De Yamaha R3 Cup maakte afgelopen weekend (29 t/m 1 juli) onderdeel uit van het grootste motorsportevenement van Nederlander; de TT van Assen. Finn de Bruin won de eerste race en in een zeer spannende tweede manche wist Kevin Mijwaart zijn eerste overwinning van het jaar te behalen.

De Bruin het snelste tijdens zonnige kwalificatie
De trainingsdag van de Yamaha R3 Cup tijdens de Dutch TT werd verreden onder zonnige weersomstandigheden. Kampioenschapsleider Finn de Bruin was het rapste in zowel de vrije training als kwalificatie. De Bruin pakte de pole position met een 1’54.640. Een tweede tijd was er voor gastrijder Joep Overbeeke gevolgd door de nummer twee in de titelstrijd Kevin Mijwaart. Ewald ’t Hoen kwam tot een vierde tijd. Jeffrey Buis crashte al in zijn tweede ronde van de kwalificatie, maar eindigde uiteindelijk met zijn tijd uit de eerste ronde op een vijfde positie. Thom Molenaar, gastrijder Colin Velthuizen en Noah Bronkhorst maakten de top-acht compleet na de kwalificatie in Assen.

Race 1: De Bruin wint zijn zesde race van het seizoen
De eerste wedstrijd werd zaterdag aan het einde van de middag verreden. De Bruin nam na de start de leiding. Mijwaart kon in de openingsfase vrij goed volgen, maar moest in de loop van de race langzaam terrein prijsgeven. Na veertien ronden pakte De Bruin zijn zesde zege van het seizoen voor Mijwaart. Ruim achter het leidende tweetal reed Buis naar een derde plaats, ondanks druk van achteren door gastrijders Velthuizen en Overbeeke. Voor de zesde plaats pas er een prachtig gevecht te zien tussen vijf rijders uit de Yamaha R3 Cup. Op de streep wist gastrijder Rick Dunnik nog voorbij te gaan ’t Hoen en werd zo zesde. Niek van den Broek finishte als achtste voor Molenaar en Bronkhorst.

Race 2: Mijwaart wint in een kraker van een Yamaha R3 Cup wedstrijd
De tweede race op zondagmiddag zagen we een compleet ander beeld en waren er veel meer gevechten te zien op de baan. Aan kop wisten De Bruin, Buis en Mijwaart tot aan de finishstreep bij elkaar te blijven. Praktisch iedere ronde zagen we een nieuwe leider. In de laatste GT-bocht ging Mijwaart voorbij aan Buis en zo won hij zijn eerste race van het seizoen. Buis en De Bruin mochten met Mijwaart mee naar het podium. Voor de vierde plaats knokten een groep van zeven rijders met elkaar. In slotfase wist Velthuizen zich los te rijden en de vierde plaats voor zich op te eisen. Dunnik, t’Hoen en Van den Broek werden vijfde, zesde en zevende. Overbeeke, die in de laatste ronde bij de GT-bocht een uitstapje maakte door de grindbak, werd achtste. Molenaar en Bronkhorst maakten ook onderdeel uit van het gevecht en finishten in negende en tiende positie.

In de tussenstand blijft De Bruin aan de leiding staan en hij heeft nu 182 punten. Mijwaart wist tijdens de TT vier punten in te lopen en heeft nu 154 punten. Buis nam tijdens de TT de derde positie over van Bronkhorst in het klassement. De kampioen van vorig jaar Dennis Koopman vertegenwoordigde wel de Yamaha R3 Cup tijdens de Dutch TT, maar omdat hij rijdt in het wereldkampioenschap doet hij niet mee voor de dagprijzen en punten van de Yamaha R3 Cup. Koopman kwam uit in de ONK Supersport klasse, waarin hij een vierde en zesde plaats wist te scoren

Yamaha R3 Cup coördinator Joey Litjens: ‘Ik ben zeer tevreden over hoe wij als organisatie sterk naar buiten zijn getreden tijdens de Dutch TT met onze vaste protocollen en hoe de rijders zich gepresenteerd hebben. De onderlinge verschillen waren in de eerste race vrij groot, maar dit was in de tweede wedstrijd compleet anders. Veel gevechten op de baan en we zien dat de rijders stappen blijven maken zowel op als naast de baan, dat maakt mij trots!’

De Yamaha R3 Cup rijders hoeven niet lang te wachten op hun volgende wedstrijd. Volgende weekend (6 t/m 8 juli) is de vijfde ronde van het kampioenschap op het circuit van Zolder in België.

*De Yamaha R3 Cup wedstrijd werd afgelopen weekend verreden binnen de Dutch Supersport 300 wedstrijd. Derhalve zijn er geen afzonderlijke uitslagen van de klasse, deze zijn verwerkt in de gezamenlijke uitslag van deze wedstrijd.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl WebApp via: pwa.racesport.nl