In de spannende en hectisch verlopen Yamaha R3 Cup wedstrijden in Assen wisten Kevin Mijwaart en Jeffrey Buis zondag de races op hun naam te schrijven. De grote winnaar van het weekend was uiteindelijk Finn de Bruin, die ondanks een vierde en tweede plaats zijn voorsprong van 21 punten op Mijwaart in het kampioenschap wist te behouden.

In het weekend van 7 t/m 9 september was voor de voorlaatste ronde van de Yamaha R3 Cup seizoen met twee wedstrijden op het TT Circuit Assen.

Teammaten De Bruin en Mijwaart strijden voor de pole
De twee titelkandidaten en tevens teamgenoten van Pearle Gebben Racing vochten zaterdag voor de pole position. Mijwaart stond lang op de voorlopige pole, maar in de slotfase was De Bruin toch drie tienden sneller. Jeffrey Buis kwam tot een derde tijd. De gehele top-drie noteerde een tijd in de 1’56 en deze tijden waren sneller dan tijdens het laatste raceweekend in Assen. Ook waren er veel meer rijders die hun persoonlijke record wisten te verbeteren, wat goed de progressie van de gehele competitie weergeeft. Noah Bronkhorst, Joep Overbeeke en gastrijder Rick Dunnik kwamen tot een vierde, vijfde en zesde tijd in de kwalificatie.

Mijwaart doet goede zaken met een overwinning in Race 1
Bij de start was er een crash met Rick Dunnik en Joep Overbeeke. Dunnik kon zijn weg vervolgen en de blessures van Overbeeke bleken gelukkig ook mee te vallen. In de beginfase ontstond er aan kop een groep van vier met De Bruin, Bronkhorst, Mijwaart en Buis. Het kwartet wisselde constant van positie. Daarachter reed Niek van den Broek lang alleen in vijfde positie, maar hij wist met een sterk tweede deel van de race beetje bij beetje naar de koplopers toe te rijden. Met het ingaan van de laatste ronde was het kopgroep van vijf geworden. Mijwaart was het sterkste in de laatste ronde en scoorde een belangrijke overwinning. Buis werd tweede en Van den Broek scoorde zijn tweede podium van het jaar door De Bruin en Bronkhorst voor te blijven. Mijwaart liep twaalf punten in op De Bruin in het kampioenschap, waardoor het verschil tussen de twee rijders slechts nog maar tien punten was bij aanvang van de tweede race in Assen.

Buis wint ingekorte en hectische tweede wedstrijd in Assen
In de tweede race gebeurde er van alles. Zo was er in de tweede ronde een crash van Mijwaart in de Strubben en Van den Broek in de GT-bocht. Mijwaart kon zijn motor wel weer oppakken en dat was belangrijk, omdat er een aantal ronden later een rode vlag kwam. Er volgde een herstart en er was onduidelijkheid op de grid wie van welke positie moest vertrekken. Na de start ontstond er een mooie groep van vijf rijders vooraan, waarbij Buis zijn derde race van het seizoen wist te winnen. De Bruin werd tweede en Bronkhorst mocht als derde rijder mee naar het podium. Molenaar finishte voor Mijwaart als vierde. Mijwaart kreeg na afloop een penalty van twintig seconden, omdat hij op de grid tegen de richting in was gereden. Mijwaart werd daardoor als achtste geklasseerd in de einduitslag achter Birgit Scheffer, Thijs Sup en Xavier van Duffelen.

Door deze uitslag heeft De Bruin zijn voorsprong in het kampioenschap weer terug en gaat hij met 22 punten meer dan Mijwaart naar de laatste ronde van het kampioenschap in Hockenheim. Op het Duitse circuit worden van 28 t/m 30 september de laatste twee races van het seizoen verreden.

Yamaha R3 Cup coördinator Joey Litjens: ‘Het waren twee hectische wedstrijden. In de eerste race waren er veel crashes en de tweede race werd chaotisch door de rode vlag situatie. Er ontstond veel onduidelijkheid, omdat het niet zeker was of er een herstart zou zijn en hoe de startopstelling was. Mijwaart kreeg een penalty omdat hij tegen de richting in op de grid naar zijn juiste plaats reed en ik vind het wel jammer als op deze manier het kampioenschap beslist zou worden. Het zou mooi zijn als de strijd om de titel met een gevecht beslist kan worden. Verder ben ik wel zeer tevreden over het tempo dat de rijders aan de dag hebben gelegd.’

 

Handige links IDM Assen:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

 


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App