Yamaha R3 Cup: Winst voor De Vits en Molenaar tijdens GAMMA Racing Day

332
sasha-de-vits
Sasha de Vits (91) voor Thom Molenaar (8) | foto© Mariska Grob

Tijdens de drukbezochte GAMMA Racing Day in Assen opende de Yamaha R3 Cup het evenement op een opdrogende baan waarin Sasha de Vits de overwinning op zijn naam schreef. Aan het eind van de dag werd er onder droge omstandigheden de tweede race verreden die een prooi was voor Thom Molenaar.

De Yamaha R3 Cup werd verreden als onderdeel van het IDM Supersport 300 en een aantal snelle gastrijders uit het World Supersport 300 zorgden voor het nodige spektakel voor het publiek, dat zoals ieder jaar in groten getale op het evenement af was gekomen. De trainingen en kwalificaties waren over drie dagen verdeeld. Op vrijdag werd de eerste kwalificatie op een droge baan verreden. Molenaar was daarin het snelste voor leider in de tussenstand De Vits en derde man van het kampioenschap Niek van den Broek. Een zeer sterk rijdende Sven Doornenbal zette de vierde tijd op de klokken voor Eddie de Boer en Twan Smits. Het was zo goed als zeker dat de eerste drie mannen ook in die volgorde van start zouden gaan, aangezien er voor de zaterdagochtend een grote kans op regen was. De voorspellingen kwamen uit en op de natte baan was het Van den Broek die het beste met de omstandigheden om zou gaan. De Vits en Molenaar volgden en De Boer zette de vierde tijd neer. Knap was de vijfde tijd voor de jonge Kay van Steenbergen, die pas zijn tweede race en voor het eerst in de regen reed met de R3.

Race 1
De Yamaha R3 Cup opende het programma van de GAMMA Racing Day op zondagmorgen met hun eerste race. Met een lichte miezerregen was het lastig om een juiste bandenkeuze te maken. Er werd goed gekeken wat de concurrentie deed en uiteindelijk besloot iedereen op regenbanden te vertrekken. De baan bleek droger dan verwacht, maar omdat iedereen op dezelfde banden stond waren de omstandigheden gelijk. Van den Broek had zijn vering niet optimaal afgesteld en moest al snel eieren voor zijn geld kiezen. Molenaar en De Vits gingen het beste met hun banden om en het was al snel duidelijk dat het gevecht om de overwinning tussen hen zou gaan. Regelmatig passeerden ze elkaar om te kijken waar ze in de laatste ronde toe zouden kunnen slaan. De Vits deed dat het beste en greep de overwinning voor Molenaar. Nadat Van den Broek terug was gevallen was het Levi Badie die snel opklom. De jonge Belg maakte bij de vorige wedstrijd in Oschersleben zijn debuut in de R3 Cup en reed tijdens zijn tweede wedstrijd knap naar het podium.

Race 2
Aan het eind van de middag was de baan volledig droog en kwam zelfs de zon nog even door. Compleet andere omstandigheden waarbij het Molenaar, De Vits en Van den Broek waren die om de overwinning zouden strijden. Smits had een erg goede start en leek om de podiumplaatsen te kunnen strijden maar kwam na een aantal ronden ten val bij het uitkomen van de Strubben. Ook voor Van Steenbergen was de race snel voorbij toen hij met Oliver Svendsen in contact kwam. Svendsen kon zijn weg wel vervolgen. Molenaar probeerde een aantal keer weg te rijden maar werd telkens teruggehaald door De Vits. Toch wist hij in de laatste ronde een tandje bij te zetten en de overwinning op zijn naam te schrijven. Achter hem was het Van den Broek die in de GT-bocht een inhaalactie op De Vits inzette en de tweede plaats veilig wist te stellen. De Vits moest genoegen nemen met de derde plaats. De Boer reed een sterke race en werd vierde.

Uiteraard was Molenaar tevreden. ‘De eerste race was spannend, ik wilde Sasha voor laten gaan in de laatste ronde en hem in de Ramshoek weer voorbij maar hij reed slim en deed dat juist bij mij. De tweede race lukte mijn plan wel en kon ik in de laatste ronde de coureur voor me in de GT-bocht inhalen, waardoor Niek en Sasha mij niet meer voorbij konden komen.’

Ook De Boer had een goede wedstrijddag achter de rug. ‘Bij de eerste kwalificatie had er misschien nog meer ingezeten maar ik kon de sessie niet afmaken doordat ik zonder brandstof kwam te staan… dat heb ik in de races wel weer goed gemaakt! De eerste race lag ik zelfs even derde maar ik had problemen met mijn achterband. Met een vijfde plaats was ik niet ontevreden maar in de tweede race lukte het me wel om bij Levi en Sven weg te rijden en vierde te worden.’

Birgit Scheffer reed een uitstekende eerste race. ‘Voor mij scheelde het dat ik twee verkenningsronden kon rijden. De pitstraat blijft 5 minuten open om de baan op te mogen rijden, je kan er dus ook voor kiezen twee verkenningsronden te rijden en korter op de startgrid te staan. Na een matige kwalificatie in de regen kreeg ik nu snel vertrouwen op de opdrogende baan. Eigenlijk was hij op het laatst zo goed als droog, alleen nog natte curbstones. Ik had een goed ritme en ben tevreden met mijn zevende plaats!’

Molenaar deed met zijn tweede en eerste plaats de beste zaken voor het kampioenschap. De afstand op De Vits bedraagt nog slechts 9 punten. Met nog twee wedstrijden op Assen en één op Hockenheim voor de boeg belooft het een spannende ontknoping van het seizoen te worden.

 

Handige links GAMMA Racing Day 2019 – motorsportprogramma:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App