YART Yamaha vanaf pole in 24H Le Mans Moto 2020

188
YART Yamaha vertrekt vanaf pole in de 24H Le Mans Moto 2020 | foto© Yamaha Racing

YART Yamaha vertrekt vanaf pole position in de 24H Le Mans Moto. De onderlinge verschillen in de top zijn klein en er staan maar liefst vijf verschillende merken in de top-vijf. Pepijn Bijsterbosch, Nigel Walraven en Wayne Tessels zorgden voor de Nederlandse inbreng in de trainingen. Helaas zal het voor Bijsterbosch en Walraven daar ook bij blijven.

Dit weekend wordt het WK Endurance seizoen hervart met de 24H Le Mans Moto. Net als vele andere evenementen wordt ook deze race zonder publiek verreden. De Franse 24 uurswedstrijd is de derde ronde van het FIM Endurance World Championship (EWC) van het seizoen 2019/2020. Naast diverse vrije trainingen en een avondtraining stonden er donderdagmiddag en vrijdagmiddag een kwalificatiesessie op het programma. De drie of vier coureurs van iedere team rijden allemaal een sessie. De einduitslag van de kwalificatie wordt uitgemaakt aan de hand van het gemiddelde van de beste tijd van de drie geselecteerde rijders. Tijdens de eerste kwalificatie waren de baancondities wisselend, waardoor de meeste coureurs hun beste tijd in de tweede kwalificatie noteerden.

Met een gemiddelde tijd van 1’36.706 was YART Yamaha het snelste. Het Yamaha Austria Racing Team bestaat uit Karel Hanika, Marvin Fritz en Niccolo Canepa. Het BMW Motorrad World Endurance Team met Kenny Foray, Ilya Mikhalchik en Markus Reiterberger waren twee tienden langzamer en vertrekken zaterdagmiddag om het middaguur vanaf plaats twee. Het Suzuki Endurance Racing Team dat aan de leiding gaat in het wereldkampioenschap klokte een derde tijd met Etienne Mason, Gregg Black en Xavier Simeon. Met het F.C.C. TSR Honda France team op plaats vier en ERC-Endurance, die rijden met een Ducati, op plaats vijf, staan er maar liefst vijf verschillende merken op in de top-vijf na de kwalificaties. Het eerste Kawasaki-team, tevens de regerend wereldkampioen, volgt op plaats zeven met Jeremy Guarnoni en Erwan Nigon en David Checa. Maar zoals altijd in het endurance racen gaat het niet om die ene snelle ronde in de kwalificatie, maar om de constante snelheid gedurende de lange wedstrijd.

Team 33 Coyote Louit Moto was met een elfde tijd overall het snelste in de Superstock categorie. Pepijn Bijsterbosch kwalificeerde zich met Stefan Kerschbaumer, Lucy Glockner en Toni Finsterbusch van het GERT56 by GS Yuasa team als derde in de Superstock klasse en dertiende overall. Tijdens de trainingen mogen de teams vier rijders inzetten maar voor de race moet dat worden teruggebracht naar drie. Pepijn stuurde ons helaas het bericht dat hij degene is geworden die tijdens de race zal moeten toekijken hoe zijn drie teamgenoten gaan presteren. Een bijzonder zure appel voor de Heerdenaar die tijdens de trainingen wel nipt de langzaamste was van het kwartet.

Het Team Bollinger Switzerland met in het team Nigel Walraven, Roman Stamm, Jan Buhn en de Deen Jesper Pellijeff trainde zich naar de elfde EWC positie en de veertiende plaats overall. Helaas ontvingen we vanuit dat team ook slecht nieuws want Nigel Walraven heeft aangegeven niet te gaan rijden. Walraven is twee weken geleden tijdens de IDM races op Assen pittig onderuit gegaan en heeft daarbij een schouderblessure opgelopen. De blessure speelt helaas nog teveel op waardoor hij het op de motor niet langer dan een handvol ronden kan volhouden. Nigel bracht het op zijn eigen gekende manier onder woorden: “Het gaat in dit spelletje om het teambelang en niet om mijn eigen ego. Ik blijf wel bij het team om Jesper door zijn eerste 24 uur heen te helpen en de jongens een beetje te helpen met de voeding tijdens de race.”

Wayne Tessels vormt samen met John Nigon en Gregory Fastre het RAC41 ChromeBurner team. Na de eerste kwalificatie was het Franse Honda team het snelste in de Superstock klasse. Na de tweede kwalificatie stond RAC41 ChromeBurner op plaats eenentwintig overall, waarmee ze het zevende Superstock team waren. Zaterdagmiddag om 12:00 uur gaat de 24H Le Mans Moto editie 2020 van start.

Handige links Le Mans 24H Moto 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag
Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar [email protected] kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App