Zarco als mogelijk vervanger van Nakagami terug in MotoGP klasse

44
johann-zarco
Johann Zarco - Brno | foto© KTM images

De wonderen zijn de wereld nog niet uit, de kans bestaat namelijk dat we Johann Zarco nog dit seizoen weer in actie zullen zien als coureur in de MotoGP klasse. De geruchten worden steeds sterker dat de Fransman de laatste drie wedstrijden van het seizoen in Australië, Maleisië en Valencia de plaats in gaat nemen van de Japanner Takaaki Nakagami binnen het LCR Honda Team Idemitsu.

Een officiële aankondiging van zowel Honda als ook het LCR Honda Team is er weliswaar nog niet maar de immer goed ingelichte Spaanse MotoGP journalist Oriol Puigdemont (motorsport.com) kwam vrijdagmiddag met het verrassende nieuws op de proppen dat Johann Zarco in de startblokken staat om tijdens de laatste drie races van het seizoen de geblesseerde Takaaki Nakagami te gaan vervangen. Navraag bij het LCR Honda Team leverde echter geen bevestiging of een ontkenning op, maar Thomas Baujard van het Franse tijdschrift Moto Journal heeft laten weten dat hij met Zarco heeft gesproken en dat zijn nog bij KTM onder contract staande landgenoot het nieuws heeft bevestigd.

Wat is er aan de hand, Nakagami kampt sinds enige tijd met een vervelende schouderblessure – waarschijnlijk opgelopen tijdens de 2019 editie van de Dutch TT waar hij van de motor werd gereden door een iets te gehaaste Valentino Rossi. Voor het herstel van deze blessure, vergelijkbaar met de schouderblessure waar Marc Marquez de afgelopen winterperiode mee te kampen had en aan werd geopereerd, dient de Japanner een operatie te ondergaan en is er vervolgens een langdurige en intensieve revalidatie nodig. Met deze wetenschap heeft Nakagami besloten om het dit seizoen na zijn thuis Grand Prix op het circuit van Motegi voor gezien te houden, zich te laten opereren en de laatste drie Grand Prix weekenden van 2019 aan zich voorbij te laten gaan. Het doel van deze beslissing is om zo op tijd hersteld te zijn voor aanvang van het seizoen 2020.

Door deze beslissing moest LCR Honda Team eigenaar Lucio Cecchinello op zoek naar een vervanger waarbij zijn keus op Zarco is gevallen. De Fransman heeft inmiddels dus toegezegd en is bereidt om de laatste drie wedstrijden van het seizoen plaats te nemen op de 2018 versie van de Honda RC213V.

Voor het zover is zal KTM formeel nog toestemming moeten geven voor deze invalbeurt aangezien de Fransman nog tot het einde van het jaar onder contract staat bij KTM en door hen betaald wordt. Echter als KTM-sportdirecteur Pit Beirer woord houdt dan lijkt dat geen problemen op te leveren aangezien de Oostenrijker tijdens de Grand Prix op Motorland Aragon de aanwezige media liet weten Zarco geen strobreed in de weg te zullen leggen indien hij dit seizoen nog voor een ander motormerk in actie zou gaan komen.

Een ander dilemma voor Zarco, en misschien wel een veel groter risico, is dat hij een aanbod op zak heeft van Yamaha om als MotoGP testcoureur aan de slag te gaan. Hoe gaat Yamaha reageren indien hij dit aanbod van Honda zal accepteren, gaan zij op zoek naar iemand anders?

Een andere gedachte die er speelt bij deze toch wel opmerkelijke actie van Honda is misschien wel een veel diepgaander plan. Eenieder die de MotoGP ook maar een klein beetje volgt weet de wankele situatie van Jorge Lorenzo bij Honda. Ondanks dat zowel Honda als ook Lorenzo nog steeds met een stalen gezicht blijven verkondigen dat Lorenzo gewoon zijn lopende contract tot aan het einde van 2020 uit zal dienen, kan de werkelijkheid wel eens een hele andere zijn. De mentale en fysieke gesteldheid van Lorenzo is op dit moment nog zodanig dat het weinigen zal verbazen als de vijfvoudig wereldkampioen het bijltje er na dit seizoen bij neer zal gooien en zijn helm definitief aan de wilgen zal hangen. Mocht dit het geval zijn dan heeft Honda een fors probleem, immers er zijn geen competitieve MotoGP coureurs meer beschikbaar voor komend seizoen. Wat is er nu mooier voor Honda om tijdens de laatste drie wedstrijden van het seizoen Zarco te testen als vervanger van Nakagami. Gaat het goed, gaat het naar behoren dan kan het zo maar eens zijn dat Marquez’ zijn huidige belangrijkste rivaal (Fabio Quartararo) niet alleen uit Frankrijk komt maar dat ook zijn nieuwe 2020 teamgenoot een Fransman is.

Wat weet Zarco wat wij niet weten, wat weet Honda wat wij niet weten, welk politiek spel wordt hier gespeeld…….wie het weet mag het zeggen.

Wordt vervolgd……

 

Handige linksPTT Thailand Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App