Zarco heeft na crash met Espargaró ook aanvaring met FIM MotoGP Stewards Panel: “Freddie Spencer is ongeschikt”

8329
Johann Zarco (5) en Aleix Espargaró (41) in duel tijdens de race - Circuito de Jerez - Ángel Nieto | © LCR Honda

Johann Zarco heeft zondag een bewogen dag gehad op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto. Nadat hij in de tiende ronde werd uitgeschakeld door Aleix Espargaró kreeg de Fransman het na afloop aan de stok met het FIM MotoGP Stewards Panel.

Terwijl zondagmiddag alle aandacht naar de coureurs ging die vooraan in de MotoGP race op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto reden gebeurde er in het achterveld ook van alles. Naast dat Franco Morbidelli en Jack Miller elkaar aanvlogen in de grindbak was er ook een aanvaring tussen Aleix Espargaró en Johann Zarco.De Spanjaard en de Fransman reden buiten de top vijftien en voerden een intense onderlinge strijd waarbij ze elkaar meerdere keren passeerden. In de tiende ronde ging het mis toen Aleix Espargaró het probeerde in bocht 5 (Curva Sito Pons) maar de voorkant van zijn Aprilia RS-GP24 verloor. De Spanjaard kwam ten val en nam Zarco mee in zijn crash waardoor hun race vroegtijdig ten einde kwam.

In zijn media debrief na afloop van de race was Zarco op dreef en gaf hij uitgebreid uitleg over de gebeurtenissen op het Zuid-Spaanse circuit.

Johann Zarco: “Twee of drie ronden voor de crash maakte hij [Aleix Espargaró] een goede inhaalactie bij het uitkomen van bocht 4 zodat hij bij het insturen voor bocht 5 kon aanvallen, ik wist hem daarna in bocht 6 weer terug te pakken. In dit geval [van de crash] was hij een beetje te laat waardoor hij de voorkant verloor en mijn motor raakte. Ik wil niet klagen, het kan gebeuren. Hij kan ook niet klagen over mij vanwege mijn manier van racen.

Als je aan mij vraagt of hij daarvoor een penalty moet krijgen of niet, het verandert mijn leven niet. Aleix zei dat ik niet op zo’n manier hoef te vechten in de race want we haalden elkaar tijdens de race meerdere keren in. Ik vond het een goed gevecht maar Aleix is het niet met me eens. Het is normaal dat we het niet altijd eens zijn maar het is gewoonte voor Aleix om te klagen over wat andere rijders doen.

Ik heb tegen hem gezegd dat ik gewoon het duel probeerde aan te gaan en hem niet geraakt heb. Ik was niet boos op hem vanwege de crash, ook al was hij een beetje te laat.  Het was alleen een beetje beangstigend omdat het een snelle bocht is. Ook al rijd ik op de veertiende positie, ik blijf nog steeds vechten. Dat is nou eenmaal racen. Ik heb momenteel niet de motor om te vechten voor het podium dus als ik dan kan vechten voor een paar punten dan doe ik dat. Als we samen zo’n situatie aangaan moeten we accepteren dat er wat tijd verloren wordt maar we moeten het wel onder controle houden. Pecco [Bagnaia] deed het bijvoorbeeld ook bij Marc [Márquez] in de race.”

Samen met Espargaró werd Zarco gesommeerd naar het FIM MotoGP Stewards Panel om daar hun visie te geven over het incident.

Johann Zarco: “Ik ging vervolgens naar Race Direction en samen met Freddie Spencer (Voorzitter van het FIM MotoGP Stewards Panel, red) keken we naar de beelden van het incident. Hij keek me aan alsof ik moest vertellen wat ik wilde [qua straf], hij wilde dat ik ging klagen over Aleix. Ik zei dat ik niet ging klagen over Aleix en dat ik vond dat hij (Freddie Spencer) niet geschikt is voor zijn werk. Hij maakte niet het juiste besluit op het juiste moment, vraag mij dan niet wat hij moet doen. Het leek wel alsof hij wilde dat ik zou bepalen welke straf er moest komen. Ik zat samen in die ruimte met Aleix en hij keek ons aan alsof we twee kinderen waren. Ik zei tegen hem dat hij niet het juiste besluit had genomen en dat we anders moeten omgaan met de straffen.

Kijk bijvoorbeeld naar het incident van Brad Binder [in de Sprint race van zaterdag]. Als Marco Bezzecchi niet aan de buitenkant reed was Pecco [Bagnaia] misschien wel een beetje verrast door Binder maar dan had hij alsnog de machine rechtop kunnen zetten. In dit geval raakte hij Bezzecchi. Er was daar een mogelijkheid voor Brad maar hij had ook kunnen nadenken dat het met drie coureurs in één bocht een beetje tricky kan zijn. Op dat moment ]toen ik dat zei] was Aleix het met me eens. We werken met alle rijders samen om het recht te hebben om wat te kunnen zeggen [tegen de organisatie, het FIM MotoGP Stewards Panel, etc.] dus misschien moeten we er ook maar voor zorgen dat we de juiste mensen hebben die dit soort besluiten moeten nemen.

Uiteindelijk is het jammer dat ik vandaag samen met Aleix onderuit ben gegaan en gelukkig zijn we oké maar alles wat er daarna gebeurde is verkeerd. Ik herhaal: Freddie Spencer is niet de juiste persoon voor deze positie. Uiteindelijk ben ik door de andere Stewards weggestuurd omdat ze vonden dat ik vervelend was.”

Duidelijke taal van Zarco over het incident en vooral over wat hij vindt van Freddie Spencer. Ook Aleix Espargaró gaf na afloop van de race uitleg over wat er allemaal gebeurd was.

Aleix Espargaró: “Ik had een probleem met de koppeling en maakte een slechte start, daardoor verloor ik veel posities. [Franco] Morbidelli raakte me een paar keer en Johann [Zarco] ook. In bocht 5 probeerde ik wat plaatsen goed te maken maar de voorkant blokkeerde volledig en ik ging onderuit. Helaas raakte mijn motor die van Johann dus het is jammer om het weekend zo te eindigen.

Johann was heel boos op het FIM MotoGP Stewards Panel. Niet vanwege ons incident maar vanwege andere dingen, ik kan er niet zoveel over zeggen. Ik was heel ontevreden met wat er gebeurde voor de crash. Ik zei tegen hem dat het geen zin heeft om mij drie of vier keer te raken als we voor P14 vechten, hij moet meer respect tonen. Hij zei vervolgens dat dat nou eenmaal zijn manier van rijden is, maar dat is niet mijn manier. Dat is ook waarom de voorkant blokkeerde omdat ik contact met hem wilde voorkomen, daardoor crashte ik. Het was makkelijker voor mij geweest om de motor daar te laten staan en hem te raken en we hebben inmiddels al gezien dat je daar geen penalty voor krijgt, maar het is niet mijn manier van rijden. Ik wil dat niet doen dus daardoor blokkeerde ik de voorkant om contact te voorkomen.

Daarna was Johann heel boos op het hele FIM MotoGP Stewards Panel door wat er gisteren gebeurde. Hij liet zijn emoties daar zien en ik was het wel met hem eens. Ik ben niet blij met de situatie en denk dat ze er beter mee om hadden moeten gaan, maar je kunt niet zo tekeergaan. Mij gebeurde dat vorig jaar in Qatar [met de uitgedeelde klap aan Franco Morbidelli, red] en daar heb ik van geleerd. Toen ik Johann daar zo tekeer zag gaan heb ik hem meegenomen naar buiten om hem te helpen. Ik kan zijn emoties wel volledig begrijpen.”

Het werd uiteindelijk een teleurstellend weekend voor Espargaró en Aprilia nadat het twee weken geleden in Austin zo goed ging.

Aleix Espargaró: “Op vrijdag waren we niet zo slecht, beide [fabrieks] Aprilia’s waren snel. We waren misschien niet de besten maar ook niet heel ver weg. Vanaf zaterdag, met de regen, werd het een ramp en vandaag ook. Het is moeilijk om posities goed te maken als je slecht gekwalificeerd staat, dat zag je ook bij Pedro [Acosta] en Maverick [Viñales]. Als een slechte start maakt is het lastig om weer naar voren te komen.

Er komt morgen (maandag) iets om de start te verbeteren en het is best wel iets groots, maar het is 99% zeker dat we dit in de komende raceweekenden nog niet kunnen gebruiken. We werken hard en weten hoe belangrijk de start is, het maakt haast niet uit hoe je racetempo is als je niet goed start.”

De gehele MotoGP paddock blijft in Jerez aangezien er morgen (maandag) getest wordt door de MotoGP klasse en dinsdag getest wordt door de Moto3 en Moto2 klassen.zs-728x90Handige links Gran Premio Estrella Galicia 0,0 de España:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
NIEUW | MotoGP- en WorldSBK ticketshop
Fotoverslagcollin-veijer  • MotoGP podium
  • MotoGP podium
  • MotoGP podium
  • MotoGP podium
  • MotoGP podium