Zarco op Moto2 pole in Brno na tumultueuze kwalificatie

16
zarco
Johann Zarco | foto© Racesport.nl - Nico Schneider

#CzechGP -Johann Zarco vertrekt zondag in Brno vanaf de pole in de Moto2 klasse. De Fransman was zaterdagmiddag het snelst in een tumultueus verlopen kwalificatie voor Sam Lowes en Alex Marquez.

Terwijl Alex Marquez het veld aanvoerde was het eerst Lorenzo Baldassari die onderuit schoof. De Italiaan, die eerder op de dag ook al tijdens de derde vrije training hard ten val kwam, verloor hierbij opnieuw kostbare tijd maar kon twintig minuten later alsnog zijn kwalificatie hervatten.

Vervolgens ging Tom Lüthi opnieuw hard onderuit – de Zwitser kwam net als Baldassarri ook al in de voorgaande sessie hard ten val. Dit keer had Lüthi echter minder geluk, medische assistentie was nodig en de wedstrijdleiding besloot dan ook om de kwalificatie middels een rode vlag stil te leggen om de artsen vrij baan te geven en de ongelukkig coureur assistentie te verlenen. Na een eerste medische behandeling op de plaats van het ongeval werd Lüthi vervolgens per brandcard in de ambulance gedragen om overgebracht te worden naar het medical centre.

De sessie werd vervolgens hervat en het was nog steeds Alex Marquez die de lijst aanvoerde en op weg leek naar zijn eerste Moto2 pole.

Nadat de sessie hervat was ging vervolgens Sandro Cortese onderuit, de Duister zijn sessie was hierdoor voorbij maar gelukkig kon hij wel zelf op zijn zwaar beschadigde machine terugrijden naar de pits. Vervolgens schoof Cortese’s landgenoot Marcel Schrötter ook nog onderuit, ook deze crash bleef zonder gevolgen voor de coureur.

In de slotfase was het eerst Johann Zarco die er een stokje voor stak dat Alex Marquez zijn eerste pole wist te scoren. Niet veel later kwam Sam Lowes nog onder de tijd van de regerend Moto2 wereldkampioen gedoken maar in de allerlaatste ronde was het toch weer Zarco die er nog een snellere tijd uit wist te persen en de pole voor zich opeiste.

Lowes werd tweede terwijl Alex Marquez, ondanks dat hij nagenoeg de gehele kwalificatie de lijst had aangevoerd, genoegen moest nemen met de derde plaats.

Takaaki Nakagami kwalificeerde zich als vierde gevolgd door de ongelukkig Lüthi waarvan op het moment van dit schrijven nog niet meer duidelijkheid is en het dus nog de vraag is of hij zondag wel deel kan nemen aan de wedstrijd.

De zesde tijd werd een prooi voor Franco Morbidelli gevolgd door Alex Rins en Danny Kent.

Jonas Folger en Simone Corsi kwalificeerden zich respectievelijk als negende en tiende.