Johann Zarco’s manager en personal coach Laurent Fellon heeft zaterdag voor de camera van Eurosport France flink uitgehaald richting Valentino Rossi. Volgens de Fransman heeft Valentino Rossi ervoor gezorgd dat zijn pupil geen nieuw Yamaha contract heeft getekend.

Eerder deze week werd bekend dat Johann Zarco in 2019 en 2020 op een KTM actief zal zijn als coureur in de koningsklasse van het MotoGP wereldkampioenschap. Het tekenen van een contract kwam voor velen in het paddock als een verrassing, dit mede vanwege het feit dat Zarco ook een aanbod van het Repsol Honda Team op zak zou hebben en dat ook Yamaha een langer verblijf van de Fransman binnen hun gelederen op prijs stelde.

De Franse afdeling van Eurosport zocht Fellon zaterdagochtend tijdens de kwalificatiedag van de Gran Premio Red Bull de España in Jerez op en vroeg hem naar de werkelijke reden van Zarco’s keuze.

De reactie van de flamboyante Franse manager was kort maar krachtig:

“Valentino Rossi heeft alle wegen voor een langer verblijf van Johann bij Yamaha geblokkeerd”

Volgens de Fransman is er hierdoor nooit een serieus gesprek geweest en is het nooit tot een serieuze onderhandeling gekomen, dit ondanks dat Lin Jarvis al te kennen had gegeven dat Zarco bij een langer verblijf bij Yamaha, ondanks dat zijn huidige team Tech3 Racing na dit seizoen de overstap zal maken naar KTM, in 2019 de beschikking zou krijgen over een fabrieks M1.( Een vergelijke situatie als bv Cal Crutchlow bij LCR Honda en Danilo Petrucci bij Alma Pramac Racing)

“Eric de Seynes (de nieuwe Franse baas binnen Yamaha Europe) heeft zijn best voor ons gedaan. Ik zeg Eric de Seynes, omdat niemand van Yamaha ons kwam bezoeken. Hij heeft zijn uiterste best gedaan en de nodige stappen genomen om te zorgen dat er een officiële fabrieks Yamaha voor Johann beschikbaar kwam. Het gebeurde niet omdat, en dat kan ik nu wel zeggen, Valentino Rossi heeft dit dus tegen gehouden. Het moge duidelijk zijn dat Rossi binnen Yamaha meer te zeggen heeft dan alle andere rijders. Het merk Valentino Rossi is binnen het MotoGP paddock onderhand groter en belangrijker als het merk Yamaha en dat weet de Japanse motorfabrikant zelf inmiddels ook.”

Volgens de manager was er ook een aanbieding van Suzuki, maar daar is men niet op ingegaan. Daarnaast heeft Zarco zelf een aanbieding van Repsol Honda naast zich neergelegd, de reden heeft hij donderdag tijdens de pré-event persconferentie al aangegeven. Inmiddels is er dus een overeenkomst met KTM, een deal die volgens de spraakvolle en toch wel enigszins loslippige manager ook heel goed past bij zijn pupil.

“Red Bull heeft Johann altijd al gevolgd, ze willen een coureur zoals hij. Ik denk dat Johann bij  Red Bull vleugels zal hebben en dat KTM daarnaast een hele goede machine voor hem aan het bouwen is.”

 

Handige links Gran Premio Red Bull de España:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag