Zeer goed weekend voor Ernst Dubbink en Jeffrey Buis

115
dubbink
Ernst Dubbink - Silverstone | foto© Ian Ward - bikesportpics.com

In het weekend van 8, 9 en 10 september werden op het circuit van Silverstone in Engeland twee races verreden in het ADAC NEC Moto3 kampioenschap. Ditmaal in het bijprogramma van de British Superbikes (BSB).

Omdat de BSB ook een eigen Moto3 kampioenschap kent met Standaard en GP motoren die daar gescheiden de wedstrijden rijden, reden ook Ernst en Jeffrey dit weekend niet tegelijkertijd op de baan.

De trainingen op vrijdag waren nat. Ernst en Jeffrey hadden allebei moeite met het vinden van het tempo, maar reden daarentegen wel goede kwalificaties op de zaterdagochtend. Daardoor hadden beide coureurs een goede uitgangspositie voor de eerste wedstrijden op zaterdagmiddag. De startopstelling van de tweede race op zondag werd bepaald door de snelst gereden ronde in de eerste wedstrijd.

Ernst had een goede start in de eerste race, maar kon niet aansluiten bij de kopgroep. Ernst reed tweede in zijn klasse en had een gat naar zijn directe concurrent maar wist het gat dicht te rijden.
Ernst zette aan en opende de aanval. Daarmee voerde hij de druk op bij zijn concurrent die ook het tempo verhoogde. Echter ging hij onderuit waardoor Ernst veilig naar de streep kon rijden en de winst te pakken.

Ook in de tweede race had Ernst een goede start. In de eerste ronde wist hij vlak achter een groepje te komen, maar twee rijders tikten elkaar aan waardoor Ernst moest uitwijken en de aansluiting verloor. In de vierde ronde begon het te licht te regenen. Ernst merkte echter geen verschil en ging vol door. De rijder voor hem was wederom zijn directe concurrent en die zwakte af. Ernst kon hierdoor het gat dicht rijden en wist dat hij telkens op start finish voor hem moest zitten, voor het geval de race met een rode vlag voortijdig werd beëindigd.

Ernst wist hem telkens in de bochten in te halen, terwijl de motor van zijn concurrent harder loopt op de rechte stukken. In de laatste bocht van de vijfde ronde wist Ernst hem in de binnenbocht voorbij te gaan en tot de finishlijn voor te blijven. Deze tactiek herhaalde Ernst in de zesde ronde. In de zevende ronde werd de race met een rode vlag beëindigd vanwege de aanhoudende regen. Zo pakte Ernst ook op zondag de winst met 0,046 seconde voorsprong.

Jeffrey had in de eerste race een goede start en lag na de eerste ronde zelfs op een vijfde plaats. Vervolgens ontstond er een grote groep voor de vijfde positie. De 15-jarige coureur wist zich de hele race vooraan in de groep te handhaven en ging dan ook als zesde de laatste ronde in. In deze slotronde werd er veel van positie gewisseld. Jeffrey finishte op een keurige tiende plaats.

In de tweede wedstrijd had Jeffrey wederom een goede start en kwam terecht in een grote groep, die streed voor de vierde plek. Hij reed goede lijnen en wist goed binnen de groep te rijden. Jeffrey reed vrijwel de hele race op de negende plaats. Bij het uitgaan van de laatste bocht reed Jeffrey kuip aan kuip met een tegenstander en met een verschil van 0,004 seconde wist hij de achtste plaats te pakken.

Ernst Dubbink:” Dit is het beste weekend tot nu toe van dit jaar. Jeffrey heeft het echt goed gedaan en veel progressie geboekt. Dit zie je terug in zijn resultaten van dit weekend. Ik heb zelf de dubbele winst gepakt en ben daar ook erg blij mee. Over drie weken hebben we onze laatste races van dit seizoen. Ik wil bij deze iedereen uitnodigen om te komen en hoop dat de races daar net zo spannend worden als die van afgelopen weekend.”

Van 29 september t/m 1 oktober is de seizoensfinale van het ADAC NEC Moto3 kampioenschap. Supportersclub Ernst Dubbink organiseert hier een barbecue waarbij zowel leden, als niet leden van de supportersclub bij aanwezig kunnen zijn. Er rijdt een bus op zondagmorgen vanaf Daarle, via Gramsbergen naar Assen. De busreis, entree van het circuit incl. toegang tot de paddock en de barbecue kost € 40,- voor niet leden, en € 30,- voor leden. Opgeven kan via [email protected]